جواب به این صورت:
در بررسی انجام شده اتساع رکتوم جلب نظر میکند.لذا با شک به هیرشپرونگ فقط تا زاویه طحالی از ماده حاجب پر شد. علائمی از وجود transitional zone در رکتوم دیده نشد.
در کلیشه کنترل ۲۴ ساعت بعد نیز مقدار زیادی از ماده حاجب در کولون دیده میشود. باتوجه به یافته های فوق hirschsprung segment short یا دولیکوسیگموید مطرح است.
با تشکر
سلام آقای دکتر خسته نباشید.
دخترم یبوست شدید داره و هفته ای یکبار با درد وسختی مدفوع میکنه دیروز اسکوپی وامروز عکس 24 ساعته انجام دادیم. ممنون میشم جواب رو برام تفسیر کنید.
مقایسه تاثیر رب عناب و پیدرولاکس در درمان یبوست در کودکان
یبوست عملکردی (فانکشنال) اطفال شایع ترین دلیل مراجعات به درمانگاه های گوارش اطفال است. با توجه به شیوع بالای این بیماری و نیز توجه مردم به داروهای گیاهی، این مطالعه برای تعیین میزان اثربخشی رب عناب در یبوست عملکردی اطفال، در مقایسه با پیدرولاکس طراحی شده است
مطالعه حاضر، یک کارآزمایی بالینی بر روی 128 کودک 2 تا 12 سال با تشخیص یبوست عملکردی و با معیارهای یبوست عملکردی اطفال بر مبنای کرایتریاهای ROMEIVکه به درمانگاه بیمارستان رسول اکرم(ص) مراجعه نمودند، است. در یک مطالعه مقدماتی، مفردات دارویی موثر بر یبوست در طب سنتی جستجو شد که در نهایت عناب با توجه به خواص ملینی با وجود مواد مغذی برای تهیه دارو انتخاب شد. رب عناب بر مبنای اصول کلی تهیه رب که در منابع طب سنتی آمده تهیه شد. هدف از این مطالعه بررسی اثرات این دارو بر روی معیار هایROMEIV بوده، که تعداد دفعات دفع، شدت درد در هنگام دفع، بی اختیاری مدفوعی، کثیف کردن لباس زیر، قرارگیری در وضعیت احتباسی مدفوعی و سفتی مدفوع، در بین دو گروه و با مقادیر قبل از درمان، مقایسه شد. عوارض احتمالی درمان و میزان پذیرش دارو نیز در طی مطالعه ثبت گردید.
نتایج
63 کودک به صورت تصادفی رب عناب و 65 کودک پیدرولاکس دریافت کردند. پس از 4 هفته درمان، تمام شاخص های کرایتریای یبوست بر مبنای ROMEIV، در هر دو گروه به صورت معناداری(p<0.05) بهبودی داشته اند. عارضه جانبی جدی در هیچ گروهی گزارش نشد. ضمن اینکه میزان پذیرش دارو در گروه عناب بیشتر از پیدرولاکس بوده است.
نتیجه نهایی
رب عناب در مقایسه با پیدرولاکس اثربخشی معناداری در درمان یبوست عملکردی اطفال داشته است.
این فراورده با وجود داشتن خواص درمانی از ارزش غذایی بالایی برخوردار بوده و با توجه به مطالعات گذشته که خواص آنتی کنسر، آنتی اکسیدان و تقویت دستگاه گوارش و فواید دیگر آن ثابت شده و نیز مصرف آن عارضه خاصی ندارد می تواند به عنوان داروی جایگزین پیدرولاکس در درمان یبوست عملکردی اطفال مورد استفاده قرار بگیرد.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
پیشگیری از هپاتیت A
هپاتیت – آ یک بیماری مسری می باشد که توسط ویروس هپاتیت – آ ایجاد می شود بیشترین راه انتقال این بیماری از طریق مدفوعی – دهانی می باشد .یعنی ویروس از طریق مدفوع فرد آلوده دفع می شود و منجر به آلودگی آب و مواد غذایی شده و فرد سالم با مصرف آب آلوده و غذای آلوده به این بیماری مبتلاء می شود.

ویروس از طریق دستگاه گوارش جذب شده و از طریق خون وارد هپاتوسیت ها شده و تکثیر پیدا کرده ومنجر به تخریب سلول های کبد شده و ایجا دعلائم بالینی می کند. دوره کمون بیماری حدود 2 تا 4 هفته می باشد. و در ابتدا بیمار علائم غیر اختصاصی مثل تب ، بی حالی ، احساس ضعف ، تهوع ، استفراغ و گاهی اسهال را تجربه می کند و بعد از حدود یک هفته زردی ایجاد می شود. بیماری از دو هفته قبل از بروز زردی تا یک هفته بعداز بروز زردی واگیر دار می باشد.
برای پیشگیری از بیماری رعایت مسائل بهداشتی در حین تماس با بیماران لازم است . تزریق واکسن و یا تزریق ایمونوگلوبولین دو روش پیشگیری از هپاتیت – آ می باشد.
واکسن هپاتیت – آ
دو نوع واکسن ، یکی فرم غیر فعال و دیگری واکسن زنده ضعیف شده وجود دارد که فرم غیر فعال شده در بیشتر کشورهای جهان استفاده می شود. در کودکان بالای یک سال مجاز به استفاده از این واکسن می باشیم که معمولا دو دوز به فاصله 6 ماه به صورت عضلانی تزریق می شود و ایمنی طولانی مدت ایجاد می کند. البته در کشور ما این واکسن به صورت روتین تزریق نمی شود .در کشورهایی که به صورت روتین این واکسن را تزریق نمی کنند در موارد زیر باید این واکسن در افراد خاص تزریق شود.
1 – بچه های بالای یک سال در کشور هایی که اپیدمی های بیماری به صورت متناوب دیده می شود
2 – بیمارانی که بیماری مزمن کبدی دارند
3 – مردانی که رواب جنسی با مردان دیگر دارند
4 – افرادی که از نظر شغلی در معرض خطر هستند
5 – افرادی که مواد تزریقی استفاده می کنند
6 – افرادی که اختلال فاکتورهای انعقادی دارند
معولا واکسن برای پیشگیری قبل از تماس با افراد آلوده استفاده می شود.
ایمونوگلبولین
ایمونوگلبولین را برای قبل از تماس و یا بعد از تماس با فرد آلوده استفاده می شود. پیشگیری بعد از تماس در موارد زیر استفاده می شود.
1 – تماس های خانگی و یا جنسی با فرد آلوده به بیماری
2 - نوزادانی که از مادران مبتلاء به هپاتیت آ متولد می شوند
3 – اپیدمی در مراکز نگهداری و یا مراکز درمانی
تزریق ایمونوگلبولین تا دو هفته بعد از تماس قابل استفاده است.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
فکال ایمپکشن ( Fecal Impaction)
فکال ایمپکشن بدنبال یبوست طول کشیده ایجاد می شود و در اثر تجمع مدفوع سفت در رکتوم فرد قادر به دفع مدفوع نمی باشد.ریسک فاکتورهای ایجاد این حالت چاقی ، مصرف مقادیر زیاد غذاهای چرب ، بی حرکتی طولانی مدت ، مصرف کم مایعات و فیبر غذایی وممانعت از دفع مدفوع. البته گاهی هیچگونه ریسک فاکتوری برای این وضعیت وجود ندارد

