وقتی شورههای چشم دیدتان را تیر و تار میکند
یک متخصص چشم پزشکی گفت: بیماری چشمی «بلفاریت» به التهاب لبه پلک یا ریشه مژهها گفته میشود و در افرادی بروز میکند که زمینه شوره چشم دارند. قاسم فخرایی متخصص چشم پزشکی و فوق تخصص گلوکوم یا آب سیاه درباره بیماری چشمی «بلفاریت»، گفت: بیماری چشمی «بلفاریت» یا «التهاب پلک» به التهاب لبه پلک یا ریشه مژهها گفته میشود و در افرادی که زمینه ابتلا به این بیماری را دارند بروز پیدا میکند.

او افزود: ساختار غدد چربی لبه پلکها باعث بروز بیماری چشمی «بلفاریت» میشود که با تجمع میکروبی همراه نیست، نوع دیگر آن در افرادی بروز میکند که زمینه شوره چشم دارند، این بیماری با تجمع میکروب و باکتریها در اطراف مژهها همراه است که باعث پوسته پوسته شدن و تجمع ترشحات میشود.
این متخصص چشم پزشکی تصریح کرد: شوره چشمی که باعث ایجاد بیماری «بلفاریت» یا «التهاب پلک ها» میشود با تجمع و تحریک باکتریها و آلودگی در اطراف چشم، سوزش را برای افراد به ارمغان میآورد.
فخرایی درباره تاثیر اختلال در عملکرد غدههای چربی لبه پلکها گفت: این اختلال یکی دیگر از مهمترین عوامل در بروز بیماری چشمی «بلفاریت» یا «التهاب پلک» است که با تجمع باکتری و میکروب همراه نیست، اما با جوش زدن در نواحی پلکها باعث آزار و اذیت افراد میشود و میتواند آرامش فرد را بگیرد.
این فوق تخصص گلوکوم درباره درمان بیماری چشمی «بلفاریت» یا «التهاب پلک»، گفت: شستشوی مداوم لبه پلک ها، رعایت اصول بهداشتی، ماساژ گرم نواحی اطراف چشمها با استفاده از کمپرس گرم و قرار دادن آن روی پلکها باعث میشود تا ترشحات غده چربی به نرمی از اطراف چشم خارج شوند؛ چرا که باقی ماندن آنها در ضخامت پلک باعث التهاب و سوزش میشود.
فخرایی در پایان گفت: در بعضی مواد بیماریهای سیستمیک با «بلفاریت» یا «التهاب پلک» مرتبط هستند که متخصصان چشم پزشکی در این صورت درمانهای دارویی خوراکی تجویز میکنند.
منبع: باشگاه خبرنگاران
درباره شیوع عفونتهای ویروسی چشم بیشتر بدانیم
ویروس عفونت چشمی خیلی مسری است و مشکلات شدیدی ایجاد می کند. ممکن است درسرما عفونتهای ویروسی، چشم را درگیر کند وباعث کدورتهایی در سطح قرنیه چشم شود که این موضوع باعث کاهش دید بیمار، ترس از نور و احساس جسم خارجی در چشم میشود.

عفونتهای تنفسی به چشمها هم سرایت می کند و لازم است فرد حتما استراحت کامل انجام دهد و از حضور در محیطهای پر جمعیت اجتناب کند.افراد مبتلا باید بهداشت فردی را رعایت کنند، از دست دادن و روبوسی با دیگران به مدت هفت تا ۱۰ روز پرهیز کنند تا باعث انتشار آلودگی به افراد دیگر نشوند.ویروس عفونت چشمی خیلی مسری است و باعث آلودگی افراد دیگر میشود و مشکلات چشمی شدید ایجاد می کند.همچنین زمانی که در معرض هوای آلوده قرار میگیریم، بهتر است لبه پلکها را با آب و شامپوی بچه کامل شست وشو دهیم ؛ زیرا این کار باعث میشود تمام رسوبات آلودهای که روی پلک و مژه نشسته است، پاک شود. اما در این حال هم توصیه می شود ، خودسرانه از قطرههای چشمی استفاده نکنید، چون باعث وابستگی میشود؛ زیرا در این قطرهها مواد نگهدارنده است که باعث حساسیت و ناراحتی بیشتر چشم میشودبنابراین، بهترین راه شستن چشم ها و اگر نیاز به قطره است باید از طریق چشم پزشک تجویز شود.
