فیزیولوژی روده بزرگ
جذب در روده بزرگ - تشكیل مدفوع- تقریبا ۱۵۰۰ میلی لیتر کیموس به طور طبیعی روزانه از طریق دریچه ایلئوسکال وارد روده بزرگ می شود. قسمت اعظم آب و الکترولیتهای این کیموس در کولون جذب می شود و فقط معمولا کمتر از ۱۰۰ میلی لیتر مایع باقی می ماند که باید از راه مدفوع دفع گردد. همچنین، عملا کلیه یونها نیز جذب می شوند و فقط ۱ تا۵ میلی اکی والان از هر کدام از یونهای سدیم و کلر باقی می مانند که از راه مدفوع دفع می شوند.

قسمت اعظم جذب در روده بزرگ در نیمه ابتدایی کولون به انجام می رسد و به همین دلیل این قسمت را کولون جذب کننده می نامند در حالی که عمل اصلی کولون انتهایی انبار کردن مدفوع تا زمان مناسب برای دفع مدفوع است و بنابراین کولون انبار کننده نامیده می شود.
جذب و ترشح الكترولیتها و آب مخاط روده بزرگ مانند مخاط روده باریک دارای توانایی زیادی برای جذب فعال سدیم است و گرادیان پتانسیل الکتریکی ناشی از جذب سدیم موجب جذب کلر نیز می گردد. محلهای اتصال محکم بین سلولهای اپیتلیال اپیتلیوم روده بزرگ بسیار فشرده تر از اتصالات محکم روده باریک هستند. این امر از دفیوژن قابل ملاحظه این یونها در جهت معکوس از طریق این اتصالات محکم جلوگیری میکند و به این ترتیب به مخاط روده بزرگ امکان میدهد تا یونهای سدیم را در مقایسه با آن چه در روده باریک می تواند انجام شود به طور بسیار کاملتر یعنی در برابر یک گرادیان غلظتی بسیار زیادتر جذب کند. این موضوع بویژه هنگامی که مقادیر زیادتر آلدوسترون در دسترس است صدق میکند زیرا آلدوسترون به مقدار زیادی توانایی انتقال سدیم را تشدید می کند.
علاوه بر آن، مخاط روده بزرگ نظير مخاط قسمت انتهایی روده باریک به طور فعال یونهای بیکربنات را ترشح میکند در حالی که همزمان با آن مقدار معادلی از یونهای کلر را در یک روند انتقال مبادله ای جذب می کند . این بیکربنات به خنثی کردن فرآورده های نهایی اسیدی حاصل از عمل باکتریها در روده بزرگ کمک می کند.
جذب یونهای سدیم و کلر یک گرادیان اسمزی بین دو سوی مخاط روده بزرگ تولید می کند که به نوبه خود موجب جذب آب می گردد.
حداکثر ظرفیت جذبی روده بزرگ روده بزرگ می تواند حداکثری حدود ۵ تا ۸ لیتر مایع و الكتروليتها را در هر روز جذب کند. هنگامی که مقدار کل مواد ورودی به داخل روده بزرگ از طریق دریچه ایلئوسکال یا از راه ترشح روده بزرگ از این مقدار تجاوز کند مقدار مازاد در مدفوع به صورت اسهال ظاهر می شود. سم و با یا بعضی از عفونتهای باکتریال دیگر غالبا موجب می شوند که غارها در بخش انتهایی ایلئون و در روده بزرگ تا ۱۰ لیتر یا بیشتر مایع در هر روز ترشح کنند که منجر به اسهال شدید وگاهی کشنده میگردد.
عمل باکتریها در کولون باکتریهای متعددی و بویژه باسیلهای کولونی حتی به طور طبیعی در کولون جذب کننده وجود دارند. این باکتریها قادر به هضم مقادیر کمی سلولز بوده و از این راه چند کالری تغذیه اضافی برای بدن در هر روز تأمین می کنند. این منبع انرژی در حیوانات علف خوار بسیار قابل ملاحظه است اگرچه اهمیت آن در انسان قابل چشم پوشی است.
سایر موادی که در نتیجه فعالیت باکتریها تشکیل می شوند عبارتند از: ویتامین K ، ویتامین B۱۲ ، تیامین، ریبوفلاوین و انواع گازها بویژه کربن دی اکسید، گاز هیدروژن و متان که در تشکیل گازهای کولون شرکت می کنند. ویتامین K که توسط باکتریها تشکیل می شود اهمیت ویژه ای دارد زیرا مقدار این ویتامین در غذاهای مصرف شده روزانه به طور طبیعی برای حفظ انعقاد مناسب خون کافی نیست.
ترکیب مدفوع مدفوع در حال عادی از حدود سه چهارم آب و یک چهارم مواد جامد خود شامل حدود ۳۰ درصد باکتریهای مرده، ۱۰ تا ۲۰ درصد چربی، ۱۰ تا ۲۰ درصد مواد معدنی، ۲ تا ۳ درصد پروتئین و ۳۰ درصد مواد غیرقابل جذب غذا و اجزای شیره های گوارشی از قبیل پیگمانهای صفراوی و سلولهای اپیتلیال ریخته شده، تشکیل شده است. رنگ قهوه ای مدفوع بوسيله استرکوبیلین stercobilin و اوروبیلین urobilin یعنی مشتقات بيلروبين ایجاد می شود. بوی مدفوع به طور عمده بوسیله فرآورده های عمل باکتریها ایجاد می شود. این فرآورده ها بسته به انواع باکتریهای موجود در کولون و همچنین بسته به نوع غذای مصرف شده، از شخصی تا شخص دیگر تغییر می کنند. فرآورده های بودار عبارتند از: اندول indole ، اسکاتول، مرکاپتانها و هیدروژن سولفید.
مرکز کوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
اسلام.خدمت جناب دکتر دختر من 23ماهه هستن باوزن۹کیلوگرمو قد۸۰سانت که ازابتدارشدخوبی نداشتن هرپزشکی هم میرفتم میگفتن ژنتیکه الان 5 ماهه آزمایش تست آلرژی دادم معلوم شد به اکثر غذاها آلرژی داره و 5 ماهه که رعایت میکنم باز هم خیلی رشد خوبی نداره پیش دکتر غدد هم بردم گفت فعلا چیزی نیست تا 6 ماهه دیگه بیار ببینم رشدش چطوره اکثر شب ها تو خواب بیقراره و گریه میکنه واقعا نمیدونم چکار باید بکنم برای رشد بسیار کمش. لطفا راهنمایی ام بکنید.با تشکر
با سلام و احترام.پسری 11ماهه دارم با سابقه رفلاکس وبا مصرف داروهای نگسیوم و باکلوفن.از بدو نوزادی باد گلو و معده زیادی داشته بطوریکه اگر بعد از خوردن شیر مادر بادگلو نزنه و بخوابه تاصبخ خواب راحت ندارد و مدام از خواب به سبب درد دل بیدار میشود. در حال حاضر نیز باتوجه به شروع غذا و قطع نگسیوم و باکلوفن (برطرف شدن رفلاکس طبق نتیجه سونو) همچنان ازشب تا صبح هر نیم ساعت مدام از خواب میپرد و گریه میکند و فقط بعد از خوردن شیر مادر ساکت میشود.لطفا مرا راهنمایی کنید.با تشکر
علل افزایش آلکالن فسفاتاز
منشاء آلکالن فسفاتاز از کبد و استخوان می باشد . بیماری های کبد و استخوان می توانند با عث افزایش آلکالن فسفاتاز شوند . موارد دیگری از علل افزایش آن وجود دارد ، در سه ماهه سوم بارداری افزایش آلکالن فسفاتاز به دلیل انتقال آن از جفت به داخل خون اتفاق می افتد . افرادی با گروه خونیO، B