علائم بالینی فکال ایمپکشن
درد شکم
کرامپ شکمی
دیستانسیون شکم
بی اختیاری مدفوع
تهوع و استفراغ
بوی دهان
بی اشتهایی
هموروئید یا وباسیل
عوارض فکال ایمپکشن
اگرچه در اگثر موارد عارضه جدی برای بیمار ایجاد نمی شود ولی در موارد نادری می تواند باعث عوارضی مثل زخم روده، سوراخ شدن روده ، ترومبوز هموروئید ،عفونت روده شود که در صورت بروز این عوارض علائمی مثل تب ، لرز ، خونریزی و افت فشار خون و خال عمومی بد ایجاد می شود.
علل فکال ایمپکشن
1 - تغییردر روش زندگی مثل مصرف زیاد غذاهای چرب ، مصرف کم مایعات و فیبر ، رژیم های سخت لاغری ، بی حرکتی ، استرس ، مسافرت و ممانعت از دفع .
2 – بیماری هایی که منجر به ایجاد فکال ایمپکشن می شوند مثل هیپوتیروئیدی ، مصرف بعضی از داروها ، بدنبال اعمال جراحی ، بیماری های عصبی – عضلانی ، هیپوکالمی ، انسداد روده و علل دیگر
درمان
برای درمان از روش های خوراکی ، انما و یا در مواردی از روش های جراحی استفاده می شود. در روش خوراکی از لاکساتیوها مثل پودر پیدرولاکس و یا پارافین خوراکی استفاده می شود.در روش رکتال از شیاف بیزاکودیل و یا شیاف گلیسرین ( در بچه های زیر دوسال ) و یا انما با پارافین استفاده می شود. در مواردی که با این روش ها مشکل بیمار برطرف نشود نیاز به اقدامات جراحی می باشد.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
تنگی پیلور در نوزادان و شیرخواران
وقتی یک نوزاد و یا شیرخوار با استفراغ مراجعه می کند باید به علل زیادی از جمله خوردن زیاد شیر ، ریفلاکس ، بیماری های متابولیک ، تنگی در قسمت های مختلف دستگاه گوارش ، نارسایی آدرنال و بیماری های دیگرفکرکرد. یکی از علل استفراغ تنگی کانال پیلور می باشد که معمولا در پسر ها شایعتر از دختر ها می باشد و در سن 4 تا8 هفته بیشتر دیده می شود. این بیماری در اثر هایپرپلازی عضلات کانال پیلوراتفاق می افتد و شایعترین علت انسدادخروجی معده در شیرخواران و شایعترین علت استفراغ در شیرخواران که نیازمند به درمان جراحی دارد می باشد

علائم بالینی
استفراغ مهمترین علامت این بیماری می باشد که در ابتدا کم است ولی بتدریج استفراغ شدید تر و جهنده می شود به طوریکه شیر بعد از خوردن شیر تمام انرا به صورت جهنده استفراغ می کند. در ابتدا بیمار بعد از استفراغ تمایل به خوردن مجدد شیر دارد ولی بتدریج که بیماری پیشرفت می کند بیمار بی حال و دهیدره میشود و اختلال در وزن گیری و حتی کاهش وزن نیز پیدا می کند ولی بیمار تب ندارد. در معاینه شکم این بیماران بعد از استفراغ توده اولیو شکلی در قسمت فوقانی راست شکم و یا در ناحیه اپی گاستر در 60 تا 80 درصد بیماران یافت می شود که این یافته در کنار علائم بالینی بسیار تشخیص برای این بیماری می باشد. برای تشخیص قعی می توان از سونوگرافی و یا بررسی با باریوم و یا اندوسکوپی استفاده کرد. درمان این بیماران جراحی می باشد که قبل از جراحی نیاز به اصلاح اختلالات الکترولیتی ( هیپوناترمی و هیپوکالمی ) ، اختلالات اسیدو باز ( الکالوز متابولیک ) و دهیدریشن بیمار می باشد.
نمای اولیو در معاینه
گرافی نوزاد مبتلا به انسداد هیپرتروفیک پیلور
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
سندرم آلاژیل (Alagille syndrome )
کلستاز نوزادی و شیرخوارگی یکی از بیماری های جدی و مهم می باشد که درواقع انسداد در مسیر جریان صفراوی اتفاق می افتد و در صورتی که دیر تشخیص داده شود عوارض جدی برای بیمار ایجاد می کند. در واقع کلستاز به افزایش بیلی روبین مستقیم به بیش از 20 درصد توتال بیلی روبین اطلاق می شود و در مواردی که توتال بیلی روبین کمتر از 5 باشد بیلی روبین مستقیم بالاتر از 1 و یا 5/1 در تعریف کلستاز قرار می گیرد. کلستاز علل خارج کبدی و علل داخل کبدی دارد.

شایعترین علت خارج کبدی آترزی مجاری صفراوی می باشد. علل داخل کبدی متعدد می باشد مثل عفونت ها ، بیماری های متابولیک مثل تیروزینمی و گلاکتوزمی و .... ، هیپوتیروئیدی ، بیماری سیسیک فیبروزیس ، اختلال در سنتز اسیدهای صفراوی ، سندرم آلاژیل و علل دیگر.
سندرم آلاژیل یا دیسپلازی آرتریوهپاتیک ، وعی بیماری ارثی می باشد که به صورت اتوزومال غالب به ارث می رسد و علاوه بردرگیری کبد که به صورت کاهش تعداد مجاری صفراوی داخل کبد می باشد ، درگیری ارگان های دیگری از بدن نیز وجود دارد.
درگیری قلبی به صورت تنگی دریجه ریوی و تترالوژی فالوت می باشد. درگیری ستون مهره ها به صورت مهره های پروانه ایی می باشد. درگیری صورت که به صورت پیشانی بلند ، بینی نوک تیز ، چانه باریک و کوچک می باشد.درگیری چشم به صورت امبریوتوکسون خلفی و درگیری کلیه به صورت دیسپلازی کلیه می باشد.یکی از علائم شایع در این بیماران خارش می باشد که گاهی بسیارشدید و آزاردهنده می باشد.سطح کلسترول خون در این بیماران بالا رفته و منجر به گزانتوم های پوستی می شود.
تشخیص بیماری براساس شرح حال م معاینه ، درگیری ارگان های دیگر مثل قلب ، چشم ، ستون مهره ها و بیوپسی کبد و آزمایشات بالینی و اکوی قلب و معاینه چشم با اسلید لامپ و گرافی از ستون مهره ها داده می شود.
گرافی ستون مهره ( نمای بال پروانه )
نمای امبریوتوکسون خلفی
قیافه خاص بیماران مبتلاء به سنرم آلاژیل
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
سندرم زولینگر – الیسون
یک بیماری است که تومورهای ترشح کننده گاسترین منجر به افزایش ترشح اسید معده شده و زخم های متعدد در معده و دئودنوم ایجاد می شود. تومور اولیه را گاسترینوما می گویند که عمدتا در پانکراس و یا دئودنوم ومعده ایجاد می شوند و با شیوع کمتر ممکن است در غدد لنفاوی اطراف معده ، کبد و طحال نیز ایجاد شوند. 80 درصدموارد به صورت اسپورادیک ایجاد می شوند و در 20 درصد موارد ممکن است همراه با نئوپلازی اندوکرین تیپ 1 ( MEN – 1) ایجاد شود. سن شیوع بین 20 تا 50 سال می باشد ولی در سنین دیگر نیز ایجاد می شود.

علائم بالینی
اسهال مزمن که گاهی همراه با دفع چربی می باشد
استفراغ خونی
درد شکم و یا در اپی گاستر بخصوص بعد از خوردن غذا
کاهش وزن
زخم های متعدد در معده و روده که معمولا پاسخ مناسبی به درمان نمی دهند
در 20 در صد موارد با نئوپلازی اندوکرین تیپ 1 همراه می باشد که در این موارد بیمار تومور پانکراس ، تومور پاراتیروئید و تومور هیپوفیز دارند.
تشخیص بیماری
در مواردی که علائم بالینی و یا یافته های اندوسکوپی مشکوک به این بیماری باشد از تست های زیر جهت تشخیص استفاده می شود.
سطح گاسترین سرم در حالت ناشتا حداقل برای 3 نوبت متوالی
تست تحریک سکرتین که سکرتین منجر به تحریک ترشح گاسترین از سلول های گاسترینوما می شود
اندازه گیری میزان ترشح اسید معده ( در شرایط نرمال میزان ترشح اسید معده کمتر از 10 میلی اکی والان در ساعت می باشد ولی در این بیماری بیشتر از 15 میلی اکی والان در ساعت است )
افزایش سطح کروما گرانین – A نیز به عنوان یک مارکر تشخیصی استفاده می شود
برای پیدا کردن خود تومور از سی تی اسکن و یا ام – آر – آی و اندوسونوگرافی و اندوسکوپی استفاده می شود
درمان
استفاده از مهار کننده های پمپ پروتون جهت مهار ترشح اسید و در نهایت جراحی تومور در مواردی که تومور قابل برداشتن باشد
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
تومور مارکرها
تومور مارکرها پروتیئن هایی هستند که از سلول های تومورال به داخل خون ترشح می شوند و بیشتر به عنوان یک معیار برای پی گیری پاسخ به درمان و یا عود تومورها استفاده می شوند و کمتر به عنوان یک فاکتور اسکرینیگ تومورها کاربرد دارد. در این مقاله به طور خلاصه در مورد چند تا این تومور مارکرها صحبت می شود