منبع: خراسان
3 روش جراحی چشم
روش های لیزیک ، لازک و PRK تفاوت هایی دارد که باید قبل از عمل آن ها را بدانیدامروزه چشم های بسیاری از ما دچار نزدیک بینی می شود و مجبور به استفاده از عینک می شویم در حالی که خیلی ها را می شناسیم که دوست ندارند از عینک استفاده کنند بنابراین به جراحی چشم رو می آورند اما قبل از این که چشم ها را جراحی کنند بهتر است چند نکته را بدانند . در ادامه به بعضی از این نکات اشاره کرده ایم .

تفاوت 3 روش جراحی چشم
در جراحی لیزیک ، پس از برداشتن فلپ (ورقه نازکی) از قرنیه، لیزر انجام و بعد از انجام لیزر ، فلپ قرنیه به جای خود برگردانده می شود.در جراحی لازک ، اپیتلیوم سطح قرنیه به کمک الکل برداشته و سپس از لیزر اگزایمر(نوع خاصی از لیزر) استفاده می شود و مجدد فلپ اپیتلیال
( ورقه نازک) سر جایش برگردانده و بعد از عمل از لنز تماسی پانسمانی به مدت سه تا چهار روز تا زمان ترمیم مجدد اپیتلیوم استفاده می شود.در جراحی PRK ، اپیتلیوم سطح قرنیه به روش مکانیکی برداشته و پس از انجام لیزر اگزایمر از لنز پانسمانی روی سطح قرنیه تا بهبود اپیتلیوم استفاده می شود.
استفاده از جراحی لیزر
افرادی که حداقل ۱۹ سال کامل داشته باشند ، دست کم 1.5 سال شماره چشم آن ها ثابت مانده و دید آن ها با عینک کامل باشد، بیماری چشمی یا جسمی که نتایج عمل را محدود کند نداشته باشند و تصویر برداری از قرنیه آن ها معیارهای لازم برای عمل جراحی را داشته باشدمی توانند لیزر کنند اما افرادی که قرنیه نازک دارند یا مبتلا به قوز قرنیه هستندکاندید جراحی لیزر نیستند.
احتمال بازگشت شماره چشم
احتمال بازگشت شماره چشم بستگی به عوامل متعددی مثل مدت ثابت بودن شماره چشم قبل از عمل، سن بیمار و میزان عیب انکساری اصلاح شده و میزان آستیگماتیسم قبل از عمل دارد.
نکات قبل و بعد از عمل
بهتر است چند روز قبل از عمل، روزی سه بار با شامپو بچه رقیق شده در آب ، لبه های پلک و مژه ها را شست وشو دهید ، بعد از عمل طبق دستور پزشک سر موقع از قطره ها استفاده کنید سه تا چهار روز اول، بعد از عمل از شستن صورت و استحمام ( برخورد آب به چشم) پرهیز کنید. استفاده از مواد آرایشی چند روز قبل از عمل باید متوقف شود . در صورت خشکی چشم این محدودیت ممکن است تا چند ماه بعد از عمل ادامه یابد.
عوامل خطر
بلفاریت یا التهاب لبه پلک ها ، خشکی چشم ها ، نازکی قرنیه ، آستیگماتیسم بالا و مایل، اصلاح نشدن دید با عینک، نداشتن ثبات نمره چشم در دوسال اخیر، سن کمتر از ۲۰ سال ، آلرژی فصلی ، بیماری های زمینه ای چشمی یا جسمی مثل بیماری قند و بیماری های روماتیسمی و مشاغل پرخطر مثل پرستاری و کادر درمانی و افرادی که در محیط های آلوده خدمت می کنند مانند آزمایشگاه و کارخانجات و داشتن
شغل های پرخطر مثل کشاورزی، جوشکاری و آهنگری، کار درمحیط های آلوده به مواد شیمیایی و بخارات سمی.