بدنبال مصرف غذاهای چرب افزایش آلکالن فسفاتاز دارند که ناشی از انتقال آلکالن فسفاتاز روده به داخل خون می باشد . شیر خواران و نوپایان اغلب افزایش گذرا آلکالن فسفاتاز دارند بدون وجود بیماری کبدی و استخوان . فرم های خوش خیم فامیلیال نیز وجود دارد . دربیماران مبتلاء به دیابت ملیتوس نیز افزایش دارد . سطح آلکالن فسفاتاز با سن تغییر می کند . بدلیل فعالیت استئوبلاستیک فیزیولوژیک در کودکان و نوجوانان سطح بالاتری دارد
افزایش تدریجی الکالن فسفاتاز از سن 45 تا 60 سال اتفاق می افتد و به طور نرمال در این سنین افزایش میزان آلکالن فسفاتاز را داریم .
بیماری هایی که منجر به افزایش آلکالن فسفاتاز می شوند
1 – بیماری های کبدی مثل سیروز کبد ف کلستاز ، هپاتیت ویروسی ، هپاتیت الکلی ، انسداد مجاری صفراوی ، بدخیمی های کبد
2 – بیماری های استخوان مثل کمبود ویتامین – د ، شکستگی استخوان ، بیماری پاژت ، بدخیمی های استخوان ، استئومالاسی و ریکتز
3 – بیماری های قلبی مثل نارسایی قلب
4 – بیماری های کلیوی مثل نارسایی کلیه
5 – بیماری های غددی مثل هیپرتیروئیدی و هایپر پاراتیروئیدی
6 - بدخیمی ها مثل لنفوم ، لوسمی ، رنال سل کارسینوما
7 – موارد فیزیولوژیک که در بالا توضیح داده شد
مرکز کوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
شماره تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
خواص عناب
عناب (Ziziphus jujuba Mill) درختی دارویی متعلق به تیره عناب (Rhamnaceae) است که به صورت خودرو در مناطق مختلفی از ایران پراکنش دارد. عناب از آسیای شرقی، جنوبی و خاورمیانه به سمت غرب گسترش پیدا کرده است ، به نحوی که از ۴۰۰۰ سال قبل در چین کشت می شده است و لذا به خرمای چینی نیز معروف است. در متون طب شرقی به ویژه در چین و کره مربوط به ۲۵۰۰ سال قبل، میوه ، دانه و پوست آن در درمان بی خوابی، کاهش اشتها، سوءهاضمه ، آرتریت و نیز عنوان ضد بارداری مصرف میکردهاند.

میوه هاي آن داراي اثرات آنتی اکسیدان، ضدقارچ، ضدسرطان و افزایش ایمنی بدن میباشد؛ همچنین به عنوان غذا از سالهاي متمادي مورد استفاده قرار میگرفتند . بخش گوشتی میوه عناب داراي پروتئین، چربی، کربوهیدرات، کلسیم، فسفر و آهن است.
ارزش غذايي عناب تازه خشك شده ١٠٠ گرم
ارزش غذایی در 100 گرم واحد
آب 19/20 گرم
انرژی 281 کیلو کالری
پروتئین 72/4 گرم
چربی کل 5/0 گرم
قند کل 52/72 گرم
فیبر 6 گرم
مینرال ها
کلسیم 63 میلی گرم
آهن 09/5 میلی گرم
فسفر 68 میلی گرم
پتاسیم 217 میلی گرم
سدیم 5 میلی گرم
روی 39 میلی گرم
ویتامین ها
ویتامین سی 6/217 میلی گرم
تیامین 047/0 میلی گرم
ریبوفلاوین 053/0 میلی گرم
ویتامین بی 12 0 میلی گرم
لیپید ها
کلسترول 0 میلی گرم
خواص عناب
فعاليت آنتي اكسيداني و ضد التهابي
فعاليت ضد ميكروبي
فعاليت آرام بخشي
فعاليت ضد سرطاني
فعاليت حفاظتي از سيستم گوارش
مطالعه اي روي همستر نشان داد كه عصاره كربوهيدرات هاي محلول ميوه عناب شامل گلوكز، فروكتوز، پكتين و همي سلولز، در حفظ سلامت روده ها موثر است
تعادل چربي و چاقي
فعاليت بهبود زخم
درمان مناسب یبوست در کودکان
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و02166126189
تعریف هضم در طب سنتی ایرانی
در دیدگاه طب سنتی ایرانی، هضم به چهار دسته تقسیم می شود:

هضم اول هضم معدي است و نتيجه آن كيلوس معدي و ماده دفعی آن، مدفوع است. با ارزیابی مدفوع (ثفل یا براز) می توان به چگونگی هضم اول پی برد.
هضم دوم هضم كبدي است که نتيجه آن تولید کيموس کبدي است و ماده زايد آن، ادرار است.
هضم سوم و چهارم هضم عروقی و عضوي است و ماده دفعی آن عرق، چرک و ... ميباشد. همچنین بخشی از مادة دفعی هضم سوم به صورت نامحسوس تحلیل میرود.
اختلال در هر یک از مراحل هضم باعث اختلال در تولید متعادل اخلاط میشود. با بررسی راه دفع و فضله حاصل از هضم های مختلف، می توان کیفیت آن هضم را بررسی نمود
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
سنگ کیسه صفرا در کودکان
سنگ های صفراوی یکی از بیماری های شایع دستگاه گوارش می باشد که نیاز به بستری دارد و در بالغین شایعتر از کودکان است . اگر چه این بیماری در کودکان ناشایع می باشد ولی شیوع آن در کودکان در حال افزایش است. سونو گرافی زیر سنگ های متعدد داخل کیسه صفرا را نشان می دهد.