.
CEA (Carcinoembryonic antigen)
این تومور مارکر در زمان جنینی در دستگاه گوارش جنین تولید می شود ولی قبل از تولد تولید ان متوقف می شود و بعد از تولد به مقادیر خیلی کمی در خون وجود دارد و در بعضی از کانسرها شامل کارسینوم کولون ، کارسینوم معده ، کارسینوم پانکراس ، کارسینوم ریه ، کارسینوم برست ، کارسینوم تیروئید بالا می رود. همچنین در بعضی موارد غیر بدخیم مثل کولیت اولسرو ، بیماری کرون ، پانکراتیت و مصرف سیگار نیز بالا می رود.
CA 19-9
یک تومور مارکردیگر است که بیشتر در تومورهای پانکراس افزایش می یابد ولی در تومورهای کبد ، کیسه صفرا کولون ، معده و ریه نیز ممکن است افزایش پیدا کند. در بعضی از بیماران بدون وجود کانسر مثل سیروز کبد ، هپاتیت ، التهاب کیسه صفرا و سنگ کیسه صفرا نیز ممکن است افزایش پیدا کند.
CA 125
یک تومور ماکر دیگر است که بیشتر جهت پیگیری پاسخ به درمان و یا عود کانسرهای تخمدان استفاده می شود و در خانم هایی که ریسک بالایی برای تومورهای تخمدان داشته باشند به عنوان یک تست اسکرینیگ نیز استفاده می شود.البته نرمال بودن این تست دلیل قطعی بر عدم وجود تومور تخمدان نمی باشد و ممکن است یک خانمی تومور تخمدان داشته باشد ولی سطح این تومورمارکر نرمال باشد.موارد غیرتومورال مثل عادت ماهانه،فیبروز رحم ، اندومتریوزیس ، بیماری التهابی لگن ، حاملگی و بیماری های کبد نیز می توانند باعث افزایش سطح این تومور مارکر شود. تومورهای اندومتر ، لوله های رحم و پریتوئن نیز می توانند باعث افزایش سطح این تومورمارکر شوند.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان
کرونا ویروس در کودکان
کرونا ویروس ها یک پاتوژن مهم در انسان و حیوانات می باشند که از اواخر سال 2019 یک فرم جدید ان به نان کوید – 19 شروع به ایجاد بیماری در انسان کرد و در مدت زمان کوتاهی به صورت یک پاندمی جهانی در آمد و افراد در سنین مختلف را گرفتار می کند ، اگر چه در ابتدای پاندمی درگیری در اطفال کمتر دیده شد ولی بتدریج با گذشت زمان تعداد کودکانی که مبتلاء شدند افزایش یافت.

بچه ها در تمام سنین مبتلاء به این بیماری می شوند و در مطالعات انجام شده 1 تا 5 درصد از کل بیماران مبتلاء به کوید – 19 را کودکان کمتر از 18 سال تشکیل می دهند و بیشترین راه درگیری کودکان از طریق تماس با افراد مبتلاء خانواده می باشد و درصد کمتر از ابتلاء به دنبال مسافرت ایجاد می شود. گسترش در صد درگیری در کودکان زیر 18 سال در امریکا به صورت زیر می باشد.
زیر یک سال 15 درصد
یک تا 4 سال11 درصد
5 تا 9 سال 15 درصد
10 تا 14 سال 27 درصد
14 تا 17 سال 32 درصد
علائم بالینی کوید – 19 در کودکان
تقریبا بیشتر علائم بالینی کودکان مشابه بالغین می باشد، اگر چه موارد شدید در کودکان کمتر ایجاد می شود. تب و سرفه شایعترین علامت گزارش شده در کودکان می باشد. در یک مطالعه انجام شده در امریکا بر روی 290 کودک مبتلاء به کوید – 19 علائم بالینی به صورت زیر می باشد
تب در 56 درصد ، سرفه در 54 درصد و 13 درصد هم از تنگی نفس شکایت داشتند. در تعداد کمتری از کودکان علائم کمتر شایع مثل استفراغ ، اسهال ، اب ریزش بینی ، درد شدید عضلانی و سردرد گزارش شده است.یافته های پوستی شامل ضایعات ماکولوپاپولار ، ضایعات تاولی و ضایعات کهیری در تعداد کمی از بیماران گزارش شده است. موارد شدید و کشنده در کوکان نسبت به بالغین بسیار کمتر دیده می شود و اغلب کودکان بدون علامت و یا علائم خفیف تا متوسط دارند که طی یک تا دوهفته بهبود پیدا می کنند ولی در کروهی از کودکان که بعضی از بیماری های زمینه ایی را داشته باشند احتمال در گیری شدید بیشتر است.
مواردی که ریسک درگیری شدید را در کودکان افزایش می دهد
سن کمتر از یک سال
افراد مبتلاء به بیماری نقص ایمنی
بیماری مزمن ریوی مثل آسم و سیستیک فیبروزیس
بیماری مزمن قلبی
بیماری مزمن کلیوی
بیماری مزمن کبدی مثل هپاتیت مزمن
چاقی شدید
بیماری مزمن غددی مثل دیابت ملیتوس
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
سلام آقای دکتر خسته نباشید
پسرمو اردیبهشت سال قبل اوردم خدمتتون برای مشکل یوبوستش.با توجه به عکسی ک از رودش گرفتیم فرمودین پیچ روده داره و همینطور یوبوست فانکشنال.شیش ماه کولولاکس مصرف کرد خوب بود مشکلی نداشت بعد قطع دارو تا شیش ماه بعدم خیلی خوب بود اصلا مشکلی نداشت الان مجدد یوبوستش دوماهی میشه شروع شده.آقای دکتر دستور چی میفرمایید راستش خونمون لرستان از ترس کرونا نیوردیمش مطب الان نمیدونم واقعا باید چیکار کنم خیلی ناراحتم براش ممنون میشم از لطفتون جواب بدین
پانکراتیت حاد
پانکراتیت حاد شایعترین اختلال پانکراس در کودکان است . کودکی که پانکراتیت حاد دارد دچار تب ، درد شکم و استفراغ مداوم می شود.درد در ناحیه اپی گاستر بوده و درد مداوم است و اغلب بیمار برای کاهش درد وضعیت ضد درد به خود می گیرد یعنی زانوها را به داخل شکم خم کرده و وضعیت نشسته و خوابیده به پهلوی یک طرف را ترجیح می دهد. بتدریج در عرض 24 تا 48 ساعت درد شدت می گیرد و استفراغ نیز ایجاد می شود