درمان پیر چشمی هم با جراحی لیزری؟!
هنوز لیزری که بتواند پیر چشمی را هم درمان کند ، استفاده عمومی پیدا نکرده است ، بنابراین بیماران نزدیک بینی که بالای 40 سال دارند پس از عمل باید برای کارهای نزدیک و مطالعه از عینک استفاده کنند.
بارداری و جراحی چشم
به علت افزایش هورمون های استروئیدی در زمان بارداری احتمال بازگشت شماره چشم پس از عمل، بیشتر از افراد عادی است بنابراین بهتر است این افراد چند ماه پس از بازگشت به وضعیت عادی عمل کنند.
دوره نقاهت جراحی
معمولا دید پس از عمل در روز اول خیلی خوب است و در روزهای بعد مقداری کاهش می یابد ولی به تدریج با منظم شدن
لایه های اپیتلیوم قرنیه دید روز به روز شفاف تر می شود.
استفاده از عینک آفتابی و کار با رایانه
توصیه می شود به دلیل آثار اشعه ماورای بنفش روی استرومای قرنیه که در حال شکل گیری مجدد است، دست کم تا شش ماه از مواجهه با نور مستقیم خورشید و منابع دیگر اشعه ماوراء بنفش به خصوص در فصول گرم خود داری کنید اما استفاده از عینک آفتابی در محیط های سر بسته مثل منزل و محیط کار لازم نیست. استفاده از مانیتور به خصوص نوعLCD یک هفته پس از عمل مانعی ندارد ولی بهتر است تا زمانی که چشم کاملا آرام نشده است از انجام کارهای طولانی مدت و ظریف چشمی پرهیز کنید.
علایم عفونت بعد از عمل
درد، ترس از نور، کاهش دید در چشمی را که پس از عمل روبه بهبود بوده است ولی چند روز بعد سیر بهبود آن متوقف شده و رو به وخامت گذاشته است باید جدی گرفت و در اولین فرصت به پزشک مراجعه کرد.
شستن صورت بعد از عمل
باید دقت کنید آب وارد چشم نشود یا از چشم به پایین شسته شود.
منبع: خراسان
بهترین ورزش برای چشم ها
چشمها همچون دوربین بدن عمل کرده و به فرد اجازه میدهند که تماشا کند و به حافظه بسپارد. اندامهای بدن نیز همچون تجهیزاتی که به کار گرفته میشوند درصورتیکه استفاده افراطی از آنها شود به استراحت نیاز دارند تا عملکرد صحیح خود را داشته باشند.

نتایج یک بررسی نشان داد کارمندان به طور میانگین سالانه ۱۷۰۰ ساعت را به کار با رایانه اختصاص میدهند که در این بین کار با گوشیهای هوشمند و تبلت در مواقع استراحت نیز به آن اضافه میشود.
استفاده بیش از حد از گوشیهای هوشمند و رایانه با بروز عارضههای چشمی از قبیل فشار چشم، خشکی، سردرد و بیخوابی مرتبط است. با این وجود، افراد همچنان مدت زمان زیادی را به کار با این تجهیزات اختصاص میدهند. برای بسیاری از افراد خودداری از کار با این تجهیزات و استراحت دادن به چشمها سخت است. با این حال تمریناتی وجود دارد که با انجام آنها میتوان به چشمها استراحت داد.
"یوگای چشم" از جمله این تمرینات است. یوگای چشم همچون یوگای مرسوم به دنبال بهبود انعطافپذیری در چشمهاست. یوگای چشم شامل مجموعهای از حرکات آرامکننده است که در هر زمان از روز قابل انجام است.
سایت تخصصی "مدیکال دیلی" در این مقاله به برخی از این تمرینات اشاره کرده است:
تمرین ۲۰ ثانیهای: شیئی را که در فاصله دور از شما قرار دارد انتخاب کرده و برای مدت ۲۰ ثانیه بدون پلک زدن به آن خیره شوید. سپس انگشت شست خود را از همین فاصله دور زیر شیء مزبور نگه دارید و سپس و تمرکز نگاه خود را بین شیء و نوک انگشتتان تغییر دهید.