انواع سنگ های کیسه صفرا در کودکان
1 – سنگ های سیاه که 48 درصد از سنگ های کیسه صفرا در کودکان را تشکیل می دهد و در بیماری های همولیتیک و افرادی که تغذیه وریدی دریافت می کنند ایجاد می شوند .
2 – سنگ های کربنات کلسیم که در با لغین نادر است و دومین نوع شایع سنگ صفرا در اطفال می باشد کع 24 درصد از سنگ های صفراوی کودکان را تشکیل می دهد
3 - سنگ های کلسترولی که شایعترین نوع سنگ صفرا در بالغین است و 21 درصد سنگ های صفراوی کودکان را شامل می شود و از کلسترول ، پروتین و بیلی روبین و کربنات تشکیل شده است
4 – سنگهای پروتینی که 5 درصد سنگ های صفراوی در کودکان را تشکیل می دهد
5 – سنگ های قهوه ایی که تنها 3 در صد از سنگ های صفراوی اطفال را تشکیل می دهد و در زمانیکه عفونت و استاز صفرا داشته باشیم ایجاد می شوند
ریسک فاکتور های ایجاد سنگ صفراوی
1 – چاقی
2 – بیماری های همولیتیک مثل سیکل سل انمی ، تالاسمی ، اسفروسیتوزیس
3 – سابقه فامیلی مثبت
4 – تغذیه وریدی
5 – افرادی که بیماری و درگیری ایلئوم دارند
علائم بالینی : درد قسمت فوقانی و راست شکم شایعترین علامت سنگ صفراوی می باشد و به دنبال ان علائم دیگر مثل توع و استفراغ ایجاد می شود .در 40 درصد از کودکان سنگ صفرا بدون علامت می باشد و به طور اتفاقی کشف می شود . ولی در هر کودکی که با حملات متناوب درد شکم مراجه می کند بهتر است از نظر سنگ صفرا بررسی شوند. و در مواردئی که سنگ صفرا باعث التهاب کیسه صفرا شود ایجاد کله سیستیت می کند که بیمار با درد شکم ، تهوع ، استفراغ ، تب و زردی مراجعه می کند .
تشخیص : بهترین روش تشخیص سنگ کیسه صفرا سونوگرافی می باشد . جهت بررسی علل سنگ نیاز به انجام تست های ازمایشگاهی دیگ مثل تسهای کبدی ، بررسی همولیز ، امیلاز و لیپاز ، بیلی روبین ، GGT ، رتیک و کومبس و ....
درمان : در کودکان بدون علامت درمان خاصی لازم نمی باشد ولی در بیمار مبتلا به سیکل سل انمی حتی در کودکان بدون علامت نیاز به کله سیستکتومی با لاپاراسکوپی می باشد . ولی در کودکان علامت دار درمان لاپاراسکوپی توصیه می شود .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
بیماری گوشه چیست؟
بیماری گوشه فرمی از بیماری های متابولیک وذخیره ایی می باشد که به صورت اتوزومال مغلوب به ارث می رسد و در اثر کمبود انزیم گلوکوسربروزیداز ایجاد می شود که ثانویه به این کمبود تجمع گلوکوسبروزید در بافت های مختلف بدن اتفاق می افتد.

بیماری های اتوزومال مغلوب در صورتی ایجاد می شود که پدر و مادر یک ژن بیماری را دارند ولی خود انها مبتلا به بیماری نمی باشند ولی به احتمال 25 % فرزندان آن ها مبتلاء به بیماری می شوند.
علائم بالینی بیماری
1 – بزرگی کبد و طحال
2- کم خونی
3 – ترومبوسیتوپنی ( کاهش تعداد پلاکت های خون )
4 – خون موردگی پوست
5 – درد استخوانی و احتمال شکستگی استخوان
6 – ضعف و بیحالی و احساس خستگی
7 – درگیری سیستم عصبی
بیماری گوشه 3 فرم دارد
تیپ 1 : شایعترین فرم است که درگیری عصبی ندارد
تیپ 2 : شدیدترین فرم است که درگیری عصبی دارد و اغلب در سنین پایین منجر به مرگ می شود
تیپ 3 : در سنین بالاتر ایجاد می شود و درگیری عصبی دارد
تشخیص بیماری : تشخیص قطعی اندازه گیری میزان انزیم و یا بررسی ژنتیک می باشد
درمان : جایگزین کردن آنزیم می باشد.
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188و 02166126189
علل بزرگی طحال در کودکان
جوانه اولیه طحال در هفته پنجم جنینی تشکیل می شود و در زمان تولد وزن حدود 11 گرم دارد و در زمان بلوغ به وزن 135 گرم می رسد. 15 درصد از افراد دارای یک طحال فرعی می باشند. به طور طبیعی طحال در زمان جنینی فعالیت خون سازی را برعهده دارد .

طحال بزرگترین عضو لنفاوی بدن می باشد که بیش از نیمی از سلول های تولید کننده ایمینوگلبولین بدن را شامل می شود ودر واقع طحال یک عضو مهم در تنظیم سیستم دفاعی بدن می باشد . بیماری های متعددی می توانند باعث بزرگی طحال شوند که شامل
1- اختلات اناتومیک مثل سودو سیست ، سنروم طحال های متعدد ، هماتوم طحال
2- بیماری های خونی مثل تالاسمی ، اسفروسیتوزیس
3- بیماری های عفونی مثل ملاریا ، لیشمانیوزیس
4- بیماری های متابولیک مثل گوشه ، نیمن پیک ، موکوپلی ساکاریدوزیس
5- بدخیمی ها مثل لنفوم ، لوکمی ، هیستیوسیتوزیس
6- مشکلات قلیی
7- سیوروز کبدی و افزایش فشار ورید های پورت
8- ترومبوز ورید پورت
9- بیماری های التهابی و ایمیونولوژیک مثل لوپوس ، واسکولیت ، آرتریت روماتوئید
دکتر عزیزالله یوسفی فوق تخصص گوارش کودکان
آپاندیسیت حاد در کودکان
شایعترین علت جراحی اورژانس شکمی در کودکان است . با توجه به اینکه تشخیص آن در کودکان مشکل است ، 30 تا 60 درصد موارد احتمال پارگی وجود دارد.خطر پارگی در کودکان زیر 5 سال از همه بیشتر است ( 70 % ) و در نوجوانی ، که بیشترین بروز آپاندیسیت در کودکان را داریم ، از همه کمتر می باشد ( 30 % ) .