علل پانکراتیت حاد
1 – داروها مثل کورتون ، ال – آسپارژیناز ، آزاتیوپرین ، وین کریستین ، سدیم والپرات ، الکل ، اریترومایسین و .....
2 – عفونت ها مثل اریون ، آسکاریس ، هپاتیت Aو هپاتیت B ، سرخک ، مالاریا ، آنفلونزا ، اپشتین بار ویروس
3 – پانکراتیت ارثی
4 – بیماری های سیستمیک مثل تومور مغزی ، دیابت ، ضربه به سر ، سندرم همولیتیک یورمیک ، بیماری کاوازاکی ، نارسایی کلیه ، سوء تغذیه ، بیماری لوپوس ، هیپرلیپیدمی ، سیستیک فیبروزیس
5 – بیماری های انسدادی در مجاری پانکراس و مجاری صفراوی
6 – تروما به شکم
تشخیص پانکراتیت حاد
پانکراتیت حاد معمولا با اندازه گیری آمیلاز و لیپاز سرم تشخیص داده می شود. سطح آمیلاز تا 4 روز بالا می رود ولی در بیماری های دیگر هم می تواند بالا رود. لیپاز برای پانکراتیت اختصاصی تر است و گاهی تا 14 روز بالا باقی می ماند. اختلالات دیگر آزمایشگاهی هم که در پانکراتیت حاد ممکن است دیده شود، افزایش غلظت خون ، لوکوسیتوز ، هیپوکلسمی ، هیپرگلیسمی ، افزایش بیلی روبین و اختلال انعقادی است. گاهی تغییرات غی بیعی در گرافی شکم و قفسه سینه دیده می شود مثل کلسیفیکاسیون در پانکراس ، اتلکتازی و یا انفیلتراسیون قائده ریه و تجمع مایع در پریکارد. سونوگرافی و سی تی اسکن هم در تشخیص پانکراتیت کمک کننده است.
درمان پانکراتیت حاد
هدف از درمان کنترول درد بیمار و حفظ تعادل متابولیک می باشد. از مسکن به اندازه کافی استفاده شود. در بیماری که استفراغ دارد بیماررا NPO کرده و برای بیمار لوله معده قرار می دهیم. اختلالات الکترولیتی بیمار اصلاح شود. آنتی بیوتیک پروفیلاکسی در موارد شدید از نکروز عفونی جلوگیری می کند. معمولا در عرض 3 تا 5 روز علائم بیمار فروکش می کند.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
کمبود ویتامین آ
کمبود ویتامین آ به کاهش سطح این ویتامین در خون و بافت های بدن گفته می شود که در کشورهای فقیر بخصوص در کودکان و خانم های باردار شایع می باشد ولی در کشورهای پیشرفته بندرت یافت می شود. شب کوری از اولین علائم کمبود این ویتامین می باشد ، گزروافتالمی ، کراتومالاسی و کوری کامل نیز در اثرکمبود این ویتامین ایجاد می شود.سالانه در کشورهای در حال توسعه 250000 تا 500000 کودک مبتلا به سوء تغذیه در اثرکمبود ویتامین آ مبتلاء به کوری می شوند
شیوع کوری ناشی از کمبود ویتامین آ در خانم های بادر در کشورهای درحال توسعه بسیار بالا می باشد و کمبود این ویتامین مرگ و میر مادران باردار را افزایش می دهد.کمبود ویتامین آ باعث اختلال در سیستم دفاعی بدن می شود و ریسک عفونت ، بخصوص عفونت های تنفسی و گوارشی را افزایش می دهد.
علل کمبود ویتامین آ
1 – کمبود تغذیه ایی
2 – انمی فقر اهن که منجر به اختلال در جذب ویتامین آ می شود
3 – بیماری های کبدی
4 – نارسایی پانکراس مثل بیماری سیستیک فیبروزیس
5 – بیماری های التهابی رده
6 – سوء جذب پروتئین که منجر به کاهش تولید پروتئین باند شونده به رتینول می شود و در نتیجه جذب رتینول کم می شود
تشخیص
برای تشخیص شرح حال و علائم بالینی کمک کننده است ، روش های ازمایشگاهی براری بررسی کمبود ویتامین آ وجود دارد که شامل اندازه گیری سطح سرومی به روش HPLC ، اندازه گیری سطح رتینول سرم ، انداره گیری سطح رتینیل استر در پلاسما و اندازه گیری رتینوئیک اسید ادرا و پلاسما
.
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
نکاتی در مورد مصرف روی
روی یک ریز مغزی می باشد که برای رشد بدن و تقویت سیستم ایمنی لازم است.در سنتز پروتئین، ساخت DNA و تقسیم سلولی نقش دارد. روی برای سلامت حس چشایی و بویایی لازم است و همچنین برای فعالیت بسیاری از آنزیم های بدن نیاز است.

میزان نیاز روزانه بدن
در کودکان کمتر از 3 سال 7 میلی گرم در روز
در کودکان 4 تا 8 سال 12 میلی گرم در روز
در افراد 9 تا 13 سال 23 میلی گرم در روز
در افراد 14 تا 18 سال 35 میلی گرم در روز
در افراد بالای 19 سال 45 میلی گرم در روز
مواد غذایی که حاوی روی می باشند
مواد غذایی مملو از پروتئین مثل گوشت ، تخم مرغ ، مرغ ، ماهی و غذاهای دریایی منبع مناسبی برای روی می باشند.بنشن،فراورده های لبنی و مغزها هم منبع خوبی برای روی می باشند. با توجه به اینکه بدن ذخایر مناسبی برای روی ندارد لذا مصرف ترکیبات و مواد غذایی حاوی روی برای بدن لازم می باشد. یک راه دیگر برای تامین نیاز های روی مصرف مکمل های حاوی روی می باشد. البته مصرف زیاد مکمل های حاوی روی می تواند منجر به مسمومیت با روی نیز شود.کمبود روی می تواند ناشی از کمبود مصرف و یا اختلال در جذب ایجاد شود.
علائم کمبود روی
کمبود روی می تواند باعث اختلال رشد ، بی اشتهایی ،نقص در سیستم ایمنی شود و کمبود شدید روی منجر به ضایعات پوستی ، اسهال ، ریزش مو و کاهش میل جنسی در آقایان شود.
علائم مسمومیت با روی
مصرف مقادیر خیلی زیاد روی می تواند مسمومیت با روی ایجاد کند که شامل تهوع ، استفراغ ، سردرد ، اسهال و کرامپ عضلانی می باشد.
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
داروی جدیدی که احتمالا در درمان کرونا موثر است
این داروی جدید که EIDD-2801 نام دارد، توانسته در تستهای آزمایشگاهی و در موشها، تولید ویروس کورونا در سلولهای ریهای را متوقف کند. این دارو هنوز در انسان آزمایش نشده است.

مطالعه آزمایشگاهی این دارو در نشریه Science Translational Medicine منتشر شده است و توسط یک تیم از دانشگاههای Emory، University of North Carolina at Chapel Hill و Vanderbilt University Medical Center in Nashville انجام شده است. این تیم پیشتر دریافته است که داروی ضد ویروس remdesivir میتواند برای درمان SARS و MERS بهکار رود. داروی جدید EIDD-2801 حتی بهتر از remdesivir نیز میتواند عمل کند. این دارو از قبل برای درمان آنفلوانزا طراحی شده بود. این دارو عملکرد رونوشتبرداری ویروس کورونا را میتواند متوقف کند. اما برخلاف remdesivir آن را متوقف نمیکند، بلکه باعث ایجاد موتاسیونهایی میشود که عملاً RNA ویروس را از کار میاندازد. این دارو میتواند علیه دیگر ویروسهای RNAدار نیز به کار رود.
از این دارو احتمالاً بتوان بهعنوان عامل پیشگیری کننده (پروفیلاکسی) علیه ویروسهای گوناگون استفاده کرد. یعنی بتوان با مصرف دارو از ابتلا به ویروس پیشگیری کرد. این دارو را می توان برای پیشگیری کادر درمان استفاده کرد و چون به صورت قرص خوراکی می باشد می توان در مراحل اولیه بیماری و در منزل استفاده کرد واز پیشرفت بیماری جلوگیری کرد البته این دارو هنوز مجوز استفاده در انسان را نگرفته است
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
کرونا و بارداری
کرونا ویروس یک ویروس جدید می باشد که بسیار مسری بوده و درحال حاضر به صورت همه گیری جهانی در امده است و با توجه به اینکه یک ویروس سنگین می باشد خیلی در هوا معلق نمی ماند و بر روی سطوح مختلف نشسته و منتقل می شود ولی از طریق سرفه و عطسه می تواند تا حدود 7 متر پراکنده شود و تقریبا تمام افراد یک جامعه در معرض خطر درگیری می باشند و بهترین روش جلوگیری از آلودگی به این ویروس شتسشوی مرتب دست ها با آب وصابون به مدت حداقل 20 ثانیه و ماندن در منزل می باشد.

در مورد اینکه بارداری ریسک ابتلاء به کرونا را افزایش می دهد یا نه خیلی اطلاعات کافی دردسترس نمی باشد،بعضی ازمطالعات بیان کرده اند که در صورتی که یک خانم باردار مبتلاء به این بیماری شود احتمال درگیری شدید بیشتر است ولی بعضی از مطالعات دیگر به این نتیجه نرسیده و بارداری را به عنوان یک ریسک فاکتور در نظر نمی گیرند ولی توصیه به مراقبت بیشتر در خانم های باردار می شود.
ایا ابتلاء یک خانم باردار به کرونا ویروس ریسک سقط و یا انومالی در جنین را افزایش می دهد
مطالعات در این زمینه بسیار محدود می باشد. بر اساس مطالعات محدود مرکز پیشگیری وکنترل بیماری های امریکا عنوان کرده است که کرونا ویروس ریسک سقط و انومالی های جنین را در یک خانم باردار افزایش نمی دهد ولی انجمن زنان و زایمان آمریکا براساس یافته های مطالعات حاصل از بیماری سارس و مرس ( MERS ) عنوان کرده که ابتلاء خانم باردار به بیماری کرونا ریسک زایمان زود رس را ممکن است افزایش دهد. امکان انتقال ویروس از طریق جفت به نوزاد تا امروز گزارش نشده است ولی احتمال درگیری نوزاد از طریق تماس با مادر و یا فرد آلوده دیگر وجود دارد.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
روش صحیح استفاده از ماسک
چه کسانی باید از ماسک استفاده کنند : در یک فرد سالم استفاده از ماسک در موارد زیر توصیه می شود.
1 - فردی که سرفه و یا عطسه می زند
2 – فردی که از یک بیمار مبتلا ء به کرونا ویروس نگه داری می کند
استفاده از ماسک در صورتی موثر می باشد که با شتشوی مرتب دست ها همراه باشد واینکه روش درست استفاده از ماسک را بلد باشیم.
قبل از استفاده ماسک دستها را با آب و صابون و یا یک محلول ضد عفونی دارای الکل شتشو دهیم