مرطوب کردن چشمها: در این روش کافیست فرد برای مدت چند ثانیه به جهتهای مختلف نگاه کند یا با چشمها حرکت زیگزاگی داشته باشد. این روش به افزایش رطوبت کره چشم کمک میکند.
پلک زدن سریع: چند بار پلک بزنید و سپس چشمها را برای مدت ۲۰ ثانیه بسته نگه دارید. با چشمهای بسته سعی کنید به جهات پایین، بالا، چپ و راست نگاه کنید، در همین حالت و روی هر جهت، پنج ثانیه مکث کرده و سپس جهت نگاه را در حالی که هنوز چشمهایتان بسته است تغییر دهید.
قرار دادن کف دستها روی چشم: دستها را به یکدیگر ساییده تا گرم شوند. چشمها را بسته و کف دستها را روی آن قرار دهید تا زمانیکه احساس کنید چشمها گرمای دستها را جذب کردهاند.
یوگای چشم برای کاهش فشار چشم نیز مفید است. هرچند، ممکن است در برخی شرایط و بیماریها از قبیل آب مروارید و آب سیاه بیاثر باشد.
ویتامینهای برگزیده برای چشم
آنتی اکسیدان ها به مبارزه با رادیکال های آزاد که به بافت های بدن آسیب می رسانند، کمک می کنند. گاهی اوقات، رادیکال های آزاد ممکن است به پروتئین های درون چشم آسیب وارد کنند.برخی ویتامین ها برای حفظ سلامت چشم ضروری هستند. بسیاری از آنها آنتی اکسیدان های قدرتمندی هستند که از چشم ها و بخش های دیگر بدن در برابر آسیب ناشی از استرس اکسیداتیو و التهاب محافظت می کنند.

کمبود برخی ویتامین ها می تواند خطر برخی بیماری های چشم مانند آب مروارید، آب سیاه، و انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را افزایش دهد. پژوهش ها نشان داده اند که برخی ویتامین ها و مواد معدنی ممکن است به محافظت یا کند کردن پیشرفت این بیماری ها کمک کنند.
در ادامه با چهار ویتامین که برای سلامت چشم ضروری هستند، بیشتر آشنا می شویم.
ویتامین A و بتا کاروتن
ویتامین A یک ماده مغذی ضروری برای دید خوب و شفاف محسوب می شود. ویتامین A جزئی از پروتئین رودوپسین است که امکان مشاهده در شرایط نور کم را برای چشم ها فراهم می کند. به گفته آکادمی چشم پزشکی آمریکا، کمبود ویتامین A می تواند به شب کوری منجر شود.
همچنین، ویتامین A از عملکرد قرنیه که لایه محافظ خارجی چشم است، پشتیبانی می کند. فردی که با کمبود این ویتامین مواجه است امکان دارد تولید رطوبت کمتر توسط چشم ها برای روانسازی را تجربه کند.
بتا کاروتن منبع اصلی ویتامین A در رژیم غذایی انسان محسوب می شود. این ماده مغذی نوعی رنگدانه گیاهی به نام کاروتنوئید است که در بسیاری از میوه ها و سبزیجات رنگارنگ وجود دارد. بتا کاروتن یک پیشساز برای ویتامین A است و در بدن انسان به این ویتامین تبدیل می شود.
ویتامین E
آلفا توکوفرول شکلی از ویتامین E است که به طور خاص از خواص آنتی اکسیدانی قدرتمندی برخوردار است.
آنتی اکسیدان ها به مبارزه با رادیکال های آزاد که به بافت های بدن آسیب می رسانند، کمک می کنند. گاهی اوقات، رادیکال های آزاد ممکن است به پروتئین های درون چشم آسیب وارد کنند. این آسیب می تواند به شکل گیری بخش هایی کدر روی عدسی چشم منجر شود که به نام آب مروارید شناخته می شود.
پژوهش ها توانایی ویتامین E در پیشگیری از آب مروارید را نشان داده اند و همچنین مشخص شده است که شفافیت عدسی چشم در افرادی که مکمل های ویتامین E مصرف می کنند، بیشتر است.