اپیدمیولوژی
در کودکان زیر 14 سال 4 در هزار اتفاق می افتد و با افزایش سن بیشتر می شود ودر سن نوجوانی به حداکثرمی رسد و در کودکان زیر یک سال نادر است . پسران بیشتر مبتلا می شوند.
علائم بالینی
علائم بالینی بستگی به این دارد که بیمار در کدام مرحله پاتولوژیک معاینه شود .تریاد کلاسیک آن درد ، تهوع و استفراغ ، تب می باشد . بی اشتهایی یک علامت مهم می باشد . تب بیمار معمولا خفیف می باشد مگر در مواردی که آپاندیسیت پاره شده باشد . در بعضی موارد اسهال خفیف و تکرر ادرار نیز ایجاد می شود . درد در آپاندیسیت ابتدا دور ناف ایجاد می شود و به تدریج به قسمت پایین و راست شکم کشیده می شود و بعد از پاره شدن آپاندیسیت درد ژنرالیزه می شود.
تشخیص آپاندیسیت
شرح حال و معاینه باید در جهت جستجوی یافته های موید آپاندیسیت و رد سایر علل مثل گاستروانتریت ویروسی ، عفونت ادراری ، پورپورای هنوخ شوئن لاین ، آدنیت مزانتر ، ابسه پسواس ، استئو میلیت لگنی و ...... باشد . جوانب مهم شرح حال که می تواند به نفع تشخیص آپاندیسیت با شد عبارتند از شروع درد قبل از اشتفراغ و اسهال و بی اشتهایی ، مهاجرت درد از دور ناف به ربع تحتانی راست شکم و تشدید درد در راه مراجعه به مطب یا بیمارستان .
معاینه با دیدن رفتار بچه و ظاهر وی آغاز می شود . کودک مبتلا به آپاندیسیت معمولا اهسته حرکت می کند و کمی به جلو خم می شود وموقع راه رفتن کمی می لنگد و دلش نمی خواهد برای معاینه روی تخت برود . در معاینه شکم تندر نس مداوم در ناحیه مک بورنی دارد . ریباند تندرنس نیز وجود دارد.
یافته های آزمایشگاهی
افزایش گلبول های سفید خون و شیفت به چپ در بعضی بیماران دیده می شود و در ازمایش ادرا ممکن است گلبول سفید و قرمز دیده شود ولی انجام این ازمایشات بیشتر در جهت رد بیماری های دیگر می باشد . سونوگرافی یک روش خوب جهت تشخیص می باشد . بهترین روش پراکلینیک تشخیص اپاندیسیت سی تی اسکن شکم می باشد.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
پوسیدگی دندان در کودکان
ایجاد پوسیدگی دندان بسته به ارتباط بین سطح دندان ها با کربوهیدرات های غذایی و باکتری های دهان دارد.اسید های ارگانیک تولید شده در اثر تخمیر کربوهیدرات های غذا توسط باکتری ها منجر به کاهش PH پلاک های دندانی مجاور دندان ها می شود و باعث دمینرالیزاسیون می شود .

ضایعه پوسیدگی اولیه یک نقطه کدر سفید روی مینا می باشد و با پیشرفت تخریب مینرال دندانی ، سوراخ در دندان ایجاد می شود. دمینرالیزاسیون ناشی از تولید اسید توسط باکتری ها بستگی به تعداد دفعات و نوع کربوهیدرات مصرفی دارد . سوکروز بیش از قندهای دیگر موجب پوسیدگی می شود . چون یکی از محصولات آن در طی متابولیسم باکتری ها ، گلوکاگون می باشد که پلیمری است که موجب تسهیل چسبندگی باکتری به سطح دندان می شود. با در نظر گرفتن تعداد دفعات مصرف ، قدرت پوسیدگی با نوشابه شیرینی که در بطری ریخته می شود و در طی شب و یا هنگام خواب مصرف می شود بیش از همان حجم نوشابه در طی یک وعده غذایی ایجاد می شود .
پوسیدگی دندانی دندان های اولیه معمولا در سوراخ ها و شیار های دندان ها ظاهر می شوند . دومین محل شایع پوسیدگی در سطح بین دندانهاست که در بسیاری از موارد فقط در بچه ها دیده می شود که پوسیدگی رامپنت دارند . پوسیدگی رامپنت در شیرخواران و بچه های نوپا دیده می شود که به ان پوسیدگی شیر بطری خواریا کرم خوردگی داندبچه های بطری خوار هم گفته می شود که به علت تغذیه نامناسب با بطری می باشد .
عوامل خطر ساز پوسیدگی دندان
1 - مصرف مکرر قند
2 – بچه های متعلق به سطح اجتماعی و اقتصادی پایین
3 – داشتن خواهر و برادر با پوسیدگی دندان
4 – مصرف شیر و نوشیدنی در شب
5 – شواهدی از اختلالات دندانی
6 – هیپوپلازی مینای دندان اولیه به علت کمبود های تغذیه ایی دوران بارداری یا به علت نارس بودن کودک
مرکز کوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
با سلام خدمت آقای دکتر یوسفی
پسر یکساله من یکماه پیش بعلت تب بالا 4روز در بیمارستان بستری بوده است .که طی آزمایشات انجام شده افزایش سطح آنزیمهای کبدی را داشته ،به گفته متخصصش این افزایش بعلت مصرف دارو بوده .طبق سونوگرافی در زمان بستری اندازه کبد 118میلیمتر و بزرگتر از حد طبیعی گزارش شده بود .بعد از یکماه از زمان ترخیص ازمایشات کبدی و سونوگرافی تکرار شد که ازمایشات نرمال بوده ولی اندازه کبد 111میلیمتر و بزرگتر گزارش شده است .علت چیست؟نیاز به ویزیت حضوری دارد؟جواب ازمایشات بیلی روبین و هپاتیت نرمال می باشد
با سلام خدمت آقای دکتر یوسفی
پسر یکساله من یکماه پیش بعلت تب بالا 4روز در بیمارستان بستری بوده است .که طی آزمایشات انجام شده افزایش سطح آنزیمهای کبدی را داشته ،به گفته متخصصش این افزایش بعلت مصرف دارو بوده .طبق سونوگرافی در زمان بستری اندازه کبد 118میلیمتر و بزرگتر از حد طبیعی گزارش شده بود .بعد از یکماه از زمان ترخیص ازمایشات کبدی و سونوگرافی تکرار شد که ازمایشات نرمال بوده ولی اندازه کبد 111میلیمتر و بزرگتر گزارش شده است .علت چیست؟نیاز به ویزیت حضوری دارد؟
عوارض چاقی در کودکان
یکی از مشکلات بهداشت و سلامت دردنیا مسئله چاقی می باشد که در سال های اخیر شیوع ان افزایش زیادی پیدا کرده است ، به طوریکه شیوع ان در کودکان و نوجوانان از سال 1965 تا سال 2016 تقریبا 4 برابر شده است . همزمان با افزایش شیوع چاقی در کودکان و نوجوانان عوارض ناشی از آن نیز افزایش پیدا کرده است . لذا نظام بهداشتی جوامع می بایست کودکان چاق را هرچه سریعتر تشخیص دهند و اقدامات مناسب درمانی را برای آنها انجام دهند تا از عوارض چاقی جلوگیری کنند.