سپس ماسک را روی دهان و بینی قرار دهیم و مطمئن شوید که فاصله ایی بین ماسک و صورت شما وجود ندارد

به هیج عنوان با ماسک تماس نداشته باشید.اگر می خواهید با ماسک تماس داشته باشید قبل از آن دست ها را با اب و صابون ویا محلول ضدعفونی بشوئید

به محض اینکه ماسک مرطوب شد آنرا تعویض کنید و ماسک های یک بار مصرف را دوباره استفاده نکنید

ماسک را از پشت سر خارج کنید و در سطل زباله بیاندازید و سپس دست ها را بشوئید

مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
تشخیص هپاتیت اتوایمیون
با توجه به اینکه هپاتیت اتوایمیون یک بیماری قابل درمان می باشد و تاخیر در تشخیص و درمان می تواند منجر به عوارض جدی براب فرد بشود لذا در هر بیماری که با هپاتیت و افزایش آنزیم های کبد مراجعه می کند بخصوص در خانم ها باید به فکر اتوایمیون هپاتیت باشیم . برای تشخیص بیماری علاوه بر شر حال و معاینه فیزیکی از روش های پارا کلینیک نیز باید اسستفاده کرد .

1 – آزمایش CBC , ESR که ممکن است لوکوپنی ، آنمی ، ترومبوسیتوپنی و افزایش ESR دیده شود
2 – AST , ALT , Alb , Total Protein, PTT , PT , INR,ALK , BIL,GGT
3 – بررسی اتوآنتی بادی ها شامل ANA , ASMA , Anti LKM1, Antibodies to soluble liver antigen (anti-SLA)
4 – سونوگرافی کبد
5 – بیوپسی کبد : تشخیص قطعی بیماری با بیوپسی کبد می باشد
البته در بیماری که با هپاتیت مراجعه می کند باید بیماری های دیگر مثل هپاتیت های ویروسی و بیماری ویلسون را در نظر داشت و آزمایشات لازم را درخواست کرد . در مواردی که میزان الکالن فسفاتاز بیشتر از 7 برابر نرمال باشد ویا میزان GGT بیشتر از 2 تا 3 برابر نرمال باشد نیاز به انجام MRCP می باشد .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
هپاتیت اتوایمیون در کودکان
بیماری التهابی و مزمن کبد می باشد که در اثر واکنش خود ایمنی در بدن ایجاد می شود ، که با افزایش آمینوترانسفرازهای سرمی و اتو آنتی بادی های کبدی در سرم و هیپرگاماگلوبینمی مشخص می شود . فرایند التهابی هم سلول های کبد و هم سلول های مجاری صفراوی را درگیر کند.

علائم بالینی در کودکان بسیار متغیر است و این بیماری می تواند به صورت هپاتیت حاد ، هپاتیت مزمن ، نارسایی حاد کبد بروز کند . به طور کلی دو فرم تیپ یک و تیپ دو دارد که براساس نوع اتوآنتی بادی ها ای دو نوع از هم تفکیک داده می شود .
علت این بیماری به طور دقیق مشخص نمی باشد ولی عوامل ژنتیک و عوامل محیطی در ایجاد این بیماری دخیل می باشند که د ر طی زمان سیستم ایمنی خود فرد بر علیه سلول های کبد و یا سلول های مجاری صفراوی فعال شده و آنتی بادی تولید کرده و منجر به التهاب در کبد می شود .
علائم بالینی هپاتیت اتوایمیون
علائم بالینی هپاتیت اتوایمیون بسیار متفاوت می باشد ، اکثر موارد شروع آهسته و بی سرو صدایی دارد . بیماران ممکن است بدون علامت باشند و یا علائم غیر اختصاصی ( ضعف ، بی حالی ، خستگی ، بی اشتهایی ، کسالت ، کاهش وزن و تغیرات رفتاری ) داشته باشند که چند ماه قبل از بروز علائم کبدی وجود دارند . علائم خارج کبدی شامل درگیری کلیوی ، واسکولیت ، التهاب تیروئید ، کم خونی کومبس مثبت نیز در بعضی از بیماران دیده می شود . یک سوم از بیماران با علائم هپاتیت حاد که شامل زردی ، تب ، درد و تندرنس قسمت فوقانی و راست شکم و استفراغ مراجعه می کنند . در تعدادی از این بیماران علائم حاد فروکش می کند و علائم بیماری مزمن کبدی بروز می کند و تعدادی از بیماران به سمت نارسایی حاد کبد می روند . علائم درگیری مزمن کبدی شامل خستگی ، بی اشتهایی ، خارش ، کاهش وزن ، اسهال و استفراغ ، ضایعات پوستی ، خون دماغ ، آرترالژی و ..... می باشند . و در موارد سیروز کبد و افزایش فشار ورید پور ت بیمار آسیت و خونریزی گوارشی پیدا می کند .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
کره جنوبی چگونه قهرمان مبارزه با کرونا شده است؟
با ٨٢٣۶ و تنها ۷۵ کشته، کره جنوبی موفقترین کشور در برابر کرونا بوده است. دلیل این موفقیت، روشهای هوشمندانه این کشور برای کنترل بیماری است که باید به عنوان مثالهایی از مدیریت موفق بحران در کتابهای آموزش مدیریت بحران ثبت شوند.

بر خلاف چین، که مردم را در خانههایشان زندانی کرد، استراتژی کره، ترکیبی از آگاهی بخشیدن به مردم، مشارکت دادن آنها در کنترل بیماری و ایجاد یک کمپین عظیم غربالگری بوده است.
غربالگری عظیم آسان نیست.
کره برای تحقق بخشیدن به این هدف، از تکنولوژی به طرز هوشمندانهای بهره برده است.
در کره، هنگامی که تست کرونای یک فرد مثبت میشود، تمام افراد در ارتباط با شخص، کاوش و تست میشوند، مسیرهایی که شخص از آنها عبور کرده با استفاده از دادههای جیپیاس موبایل، دوربینهای شهری و دادههای دستگاهایی که از آنها پرداخت انجام داده مشخصص میشوند.
مسیرها ضدعفونی میشوند،
بعضی مکانهای عمومی برای ضدعفونی تعطیل و تمامی افرادی که با بیمار در تماس بودند کاوش میشوند. حتی پیامکی برای افرادی که در آن مسیرها از دستگاههای مشترکی استفاده کردهاند ارسال میشود.
شفافیت کره در اطلاع رسانی نیز باعث اعتماد کامل و پیروی بیدرنگ مردم از تصمیمات دولت شده است.
کره همچنین ايستگاههایی ایجاد کرده است که مردم میتوانند با ماشین خود به آنجا بروند و بدون خارج شدن از ماشین، تست کرونا بدهند.
۴۰ واحد سیار تشخیص، که به محل کار و خانه افراد میروند ایجاد شدند تا انتقال آلودگی در صف انتظار، تعداد مراجعه مردم و فشار کاری پرسنل درمان را کاهش دهند.
کره جنوبی با این سیاست، در این مدت بیش از ۲۲۰ هزار تست کرونا انجام داده است. فراهم کردن این تعداد تست آسان نیست.
اما تجربه کمبود تست تشخیص، در سال ۲۰۱۵ به هنگام اپیدمی ویروس مِرس، به کره آموخت تا اینبار پس از شیوع کرونا در چین، به سرعت تست جدید کرونا را برای کل کشور فراهم کند.
برای پیشگیری در تمام مکانهای عمومی، ژل دست در اختیار عموم قرار گرفته است، تابلوهایی نظافت دست را به آنها یادآوری میکند و یا تلویزیونی به آنها آموزش میدهد.
قبل از ورود به اکثر ادارات، پاساژها و سوپرمارکتها، دمای بدن افراد سنجیده میشود و دستهایشان را برایشان ضدعفونی میکنند
شهرداری روزانه چندین پیامک برای مردم ارسال میکند:
"برای جلوگیری از انتشار ویروس از این مکانها اجتناب کنید..."
"امروز مورد جدیدی ثبت نشد."
"اگر علائم زیر را دارید با این شماره تماس بگیرید"
"امروز میتوانید با رعایت اصول از خانه خارج شوید(به جز افراد مسن و بیمار)"
برای افرادی که قرنطينه خانگی میشوند، کمیته محلی، بستهای رایگان شامل آب و مواد غذایی برای دو هفته، ماسک، مسواک، دماسنج، ژل الکل و کیسهای برای قرار دادن دستمالهای آلوده ارسال میکند، به همراه دفترچه راهنمای قرنطینه خانگی و نحوه درخواست کمک مالی فوری (در صورت بیکار شدن).
همچنین اپلیکیشنی ساخته شده است که بیمارانی که در قرنطینه خانگی هستند باید آن را نصب کنند.
این اپلیکیشن روزی دوبار به بیمار یادآوری میکند تا دمای بدن خود را بسنجد و آن را همراه با علائم دیگر بیماری در اپلیکیشن وارد کند. بدین ترتیب تمامی بیماران از راه دور تحت مراقبت هستند.
اینگونه، کره جنوبی کرونا را شکست میدهد و به الگوی جهانی تبدیل میشود.
با مشارکت تک تک مردم کشورش.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
مرکز گوارش کودکان تهران
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
درگیری کبد در کرونا ویروس
بیماران مبتلاء به کرونا ویروس ریسک اسیب کبدی دارند . اگر چه مکانیسم اصلی درگیری هنوز مشخص نمی باشد ولی سه مکانیسم برای درگیری کبد مرح می باشد .