اما نتایج در این زمینه یکدست نیستند و برخی پژوهش های دیگر نشان داده اند که مکمل های ویتامین E اثری بر پیشرفت آب مروارید ندارند. بر همین اساس، به انجام پژوهش های بیشتر برای نتیجه گیری قطعی در این زمینه و کارایی مکمل های ویتامین E در پیشگیری و کند کردن پیشرفت آب مروارید نیاز است.
ویتامین C
ویتامین C یک آنتی اکسیدان قدرتمند دیگر است که به محافظت در برابر آسیب اکسیداتیو کمک می کند.
آسیب اکسیداتیو عاملی کلیدی در دو نوع آب مروارید مرتبط با افزایش سن شامل آب مرواریدهای قشری و هسته ای است. آب مروراید قشری روی لبه های عدسی چشم شکل می گیرد، در شرایطی که آب مروارید هسته ای در بخش مرکزی عدسی رخ می دهد.
طی یک مطالعه بلند مدت، پژوهشگران عوامل مختلفی که ممکن است به پیشگیری از توسعه آب مروارید هسته ای کمک کنند را مورد بررسی قرار دادند. در ابتدای مطالعه، پژوهشگران میزان آب مروارید چشم شرکت کنندگان را اندازه گیری کردند. سپس، آنها شرایط این افراد که ویتامین C و یا مواد مغذی دیگر را دریافت می کردند، پیگیری کردند.
در پایان مطالعه، بار دیگر میزان آب مروارید چشم شرکت کنندگان اندازه گیری شد. پژوهشگران دریافتند افرادی که ویتامین C بیشتری مصرف کرده بودند، کاهش 33 درصدی در خطر پیشرفت آب مروارید را تجربه کرده اند. همچنین، آنها به طور کلی دارای عدسی های چشم شفافتری بودند.
ویتامین های B
مطالعه ای در سال 2009 نشان داد که مصرف روزانه مکملی حاوی ترکیبی از ویتامین های B6، B9 و B12 ممکن است خطر انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.
اما شرکت کنندگان در این مطالعه فقط زنان بودند. از این رو، به پژوهش های بیشتری برای بررسی این که استفاده از ویتامین های B در پیشگیری از انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن هم در زنان و هم در مردان موثر است، نیاز است.
مطالعه ای قدیمیتر با حضور 2,900 شرکت کننده که در بازه سنی 49 تا 97 سال قرار داشتند، نشان داد که مصرف بیشتر پروتئین، ویتامین A، و ویتامین های B ریبوفلاوین، تیامین و نیاسین با میزان کمتر آب مروارید هسته ای مرتبط بوده است.
مطالعه ای دیگر در سال 2018 در کره جنوبی پیوندی بین مصرف ویتامین B3 یا نیاسین و بیماری آب سیاه را نشان داد. در افراد مبتلا به آب سیاه، انباشت مایع درون چشم موجب افزایش فشار بر عصب بینایی می شود. با گذشت زمان، این شرایط می تواند به عصب آسیب رسانده و به از دست رفتن بینایی منجر شود.
3 ماده مغذی دیگر برای سلامت چشم
پژوهش ها نشان داده اند که مواد مغذی زیر نیز برای سلامت چشم ها مفید هستند:
لوتئین و زیزانتین
لوتئین و زیزانتین کاروتنوئیدهایی هستند که به میزان زیاد در سبزیجات سبز برگ وجود دارند. همچنین، آنها در عدسی و شبکیه چشم نیز وجود دارند.
به عنوان آنتی اکسیدان، لوتئین و زیزانتین ممکن است به کاهش آسیب اکسیداتیو در شبکیه چشم کمک کنند. برخی پژوهش ها نشان داده اند که مصرف 6 میلی گرم لوتئین و زیزانتین ممکن است خطر ابتلا به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را کاهش دهد.
روی
روی یک ماده معدنی است که به حفظ سلامت شبکیه چشم، غشاهای مخاطی و ساختار پروتئینی چشم کمک می کند.
روی به ویتامین A اجازه می دهد از کبد به شبکیه چشم سفر کرده تا ملانین تولید کند. ملانین رنگدانه ای است که از چشم در برابر نور فرابنفش محافظت می کند.