عوارض چاقی شامل موارد زیر می باشد
1 – عوارض قلبی : فشار خون ، دیس لیپیدمی ، اختلال کارکرد و ساختمانی قلب ، اترواسکلروز زود رس
2 – عوارض پوستی : آکانتوزیس نیگریکان ( Acanthosis nigricans ) ، استریا ، فرونکولوزیس
3 – عوارض غددی : پره دیابت ، دیابت ملیتوس ، سندروم های هیپر متابولیک ، بلوغ زودرس ، هیپر آندروژنیسم ، سندرم تخمدان پلی کیستیک
4 – عوارض گوارشی : کبد چرب غیر الکلی ، سنگ صفرا ، ریفلاکس ، یبوست
5 – عوارض نرولوژیک : افزایش فشار داخل مغز
6 – عوارض ارتوپدی : شکستگی ها ، ژنو واروس ، ژنو والگوس
7 – بیماری های ریوی : آسم ، آپنه حین خواب ، سندرم هیپو ونتیلاسیون چاقی
8 – عوارض سایکولوژیک : اضطراب ، افسردگی ، گوشه گیری
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 66126187 ، 66126188 ، 66126189
سندرم ژیلبرت
اولین با در سال 1901 تشخیص داده شد . یک بیماری ارثی مزمن و عود کننده می باشد که به صورت افزایش بیلی روبین غیر کونژوگه در حضور کبد نرمال می باشد. میزان بیلی روبین سرم بین 1 تا 4 میلی گرم در دسی لیتر می باشد و اغلب موارد بیماری برای اولین با ر با بالا بودن بیلی روبین در آزمایشات چک آپ تشخیص داده می شود . افزایش بیلی روبین با روزه گرفتن و یا در طی عفونت های ویروسی اتفاق می افتد . علائم دیگر بیماری شامل سرگیجه ، سردرد ، خستگی ، درد شکم ، تهوع و اسهال می باشد . علت بیماری در واقع کاهش فعالیت آنزیم کبدی یوریدین دی فسفات گلوکورونوزیل تراسفراز می باشد .

تست های تشخیصی
1 – یک روش تشخیص شرح حال و معاینه به همراه افزایش متناوب بیلی روبین و تست های کبدی نرمال و عدم وجود همولیز
2 – تست تشخیصی تزریق وریدی نیکوتینیک اسید . در ژیلبرت افزایش بیلی روبین نسبت به فرد نرمال بیشتر است و دیر تر نرمال می شود
3 – تست ریفامپین خوراکی
4 – بررسی ژنتیک
درمان
درمان خاصی برای بیماری وجود ندارد ولی در بعضی افراد دادن فنوباربیتال می تواند میزان بیلی روبین را کاهش دهد .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
سلام دختر6ساله من دیشب یک عدد آهنربا بازی بلعیده به بیمارستان شهرمراجعه ودکترگفت دفع میشه اما تاالان دفی ندیدیم. آیا لازم هست به تهران بیام جهت ویزیت
علائم ریفلاکس پاتولوژیک
علائم ریفلاکس پاتولوژیک را بررسی می کنیم

- استفراغ
- اختلال وزن گیری
- کم خونی
- خون ریزی گوارشی
- سرفه مزمن
- آسم و خس خس سینه
- ازوفاژیت
- ترش کردن
- درد قفسه سینه و درد شکم
- احساس گرفتگی ته حلق ( گلوبوس )
- سندیفر سندروم ( قوس زدن به عقب )
- بی قراری حین شیر خوردن و بی خوابی شبانه
- خفگی حین خواب
- عفونت گوش میانی
- سینوزیت
- خرابی دندان ها


مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 01266126189
پرولاپس رکتوم
بیرون آمدن مخا رکتوم از مقعد را پرولاپس رکتوم می گویند .اگر تمام لایه های دیواره رکتوم بیرون بزند به آن پروسیدنتیا گفته می شود.

علل پرولاپس رکتوم
1 - ایدیوپاتیک یا ناشناخته که شایعترین علت می باشد
2 - انگل های روده ایی
3 – سیستیک فیبروزیس
4 – سوء تغذیه
5 – اسهال های طول کشیده
6 - کولیت اولسرو
7 - مننگوسل
8 – سیاه سرفه
9 – سندرم اهلر دانلس
10 - یبوست مزمن
علائم بالینی
پرولاپس رکتوم معولا در سنین 2 تا 5 سال شروع می شود و اغلب مخاط رکتوم در طی دفع مدفوع بیرون می زند و یا خودبخود جا مرود و یا توسط بیمار یا والدین به داخل فرستاده می شود . اگر بعد از دفع مدفوع جا نرود در اثر تماس با لباس زیر زخمی شده و خونریزی ایجاد می کند
درمان
1 – برطرف کردن عوامل زمینه ایی
2 – جا انداختن پرولاپس با دست
3 – جلوگیری از زور زدن زیاد
4 – در موارد مقاوم درمان جراحی
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 ، 02166126188 ، 021661289
درمان سندرم استفراغ دوره ای
استفراغ دوره ای با حملات شد ید استفراغ که چند ساعت تا چند روز طول می کشد و علتی برای آن پیدا نمی کنیم، مشخص میشود.در فاصله ی بین حملات بیمار فاقد علامت میباشد.اپی زود های بیماری در هر فرد شبیه به هم است یعنی مشخصات استفراغ و علایم بیماری در یک فرد در هرحمله مشابه است.