1 – حمله مسقیم ویروس به کبد
2 – واکنش ایمیونولوژیک که منجر به درگیری کبد می شود
3 – عوارض داروهای مصرفی در درمان بیماری کرونا که منجر به درگیری کبد می شود
میزان درگیری کبد در چند مطالعه بین 15 تا 53 درصد بیماران بوده است که درگیری کبد به صورت افزایش میزان ALT , AST نشان داده می شود و گاهی افزایش بیلی روبین خون نیز دیده شده است . در یک مطالعه میزان درگیری کبدی با شدت بیماری ارتباط داشته است به طوریکه در بیماران فوت شده ناشی از کرونا ویروس میزان درگیری78 در صد گزارش شده است .
با توجه به این مطلب توصیه می شود که در بیماران مبتلاء به کرونا ویروس تست های کبدی چک شود و مراقب درگیری کبد در بیماران باشیم .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
شیر دهی در مادران مبتلاء به کرونا ویروس
کرونا ویروس ها خانواده بزرگی از ویروس ها می باشند که منجر به بیماری در انسان و حیوانات می شوند . طیف وسیعی از درگیری های تنفسی و غیر تنفسی را ایجاد می کنند مثل سرماخورگی تا بیماری های شدید مثل سارس و اخیرا هم عفونت کوید – 19 . این یک RNA ویروس می باشد که بزرگترین ژنوم شناخته ویروسی می باشد که در سیتوپلاسم سلول میزبان تکثیر می یابد.

با توجه به اینکه این بیماری جدید اس و هنوز اطلاعات کافی از روش انتقال این بیماری در دست نمی باشد ولی انتقال فرد به فرد از طریق قطرات تنفسی بدنبال سرفه و عطسه اتفاق می افتد. اگر چه در مطالعاتی محدودی در خانم های مبتلاء به ویروس کوید – 19 و سایر کرونا ویروس ها ، این ویروس در شیر مادر یافت نشده است ولی هنوز اطلاعات کافی از اینکه این ویروس از طریق شیر مادر به کودک منتقل می شود یا نه در دست نمی باشد .
شیر مادر بهترین تغذیه برای شیر خوار می باشد و در مادر مبتلاء به کرونا ویروس ثابت شده و یا علامت دار مبایست تمام مراقبت های لازم مثل شستن دست ها و استفاده از ماسک را در حین شیر دهی رعایت کنند.
توصیه انجمن نوزادان ایران در مورد شیر دهی در مادر مبتلاء به کرونا ویروس به صورت زیر می باشد
1 – اگر حال عمومی مادر بد است به ور موقت شیر مادر قع شود و از شیر انسانی تهیه شده از بانک شیر و یا از شیر خشک استفاده شود
2 – اگر حال عمومی مادر خوب است شیر دهی ادامه پیدا کند . برای این کار مادر باید شیر خود را با شیر دوش دستی یا برقی بدوشد و توسط یک فرد سالم به شیر خوار داده شود . قبل دوشیدن شیر دست های خود را با اب و صابون بشوید و بعد از هر نوبت دوشیدن شیر مام وسایل را تمییز بشوید .
3 – تغذیه شیر خوار در مادر مشکوک با رعایت اصول بهداشتی از سینه مادر بلامانع است .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
معاینات دوره ایی در سال اول تولد در کودکان
سال اول عمر بسیار مهم از جهت رشد و نمو کودک شما می باشد چرا که قسمت عمده رشد بخصوص رش مغز در این سال می باشد و از طرفی بسیاری از بیماری ها در این سن بروز میکند که در صورت تشخیص به موقع و در مان مناسب از عوارض غیر قابل برگشت آن جلوگیری می شود از جمله بیماری های متابولیک مثل هیپوتیروئیدی ، تیروزینمی ، گالاکتوزمی ، فنیل کتونوری و بیماری های دیگر مثل گلوکوم و کاتارکت مادرزادی ، رتینو بلاستوم چشم و بیماری های دیگر. و از این مهم ترپایش رشد و نمو شیر می باشد.

از طریق معاینات دوره ایی در سال اول زندگی می توان به این مهم دست یافت
والدین محترم باید به این نکته توجه داشته باشند که شیر خواران در سال اول زندگی باید ماهانه توسط متخصص اطفال معاینه شوند و رشد و نمو شیر خوار مورد پایش قرار گیرد. بعد از سال اول معاینه هر 2 تا 3 ماه یک بار انجام می شود. نکاتی که در هر معاینه باید دقت شود
1 – وزن : نوزاد بعد از تولد در 5 روز اول کمی وزن از دست می دهد و در 5 روز دوم وزن از دست داده را بدست می آورد و بعد از آن در 3 ماه اول روزانه 25 تا 30 گرم وزن می گیرد و در 3 ماه دوم روزانه 20 گرم و در 6 ماه دوم روزانه 15 گرم وزن می گیرد . به طور متوسط یک شیر خوار که ترم به دنیا آمده در یک سالگی وزن حدود 10 کیلو گرم دارد. بعد از یک سال تا 7 سالگی کودک سالی 2 کیلو گرم وزن اضافه می کند.
2 – دور سر : در 3 ماه اول هفته ایی نیم سانت ( ماهی 2 سانت) ، در 3 ماهه دوم ماهی 1 سانت ، در 6 ماه دوم تولد ماهی نیم سانت رشد می کند
3 – قد : در شیر خوار با قد تولد 50 سانت در 3 ماهگی حدود 60 تا 62 سانت ، در 6 ماهگی حدود 65 تا 67 سانت و در 9 ماهگی حدود 70 تا 72 سانت و در یک سالگی 75 سانت می باشد.
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
تغذیه در سال اول زندگی
یک سال اول زندگی را دوره شیر خوارگی می نامند که مرحله بسیار حساس عمر می باشد چرا که قسمت عمده از رشد مغزی کودکان در این سن می باشد و از طرف دیگر در این دوره بخصوص در 6 ماه اول زندگی چون سیستم دفاعی شیر خوار هنوز تکامل کافی پیدا نکرده است مستعد به بسیاری از عفونت ها می باشد .یکی از مسایل مهم در دوره شیرخوارگی تغذیه شیر خوار می باشد.