به گفته انجمن اپتومتریک آمریکا، مکمل روی ممکن است به افراد مبتلا به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن یا آنهایی که در معرض خطر ابتلا به این شرایط قرار دارند، کمک کند. مصرف 40 تا 80 میلی گرم روی در روز همراه با برخی آنتی اکسیدان های دیگر می تواند پیشرفت انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن را تا 25 درصد کاهش دهد. همچنین، این ماده مغذی می تواند به کاهش 19 درصدی از دست رفتن تیزی بینایی کمک کند.
بهترین ویتامینها برای سلامت چشم
اسیدهای چرب امگا-3
مصرف اسیدهای چرب امگا-3 ممکن است به محافظت از شبکیه چشم کمک کند. شبکیه چشم حاوی تراکم بالایی از اسیدهای چرب امگا-3 است. این اسیدهای چرب به محافظت از شبکیه در برابر آسیب و انحطاط کمک می کنند.
به طور خاص، اسیدهای چرب امگا-3 انباشت رسوبات چربی در رگ های خونی، از جمله آنهایی که به شبکیه چشم خونرسانی می کنند، را کاهش می دهد. برخی دانشمندان بر این باورند که رسوب چربی در این رگ های خونی می تواند به انحطاط ماکولای مرتبط با افزایش سن منجر شود.
افزون بر این، برخی مطالعات کوچک نشان داده اند که افزایش مصرف اسیدهای چرب امگا-3 ممکن است خطر سندرم خشکی چشم را کاهش دهد. فرد مبتلا به سندرم خشکی چشم به میزان کافی اشک تولید نمی کند تا روانسازی چشم ها صورت بگیرد. با این وجود، مطالعات در این زمینه محدود هستند و به انجام مطالعات بیشتر برای پشتبیانی از این نتیجه نیاز است.
منابع غذایی این مواد مغذی
یک رژیم غذایی متعادل و سالم حاوی مواد غذایی متنوع زیر باید به میزان کافی ویتامین ها و مواد مغذی تقویت کننده سلامت چشم را در اختیار شما قرار دهد. پژوهش ها نشان داده اند که این مواد مغذی به همراه هم از چشم محافظت می کنند، از این رو، مصرف مواد غذایی سالم و متنوع بهترین رویکرد است.
افرادی که دارو مصرف می کنند یا به یک بیماری مبتلا هستند باید پیش از استفاده از مکمل ها با پزشک خود در این زمینه مشورت کنند. در برخی موارد، برخی مکمل ها ممکن است به سلامت انسان آسیب برساند. به عنوان مثال، دوزهای زیاد روی می تواند بر چگونگی جذب مس توسط بدن تاثیرگذار باشد.
افزون بر این، به نظر می رسد دوزهای زیاد بتا کاروتن می تواند خطر سرطان ریه در افراد سیگاری را افزایش دهد.
در ادامه فهرستی از منابع غذایی ویتامین های مذکور در این مطلب ارائه شده است.
ویتامین A و بتا کاروتن:
- سیب زمینی شیرین
- هویج
- فلفل قرمز
- کدو تنبل
- کدو مسما
ویتامین E:
- بادام
- دانه های آفتابگردان
- بادام زمینی
- روغن آفتابگردان
- روغن سویا
- روغن ذرت
- روغن جوانه گندم
- مارچوبه
ویتامین C:
- پرتقال و آب پرتقال
- بروکلی
- جوانه های بروکسل
- توت سیاه
- آب گریپ فروت
ویتامین B1 یا تیامین:
- لوبیاها
- عدس
- ماهی
- نخود سبز
- ماست
ویتامین B2 یا ریبوفلاوین:
- گوشت گاو
- جو دوسر
- ماست
- شیر
- صدف
- قارچ
- بادام
ویتامین B3 یا نیاسین:
- جگر گاو
- مرغ
- ماهی سالمون و تن
- برنج قهوه ای و سفید
- بادام زمینی
ویتامین B6 یا پیریدوکسین:
- نخود
- سبزیجات سبز برگ
- گوشت ماکیان
- جگر گاو
- ماهی سالمون و تن
ویتامین B9 یا اسید فولیک:
- سبزیجات سبز برگ
- بادام زمینی
- لوبیاها
- غذاهای دریایی
- دانه های آفتابگردان
- تخم مرغ
ویتامین B12 یا کوبالامین:
- ماهی
- جگر
- گوشت قرمز
- گوشت ماکیان
- تخم مرغ
- شیر، غلات صبحانه غنی شده و مخمر مغذی
افراد می توانند تنها از طریق منایع حیوانی ویتامین B12 را دریافت کنند. از این رو، آنهایی که محصولات حیوانی مصرف نمی کنند نیازمند مصرف مکمل ویتامین B12 یا محصولاتی هستند که با این ماده مغذی غنی شده اند.