اگرچه این بیماری می تواند در هر سنی دیده شود ولی اغلب شروع بیماری در کودکان در سن 3 تا 7 سالگی می باشد.
علایم سندروم استفراغ دوره ای
-استفراغ شدید که چندین بار در هر ساعت اتفاق می افتد و برای چند ساعت تا چند روز طول میکشد.
-حداقل 3 اپی زود بیماری در 6 ماه گذشته و یا5 یا بیشتر اپی زود بیماری در هر زمانی
-تهوع شدید
-تعریق شدید
-دردشکم
-اسهال
-سرگیجه
-حساسیت به نور
-سردرد
-عق زدن
علل بیماری
علت اصلی بیماری مشخص نمی باشد.ولی عوامل ژنتیک ،مشکلات هضم،مشکلات سیستم عصبی و اختلالات هورمونی را در ایجاد بیماری دخیل می دانند.
عوامل تحریک کننده بیماری
-سرما،آلرژی و مشکلات سینوس
-استرس و اضطراب
-بعضی غذاها مثل شکلات ،پنیر،کافئین
-زیاد خوردن و خوردن بلافاصله قبل از خواب
-گرمای شدید
-خستگی
-ورزش سنگین
درمان
به طور کلی درمان این بیماری شامل دو مرحله می باشد . یکی درمان حمله استفراغ و دیگری درمان جلوگیری کننده از ایجاد حملات می باشد .
درمان حمله استفراغ : برای درمان این مرحله از داروهای ضد استفراغ مثل اندانسترون و سرم تراپی استفاده می شود البته گاهی موارد حملات آنقدر شدید می باشد که نیاز به بستری شدن بیمار می باشد .
درمان پروفیلاکسی : درمواردی که تعداد حملات استفراغ زید باشد و اشکال در کارکرد فرد ایجاد کند از درمان های پیشگیری کننده استفاده می شود که از داروهای مختلفی با نظر پزشک متخصص گوارش کودکان استفاده می شود مثل بتا بلوکرها ، ضد افسردگی های سه حلقه ایی و غیره . حد اقل مدت درمان پروفیلاکسی یک سال می باشد .
دکتر عزیزالله یوسفی فوق تخصص گوارش کودکان
باسلام.خدمت جناب دکتر پسرمن ۲۱ماهه هستن باوزن۹۵۰۰کیلوگرمو قد۸۰سانت که ازابتدارشدخوبی نداشتن هرپزشکی هم میرفتم میگفتن ژنتیکه رشدش خوبه .موقع شیرخوارگی زیاداستفراغی نبودولی ازوقتی غذاخور شد استفراغی شده ابتداکم بودولی چندوقتی زیادشدیه دفعه موقع غذاخوردن سرفه میکنه وبالامیاره یافقط بایدغدای له شده بخوره غذای عادی رو تف میکنه یه وقتایی هم هست که مثلانون خشک روخوب میجوه وقورت میده یاوقتی هم هس حریره روبالامیاره انگاری چیزی جلوگلوشو گرفته توجویدن مشکل نداره ولی توقورت دادن مشکل داره بردمش دکترآزمایش نوشت گفت فقط کم خونی داره وبرای استفراغش گف ریفلاکسه وداروی نکسیوم وشربت موتیلیوم دادن که وقتی دارو رومصرف میکنه خوبه ولی اگه استفاده نکنه یه وقتایی موقع غذاخوردن بالامیاره به نظرشماهمین دارو روادامه بدم یاچیزی دیگه بهش بدم.ممنون
بیماری کرون
فرم دیگری از بیماری التهابی روده است که درگیری تمام قسمت های دستگاه گوارش از دهان تا مقعد را شامل می شود و نسبت به کولیت اولسرو بیماری شدید تری است . بیشترین محل درگیری در کرون ترمینال ایلئوم ( انتهای روده باریک ) و ابتدای روده بزرگ می باشد و بر خلاف کولیت اولسرو که زحم های سطحی و به هم پیوسته ای ایجاد می کند ، این بیماری تمام لایه های دیواره روده را درگیر کرده و منجر به ایجاد فیبروز و یا حتی فیستول می شود .

درگیری در کرون به صورت پچی می باشد و در بین ضایعات مناطق سالم وجود دارد شیوع کرون در سال های اخیر روبه افزایش است .
علل بیماری
١-ژنتيك
٢-واكنش هاي ايمني
٣-فاكتورهاي محيطي
٤-مصرف داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي
٥-كمبود ويتامين A و E
٦-استرس هاي روحي
٧-مصرف سيگار
٨-فاكتور هاي ميكروبي
علائم بیماری
علایم و نشانه های بیماری شامل اسهال مزمن، کاهش وزن و درد شکم است. بیماری میتواند با آبسه، فیستول، تنگی و انسداد روده همراه باشد .این بیماری میتواند همراه با خونریزی همراه با مدفوع یا بهطور جدا از مدفوع یا همراه با رگههای خون روی مدفوع همراه باشد. سایر علائم این بیماری میتواند، بیاشتهایی، نفخ، دفع ناقص و دفعات زیاد اجابت مزاج و بیاختیاری نیز باشد . علاوه بر علائم گوارش درگیری های خارج از دستگاه گوارش نیز ایجاد می کند که شامل درگیری پوست ، چشم ، مفاصل ، کم خونی ، درگیری کبد می باشد .
تشخیص
شرح حال و معاینه فیزکی ، تست های آزمایشگاهی و یافته های رادیولوژیک در تشخیص کمک کننده است ولی تشخیص قطعی با آندوسکوپی و کولونوسکوپی و بیوپسی داده می شود.
درمان
درمان اصلی استفاده از استروئید ها و ضد التهاب ها مثل سولفاسالازین و عوامل سرکوبگر ایمنی )مرکاپتوپورین، متوتروکسات، سیکلوسپورین و آزاتیوپرین( و آنتیبیوتیکها مانند مترونیدازول و سیپروفلوکساسین میباشد. رعایت رژیم غذایی و کنترل استرس از درمان های جانبی دیگر است.
مرکزگوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
بيماريهاي التهابي روده
بيماريهاي التهابي روده در واقع شامل دو گروه از بيماريهاي التهابي مزمن ميباشند كه تحت عنوان كوليت اولسرو و بيماري كرون شناخته ميشوند.دو پيك سني شروع بيماري ١٠تا ٢٠ سالگي و ٥٠تا٨٠ سالگي وجود دارد. در ٢٥ درصد بيماران شروع علائم قبل از ٢٠ سالگي ميباشد. در طي سال هاي اخير شيوع بيماري در سنين خيلي پايين افزايش پيدا كرده است.به طوريكه حتي شروع بيماري از سن يكسالگي نيز گزارش شده است. و در افرادي كه در سنين پايين مبتلا به بيماري ميشوند درگيري كولون شايع تر است.