بهترین تغذیه برای شیر خوار شیر مادر است به طوریکه در 6 ماه اول زندگی تنها و تنها شیر مادر کافی می باشد . بجز شیر مادر در طی این 6 ماه تنها قطره ویتامین نیاز است که مصرف شود و حتی آب نیز نباید به شیر خوار داد.
مزایای شیر مادر:
شیر مادر دارای ترکیباتی می باشد که هم برای رشد شیر خوار و هم برای تقویت سیستم دفایی شیر خوار مناسب است و مصرف شیر مادر باعث جلو گیری از تعدادی از بیماری ها در شیرخوار می شود
1 – جلوگیری از عفونت خونی
2 - جلوگیری از اسهال
3 - جلوگیری از عفونت ریوی
4 - جلوگیری از عفونت گوش
5 - جلوگیری از چاقی در دوران کودکی
6 - جلوگیری ازسرطان خون در کودکی
7 - جلوگیری ازبیماری دیابت تیپ 1 و تیپ 2
8 – شیر مادر هیچوقت آلوده نمی شود
9 – همیشه در دسترس است
10 - مکیدن سینه مادر به رشد فک نوزاد کمک می کند
11 – شیر مادر باعث افزایش ضریب هوشی می شود
12 – مکیدن سینه مادر باعث احساس آرامش در شیر خوار می شود
فوائد شیر دهی برای مادر
1 – کاهش میزان خون ریزی بعد از زایمان
2 – کاش میزان بروز سرطان تخمدان و پستان
3- برگشت سریعتر مادر به وزن نرمال
4 – ایجاد روابط عاطفی بهتر بین مادر و شیر خوار
مواردی که شیر مادر منع مصرف دارد
1 – در مواردی که شیر خوار مبتلا به بعضی از بیماری های متابولیک مثل تیروزینمی و یا گالاکتوزمی و یا فنیل کتونوری باشد
2 – مادرانی که مبتلا به عفونت HIV می باشند
تغذیه در 6 ماه دوم زندگی
بعد از پایان 6 ماهگی تغذیه کمکی برای شیر خوار شروع می شود که معمولا از مقدار کم شروع می شود و به تدریج هم مقدار و خم تعداد دفعات افزایش داده می شود .شروع غزای کمکی با فرنی و سپس سوپ ساده و پعد از 7 ماهگی زرده تخم مرغ نیز شروع می شود .قابل ذکر است که تا پایان یک سالگی شیر پاستوریزه نباید مصرف شود ، مصرف میوه و اب میوه نیز بعد از 8 ماهگی توصیه می شود.
نکته ایی که باید تاکید شود اینست که در 6 ماه دوم 80 درصد کالری باید از شیر مادر و 20 درصد کالری از غذای کمکی دریافت شود لذا به مادران توصیه می شود در 6 ماه دوم ابتدا به شیر خوار شیر مادر داده شود وبعد غذای کمکی ولی بعد از یک سالگی ابتدادغذا داده شود وبعد شیر مادر.
توجه اینکه قطره اهن از زمانیکه غذای کمکی شروع می شود روزانه 15 قطره باید داده شود
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
شوینده ها و کرونا
نکات ایمنی در مورد شوینده ها

مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
نکات بسیار ساده و مهم در پیشگیری از کرونا ( یونیسف)
ویروس کرونا در اندازه ای بزرگ است که قطر سلول 400-500 میکرون می باشد و به همین دلیل هر ماسکی از ورود آن جلوگیری می کند.

ویروس از راه هوا پخش نمی شود بلکه به صورت زمینی است ، بنابراین از طریق هوا منتقل نمی شود.
ویروس کرونا وقتی روی سطح فلز قرار می گیرد ، 12 ساعت زنده می ماند ، بنابراین شستن دست ها با صابون و آب کافی است.
ویروس کرونا وقتی روی پارچه می افتد 9 ساعت باقی می ماند ، بنابراین شستن لباس یا قرار گرفتن در معرض آفتاب به مدت دو ساعت آن را می کشد.
این ویروس به مدت 10 دقیقه روی دست ها زندگی می کند ، بنابراین قرار دادن یک ضدعفونی کننده الکل در جیب ، هدف پیشگیری را برآورده می کند.
اگر ویروس در معرض دمای 26-27 درجه سانتیگراد قرار داشته باشد ، کشته خواهد شد ، بنا بر این در مناطق گرم زندگی نمی کند. همچنین نوشیدن آب گرم و قرار گرفتن در معرض آفتاب این کار را انجام می دهد
و در آخر با عذرخواهی از کودکان - * از بستنی دوری کنید و از خوردن هر چیز سرد خود داری کنید * مهم است.
* غرغره با آب گرم و نمک * میکروب و ویروس لوزه ها را از بین می برد و از نشت آنها در ریه ها جلوگیری می کند.
پیروی از این دستورالعمل ها اهداف پیشگیری از ویروس ها را برآورده می کند.
یونیسف
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
راه های پیشگیری از ابتلا به کورونا ویروس در مدارس
کوروناویروس چیست؟
•خانواده بزرگی از ویروس ها هستند که هفتمین رده جدید آن در شهر
ووهان چین پیدا شده است .
•مرکز شروع طغیان آن در اثر حضور یا کار در بازار عمده فروش ماهی
و غذاهاي دریایی در ووهان چین بوده است
علایم ابتلا به این ویروس چیست؟
•علایم شایع : تب، سرفه، کوتاهی تنفس، علایم گوارش، اسهال
•علایم در موارد شدید : عفونت ریه ) پنومونی( ،سندرم تنفسی حاد
شدید، نارسایی کلیه
چه کسانی بیشتر مستعد ابتلا هستند؟
•سالمندان
•افراد داراي بیماري زمینه اي مثل دیابت، بیماري هاي قلبی
•خانم هاي باردار
•کودکان
آیا انتقال فرد به فرد امکان پذیر است؟
•راه هاي احتمالی انتقال
•انتشار از راه هوا
•تماس نزدیک با انسان مبتلا
•دست زدن به وسایل آلوده
آیا برای محافظت از خود به ماسک نیاز داریم؟
•استفاده از ماسک به تنهایی باعث محافظت نمی شود. باید حتما
بهداشت دست و بهداشت تنفسی را رعایت کنید.
•صرفا در این موارد استفاده از ماسک توصیه می شود:
•زمانی که علایم تنفسی) سرفه یا عطسه( دارید
•از فرد مبتلا به این بیماري مراقبت می کنید
•مبتلا به این بیماري هستید
چه مدت زمانی ویروس بر روی سطوح زنده می ماند؟
•هنوز مشخص نمی باشد که ویروس کورونا ویروس چه مدت بر روي
سطوح زنده می ماند.
•اطلاعات فعلی نشان می دهند که براي چدن ساعت این ویروس بر
روي سطوح زنده می مانند.
•مواد شستشودهنده مثل وایتکس می تواند ویروس را از روي سطوح از
بین ببرد.
آیا آنتی بیوتیک برای درمان بیماری موثر است؟
•خیر
•آنتی بیوتیک ها برروي ویروس ها تاثیري ندارند.
•کوروناویروس جدید یک ویروس است و بنابراین آنتی بیوتیک روي آن
اثري ندارد.
آیا دارویی برای پیشگیری یا درمان این بیماری وجود دارد؟
•تاکنون واکسن یا داروي ضد ویروس براي درمان این دسته از ویروس
ها یافت نشده است. درمان علامتی است.
•اگر می خواهید خودتان را از بیماري محافظت کنید باید به اصول
بهداشت تنفسی و بهداشت دست و عدم تماس نزدیک با فرد بیمار
پایبند باشد.
اصول پیشگیری از ابتلا به کورونا در مدارس
•آموزش دانش آموزان، اولیاء و مربیان ، کارمندان در زمینه چگونگی
محافظت درمقابل کورونا
•برنامه ریزي و هماهنگی اقامت در منزل افراد بیمار در هنگام بروز
علایم بیماري
•برنامه ریزي جهت جایگزینی کارمندان/ معلمان/ اساتید بیمار با افراد
سالم
•تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان به رعایت آداب تنفسی
)پوشاندن دهان و بینی در هنگام عطسه و سرفه با استفاده از دستمال
کاغذي و دفع بهداشتی آن ، استفاده از چین آرنج به منظور پوشاندن
دهان و بینی، و ...(
•تامین وسایل و تجهیزات بهداشتی و نظافتی به میزان کافی)دستمال
کاغذي، حوله کاغذي، مواد ضد عفونی کننده و ...(
•تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان به شستشوي مداوم دستها
با آب و صابون حداقل به مدت 20 تا 30 ثانیه
•تشویق و ترغیب دانش آموزان و کارمندان در زمینه عدم دست زدن به
چشم ها ، بینی و دهان در هنگام بیمار بودن در زمانی که دستها آلوده
هستند.
ضدعفونی و گندزدایی مداوم محل هاي تردد و توقف در اماکن
آموزشی
•آموزش فراگیران آموزشی و دانش آموزان ، کارمندان، اولیاء در زمینه
اقدامات لازم در هنگام مبتلا شدن به بیماري در دستورکار جدي قرار
گیرد
•افزایش آگاهی در زمینه علایم بیماري،علایم هشداردهنده وخامت بیماري،
گروههاي پرخطر از نظر بیماري آنفلوانزا، موارد ارجاع فوري بیماران
•جداسازي افراد بیمار از سایرین تا زمانی که به منزل یا پزشک مراجعه
می کنند)جانمایی محل یا تعیین"اتاق تحت مراقبت" در مدرسه(
•برنامه ریزي و اجراي کمپین هاي آموزشی در مراکز و اماکن آموزشی
•کمپین آموزشی شستشوي دست ها
•کمپین آموزش آداب بهداشتی تنفسی
آموزش عادات بهداشتی به منظور پیشگیري از آنفلوانزا و کورونا و
بیماریهاي تنفسی واگیردار:
•پرهیز از تماس نزدیک با افراد بیمار)فاصله کمتر از یک متر،دست دادن و در
آغوش گرفتن، روبوسی کردن و..(
•اقامت در منزل در هنگام بیمارشدن
•پوشاندن دهان و بینی در هنگام عظسه و سرفه کردن ترجیحا با دستمال
کاغذي
•تمیز کردن و شستن دست ها در فواصل زمانی) بطور معمول پس از شستن و
یا ضدعفونی کردن دست ها بیش از 15 دقیقه تمیز نمی مانند
•اجتناب از لمس چشم ها، بینی ، دهان با دست هاي آلوده
•اجراي عادات خوب بهداشتی از جمله تمیز کردن و ضدعفونی کردن
سطوح در معرض تماس در منزل،محل کار، مدرسه، خواب
کافی،کاهش اضطراب، نوشیدن مایعات کافی،تغذیه مناسب و
•اجراي عادات خوب بهداشتی از جمله تمیز کردن و ضدعفونی کردن
سطوح در معرض تماس در منزل،محل کار، مدرسه، خواب
کافی،کاهش اضطراب، نوشیدن مایعات کافی،تغذیه مناسب و
تعطیل کردن مرکز آموزشی :
•در هنگام شناسایی و گزارش و تایید طغیان بیماري تنفسی اقدامات زیر
توصیه اکید می گردد:
•تصمیم به تعطیلی مرکز آموزشی در ستاد استانی و ستاد شهرستانی کارگروه سلامت و
امنیت غذایی با حضور کلیه اعضا اتخاذ می گردد.
•در صورتی که بیش از 15 درصد جمعیت انسانی هر کلاس یا مدرسه در طی مدت 3
روز متوالی دچار بیماري آنلوانزا یا سایر بیماري هاي تنفسی گردند، تعطیلی کلاس یا
مدرسه در دستور کار ستاد قرار می گیرد
در مدارس و سایر مراکز تجمعی آموزشی با مشاهده بیماري آنفلوانزا یا
درصد جمعیت انسانی هرکلاس در طی مدت 15 بیماري شبه آنفلوانزا در
حداقل 3 روز متوالی، تعطیلی کلاس مربوطه به مدت حداقل 7 روز توصیه
می شود.
•در مدارس و سایر مراکز تجمعی آموزشی با مشاهده بیماري آنفلوانزا یا
بیماري شبه آنفلوانزا در حداقل 15 درصد جمعیت انسانی هر کلاس در طی
مدت 3 روز متوالی و در بیش از 2 کلاس، تعطیلی مدرسه یا مجتمع آموزشی
به مدت حداقل 7 روز توصیه می شود.
چگونه از خود محافظت کنیم؟