در ایجاد بیماری های التهابی روده عوامل محیی و ژنتیکی دخالت دارند .
براساس سن شروع بيمار به چند گروه تقسيم ميشوند:
١-نوع بالغين
٢-نوع كودكان كه قبل از ١٧ سال شروع ميشود.
٣-نوع زودرس كه قبل از ١٠ سال شروع ميشود.
٤-خيلي زودرس كه قبل از ٦ سال شروع ميشود.
٥- نوع شيرخواران كه قبل از ٢ سال شرو ميشود.
٦-نوع نوزادان كه قبل از ١ ماه شروع ميشود.
كوليت اولسرو:
يك بيماري التهابي روده است كه تنها درگيري روده بزرگ ايجاد ميكند. در موارديكه درگيري محدود به ركتوم باشد پروکتایتیس ناميده ميشود.و در صورتي كه تمام قسمت هاي كولون درگير باشد پان کولیت ناميده ميشود.٥٠ تا ٧٠ درصد از كودكان درگيري به صورت پان كوليت ميباشد در حاليكه در بالغين درگيري پروكتوكوليت شايع تر است.به طور كلي كوليت اولسرو يك بيماري مزمن ميباشد كه فرد براي تمام عمر درگير است و تأثير زيادي در كيفيت زندگي بيمار و مسائل روحي بیمار دارد.
پاتوفيزيولوژي:
كوليت اولسرو يك بيماري التهابي غير اختصاصي با اتیولوژی نامشخص ميباشد كه دوره های بهبودی وشعله ور شدن هاي مكرر وجود دارد.تغييرات ایمیونولوژیک متعددي در اين بيماري ايجاد ميشود.
1 - به طور نرمال درلامینا پروپریا يك سري سلول هاي T وحود دارد كه در بيماران اين سلول خاصيت سیتوتوکسیک برعليه سلول های اپي تليال كولون پيدا ميكنند و ثانويه به اين افزايش،تجمع سلول هاي B و پلاسماسل ها را داريم كه منجر به افزايش توليد IqG و IqE ميشود.
٢- وجود آنتي بادي بر عليه سلول هاي مخاط كولون
٣- در تعداد كمي از بيماران آنتي بادي برعليه عضلات صاف روده بزرگ ايجاد ميشود.
تغييرات ميكروسكوپي بيماري به صورت انتشار سلول هاي التهابي در ال مينا پروپريا،شاخه شاخه شدن کریپت ها و آتروفي ویلوس ها ميباشد.
اتیولوژی کولیت اولسرو
١-ژنتيك
٢-واكنش هاي ايمني
٣-فاكتورهاي محيطي
٤-مصرف داروهاي ضدالتهاب غيراستروئيدي
٥-كمبود ويتامين A و E
٦-استرس هاي روحي
٧ -فاكتور هاي ميكروبي
اپيدميولوژي:
بروز سالانه بيماري ١٠تا١٢ مورد به ازاي هر صدهزار نفر جمعيت و شيوع بيماري ٣٥تا ١٠٠ مورد به ازاي هر صدهزار نفر ميباشد.بيماردي در سفيد پوستان شايع تر از سياه پوستان است و در خانم ها كمي شايع تر از آقايون است.
علائم بيماري:
مهمترين علائم بيماري ناشي از درگيري روده ميباشد كه به صورت خونريزي از مقعد ، دفع بلغم ، تكرر در دفع ، تکرر در دفع مدفوع ،درد قسمت های تحتانی تحتاني شكم، گاهي اسهال و تب ميباشد.علائم خارج گوارشي بيماري به صورت يووئيت، اریتم ندوزوم ، پیودرما گانگرونوزوم ، پلوریت و اسپوندلیت آنکیلوزان می باشد.
تشخيص كوليت اولسرو:
تشخيص بيماري با كولونوسكوپي و نمونه گيري داده ميشود. بررسي آزمايشگاهي جهت رد ساير علل و كمك كننده است . بررسي ماركرهاي سرولوژيك جهت تشخيص كمك كننده ميباشد. اقدامات رادبولوژي جهت بررسي عوارض احتمالي مثل فیستول ، درگيري روده باريك ، وجهت افتراق كرون از كوليت اولسرو كمك كننده ميباشد.
درمان:
درمان براساس مرحله بيماري (فعال،خاموش) ، شدت بيماري (خفيف،متوسط،شديد) و محل درگيري (ركتوم،كولون نزولي و يا تمام كولون) مشخص ميشود.
به طور كلي درمان اوليه با كورتيكواستروئيد ها ، ضدالتهاب ها مثل سولفا سالازین و ژریم غذایی حمایت های روحی ميباشد. در مواردي كه پاسخ به درمان دارويي داده نشود و يا عوارض بیماری مثل سوراخ شدن روده اتفاق بيافتد از درمان جراحي استفاده ميشود.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
ادم گوده گذار در اندام تحتانی
ادم در واقع تورم قابل لمس ناشی از افزایش حجم مایعات بین بافتی می باشد و در مواردی که ادم وسیع و جنرالیزه باشد به آناسارک گفته می شود .

علل ادم
1 – نارسایی قلب
2 – سیروز کبد
3 – درگیری کلیوی
4 – انسداد عروق لنفاوی
5 – انسداد موضعی وریدی مثل ترومبوز وریدی
6 – هیپو البومینمی
7 – داروها
8 – بدخیمی ها
9 – بارداری
10 – ایدیوپاتیک
پاتوفیزیولوژی ادم
1 – افزایش فشار هیدرواستاتیک مویرگ ها
2 – کاهش فشار اسموتیک مویرگی
3 – افزایش نفوذ پذیری غشاء مویرگی
علائم بالینی
ادم به گروه های زیر تقسیم می شود . ادم محیطی، ادم ریه ، آسیت ، لنف ادم ، ادم پره اربیتال ، ادم اسکروتال
ادم محیطی
ادم محیطی سکه به دو نوع ادم گوده گذار و ادم غیر گوده گذار تقسیم می شود . ادم گوده گذار ناشی از افزایش مایعات بین بافتی می باشد در حالیکه ادم غیر گوده گذار ناشی از انسداد سیستم لنفاوی و هیپوتیروئیدی می باشد . ادم محیطی می تواند به صورت حاد و یا مزمن باشد و هر کدام از این پروسه حاد یا مزمن می تواند به صورت یک طرفه و غیر قرینه و یا دو طرفه و قرینه باشد .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 0216616188 و 02166126189
آروغ زدن ( Belching) در کودکان
آروغ زدن یعنی خروج صدا دار هوا از معده یا مری به داخل حلق که می تواند ارادی و یا غیر ارادی باشد . فرم غیر ارادی بدنبال بلع غذا و ورود هوا به داخل معده و دیستنشن معده اتفاق می افتد و در مواردی که خیلی شدید باشد و براب فرد مشکل ایجاد کند به عنوان بیماری در نظر گرفته می شود.