نكات مهم تغذيه ايي جهت جلوگيري از ابتلاء به ويروس كرونا
دکتر عزیزالله یوسفی فوق تخصص گوارش کودکان:

۱. جهت دریافت مقادیر کافی ویتامین ث ، روزانه حداقل یک عدد پرتقال یا دوعدد نارنگی یا لیموترش مصرف کنید.
۲. مصرف کدو حلوایی را در رژیم روزانه فراموش نکنید.
۳. مواد غذایی شیرین را محدود کنید.
۴. از روغن های جامد استفاده نکنید.
۵. روزانه حتما یک عدد تخم مرغ یا دو عدد سفیده آنرا مصرف کنید.
۶. از ادویه جاتی نظیر زردچوبه و زعفران در این روزها بیشتر استفاده نمایید.
۷. از جوانه های جو، گندم ، ماش و شبدر در رژیم روزانه خود استفاده کنید.
۰۸ از بین انواع مغزهای گیاهی، گردوی داخل پوسته چوبی، بهترین گزینه است که در طول روز مصرف شود.
۰۹ حتما روزانه یک عدد پیاز خام بنفش استفاده کنید.
۱۰.مصرف روزانه خانواده کلم را فراموش نکنید.
۱۱. از کنسرو استفاده نکنید.
۱۲.سوسیس و کالباس را از برنامه خود حذف کنید.
۱۳.حتما روزانه از خوراک عدسی، دال عدس یا لوبیا استفاده کنید. مصرف پروتیین در این روزها بسیار اهمیت دارد.
۱۴.از پرتقال های توسرخ استفاده کنید.
۱۵.روزانه حتما از انار قرمز استفاده کنید.
۱۶. خواب کافی داشته باشید.
۱۷. از فرآورده های پروبیوتیکی یا مکمل آن استفاده کنید.
۱۸. از بین انواع روغن ، از روغن زیتون استفاده کنید.
۱۹. شکلات تلخ بخورید.
۲۰. از کنجد و ارده در برنامه غذایی خود استفاده کنید.
۲۱.حتما ویتامین د خون خود را چک کنید. اگر کمبود دارید حتما درمان کنید.
۲۲.آهن خون خود را چک کنید. کمخونی سبب ضعف سیستم ایمنی میشود.
۲۳.گز، سوهان ، نقل، نبات و شیرینی جات را حذف کنید.
۲۴. از میوه به استفاده کنید.
این توصیه ها در سالمندان، کودکان، خانم های باردار و افراد مصرف کننده کورتون یا افراد مبتلا به سرطان بسیار بسیار مهمتر می باشد.
اگر چاق هستید بدانید که بیشتر در معرض خطر هستید.
استرس و فشارهای جسمی و روحی سیستم ایمنی را ضعیف میکند.
مراقب خود باشد و پیشگیری را جدی بگيريد.
هميشه پيشگيري بهتر از درمان است
مركز گوارش كودكان تهران
دكتر عزيزاله يوسفي
فوق تخصص گوارش كودكان
ویتامین – C یا اسید آسکوبیک
یک ویتامین محلول در اب می باشد که بدن انسان قادر به ساختن ان نمی باشد و نیاز است که از راه مصرف مواد غذایی و یا ساپلیمنت دریافت کند . انواع میوه جات و سبزیجات مثل لیمو ، پرتقال ، کیوی ، بروکلی ، اسفناج و ..... سرشار از این ویتامین می باشند . میزان مورد نیاز روزانه آن 75میلی گرم درخانم ها و 90 میلی گرم در آقایان می باشد.

خواص ویتامین – سی
1 – خاصیت آنتی اکسیدان قوی دارد و از بیماری های مزمن جلوگیری می کند
2 – در کاهش فشار خون نقش دارد
3 – کاهش ریسک بیماری های قلبی از ریق کاهش چربی های بد ( LDL ) و تری گلسیرید
4 – کاهش سطح اسید اوریک خون و جلوگیری از حملات نقرس
5 – کمک به جذب بهتر آهن و جلو گیری از کم خونی فقر آهن
6 – تقویت سیستم دفاعی بدن
7 – نقش عمده اسید آسکوربیک در تشکیل کلاژن طبیعی بدن می باشد
8 – جلوگیری از دمانس
علائم بالینی کمبود ویتامین – C
اسکوروی می تواند در هر سنی اتفاق بیفتد ولی در دوره نوزادی نادر است . سن شروع بین 6 تا 24 ماهگی است . علائم اولیه شامل تحریک پذیری ، تاکی پنه ، اختلالات هضم و بی اشتهایی می باشد . معمولا شواهدی از درد ژنرالیزه وجود دارد بخصوص در اندام های تحتانی و به تدریج این درد منجر به فلج کاذب می شود . تورم ادماتو در ساق پاها ایجاد می شود و در بعضی موارد خونریزی زیر پریوست استخوان نیزی اتفاق می افتد . از علائم دیگر کمبود ویتامین – سی خونریزی از لثه می باشد . گاهی هماچوری و ملنا و خونریزی چشم نیز اتفاق می افتد .
مرکز گوارش کودکان تهران
دکتر عزیزاله یوسفی
فوق تخصص گوارش کودکان و نوجوانان
تلفن تماس : 02166126187 و 02166126188 و 02166126189
page=1&profile_user_id=10103889&year=&month=
نمایش بیشتر