اتیولوژی و پاتوژنز: براساس منشاء گاز برگشت شده به دو دسته تقسیم می شود
ا – فرم سوپرا گاستریک : در این فرم بیمار اسفنکتر فوقانی مری را شل کرده و بلع هوا صورت می گیرد ولی قبل از اینک به معده برسد آنرا از مری به بیرون می فرستد.
2 – فرم گاستریک : در این فرم حین شل شدن های گذرای اسفنکتر تحتانی مری ( TLESR) هوای داخل معده به داخل مری فرستاده می شود و مصرف بعضی غذاها که باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری ( شکلات و چربی ) می شوند باعث افزایش این فرم از آروغ زدن می شود . این فرم به طور نرمال 25 تا 30 مرتبه در روز اتفاق می افتد که می تواند فیزیولوژیک باشد .
مشکلات رفتاری و سایکولوژیک نیز در ایجاد آروغ زدن دخالت دارند و آروغ زدن می تواند همراه با بیماری ریفلاکس و ورم معده باشد .
تشخیص : آروغ زدن در دسته بیماری های فانکشنال قرار دارد و تشخیص بر اساس شرح حال می باشد . در مواردی که علائم خطر مثل کاهش وزن ، درد شکم ، ترش کردن و دیسفاژی ( احساس گیر کردن لقمه غذا ) وجود داشته نیاز به اقدامات تشخیصی بیشتر می باشد .
درمان :
1 - آموزش دادن ، رفتار درمانی و درمان بیماری های همراه اصول اصلی درمان می باشد . اطمینان دادن به بیمار در مورد اینکه این بیماری جدی نمی باشد و جای نگرانی نیست . توصیه به عدم مصرف آدامس ، اب میوه های کربوهیدراته ، سیگار کشیدن و مصرف مایعات در درمان کمک کننده است . یکی از روش های درمانی استفاده از تکنیک تنفس دیافراگماتیک می باشد . بیمارانی که علائم ریفلاکس را دارند درمان ضد ریفلاکس کمک کننده است و در بیمارانی که علائم افسردگی دارند نیز شروه درمان ضد افسردگی لازم است .
2 – باکلوفن : با کاهش تعداد شل شدن های گذرای اسفنکتر تحتانی مری ( TLESR) منجر به کاهش تعداد دفعات آروغ زدن می شود .
تنفس دیافراگماتیک

دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان
هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
رفرانس
1- Belching, Background, management, uptodate 2019
2 - Belching, Background, management, Medscape 2019
هموروئید در کودکان
هموروئید در کودکان و بالغین اغلب به دنبال یبوست ایجاد می شود ولی در کودکان می تواند ثانویه به افزایش فشار پورت نیز ایجاد شود .

علائم بالینی
علائم بالینی بر اساس محل هموروئید که داخلی ویا خارجی باشد متفاوت است . هموروئید خارجی که پایین تر از خط دنتیت ( Dentate Line ) می باشد با خارش و درد شدید ناشی از ترومبوز مشخص می شود . هموروئید داخلی که بالای این خط قرار دارد اغلب با خون ریزی و پرولاپس و گاهی احتقان عروقی مشخص می باشد .
درمان
اغلب موارد با درمان های نگه دارنده مثل تغییر رژیم غذایی ، کاهش زور زدن حین دفع مدفوع ، کوتاه کردن زمان نشتن سر توالت و ملین ها بهبودی حاصل می شود . در مواردی که درد وجود داشته با شد استفاده از کرم های ضد درد و التهاب موضعی و وان آب گرم توصیه می شود و در مواردی که به درمان های نگه دارنده پاسخ ندهد از روش های جراحی استفاده می شود .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
یرقان یا زردی
یرقان به معنی زرد شدن پوست ، صلبیه و غشاء های مخاطی ناشی از افزایش بیلی روبین در خون می باشد . به طور کلی دو نوع بیلی روبین مستقیم و غیر مستقیم در بدن وجود دارد .

میزان نرمال بیلی روبین مستقیم کمتر از 0.3 میلی گرم در دسی لیتر و توتال بیلی روبین بین 0.1 تا 1.2 میلی گرم در دسی لیتر می باشد. افزایش بیلی روبین بالتر از 2.5 تا 3 میلی گرم در دسی لیت منجر به زرد شدن پوست و مخاط می شود .
به طور کلی علل یرقان را می توان به سه گرول قبل از کبدی ( افزایش تولید بیلی روبین ) ، کبدی ( اختلال کارکرد کبد ) و بعد از کبد ( انسداد مجاری صفراوی ) تقسیم کرد .
یک روش دیگر جهت بررسی زردی تقسیم بندی زردی به نوع کونژوگه و غیر کونژوگه می باشد .
نوع گونژوگه در آسیب های کبدی و انسداد مجاری صفراوی ایجاد می شود و نوع غیر گونژوگه بیشتر در نوزادان و همراه با افزایش هماتوکریت و اختلال کارکرد آنزیمی ( کاهش یوریدیل دی فسفوگلوکرونات گلوکرونوزیل ترانسفوراز ) می باشد.
دکتر عزیزالله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران
فیشر یا شقاق مقعد در کودکان
فیشر در واقع پارگی خطی موکوکوتانئوس ( پوستی – مخاطی ) مقعد می باشد که یک ضایعه اکتسابی با علت نامشخص است . اگر چه یک علت آن دفع مدفوع سفت می باشد ولی به طور شایع در شیر خواران که مدفوع نرم دارند دیده می شود.

علائم بالینی
دفع درد ناک در فردی که سابقه مدفوع سفت دارد مهمترین علامت بیماری است . وجود رگه حون روشن روی مدفوع نیز از علائم دیگر بیماری می باشد. تشخیص بیماری با معاینه و دیدن ناحیه مقعد می باشد.
درمان
برطرف کردن یبوست مهمترین قسمت درمان می باشد . استفاده از پماد های موضعی مثل نیفیدیپین ، دیلتیازم و گلیسریل تری نیترات کمک کننده می باشد و در بعضی موارد از تزریق بوتولیسم نیز استفاده می شود . گاهی در موارد شدید و مقاوم به درمان از روش های جراخی استفاده می شود.
سلام دکتر ببخشبد دختر من هفت سالشه چند وقت دل درد داشت بردیم دکتر آزمایش نوشتalt وastبالا بود ولی سونوگرافی کبدش نرمال بود
page=1&profile_user_id=10103889&year=&month=
نمایش بیشتر