لوتئین و زیزانتین:
- سبزیجات سبز برگ
- زرده تخم مرغ
- ذرت
- مارچوبه
- بروکلی
- جوانه های بروکسل
- کاهو
- نخود فرنگی
- کیل
- اسفناج
روی:
- نخود
- غذاهای دریایی مانند صدف چروک، خرچنگ و لابستر
- بوقلمون
- لوبیاها
- مغزدانه ها
- دانه های کدو تنبل
- غلات کامل
- شیر
- غلات صبحانه غنی شده
گیاهخواران نیازمند افزایش دو برابری مصرف مواد غذایی سرشار از روی هستند زیرا منابع گیاهی در مقایسه با رژیم های غذایی حاوی گوشت میزان کمتری از این ماده مغذی را ارائه می کنند.
اسیدهای چرب امگا-3:
- ماهی های چرب مانند سالمون، ساردین، تن، و شاه ماهی
- بذر کتان
- گردو
- دانه های چیا
منبع: عصرایران
یک احساس اشتباه در چشم
سندرم خشکی چشم یکی از شایعترین دلایل احساس وجود جسم خارجی در چشم است. سندرم خشکی چشم اغلب هنگام صبح موجب احساس وجود شن در چشم می شود که معمولا در طول روز بدتر می شود.افراد بسیاری با مراجعه به چشم پزشک از احساس وجود جسمی خارجی، مانند شن، در چشم خود شکایت می کنند. احساس درد، سوزش، خارش یا وجود چیزی در چشم شرایطی آزاردهنده را برای آنها ایجاد کرده و همچنین دشواری در باز نگه داشتن چشم ها و حساسیت زیاد به نور از دیگر مواردی هستند که این افراد از آنها شکایت می کنند.

افرادی که با این مشکل چشمی مواجه می شوند تا پیش از مراجعه به چشم پزشک ممکن است انواع مختلفی از قطره های چشم بدون نسخه را خریداری کرده و به امید بهبودی و تسکین شرایط از آنها استفاده کرده باشند. اگرچه گاهی اوقات این محصولات تسکین کوتاه مدت را موجب می شوند، اما بیشتر مواقع نتیجه خاصی حاصل نشده و بهبودی نیز کوتاه مدت است.
احساس وجود جسمی خارجی، مانند شن، در چشم و تحریک این بخش از بدن ممکن است نشانه ای از ابتلا به شرایطی خاص باشد. در ادامه با دلایل بروز این احساس بیشتر آشنا می شویم.
سندرم خشکی چشم
سندرم خشکی چشم یکی از شایعترین دلایل احساس وجود جسم خارجی در چشم است. سندرم خشکی چشم اغلب هنگام صبح موجب احساس وجود شن در چشم می شود که معمولا در طول روز بدتر می شود. خشکی چشم ها با شدت متفاوت می تواند موجب علائم ناراحت کننده و تحریک چشم شود.
در صورت ابتلا به خشکی چشم، سوزش چشم معمولا بیشتر از احساس خارش شکل می گیرد. بینایی شما ممکن است بسیار پر نوسان بوده و مدتی طول بکشد تا از دید خوب و شفاف برخوردار شوید. همچنین، چشم ها هنگام خواب چون بسته هستند به میزان کافی اشک تولید نمی کنند، از این رو با افت کمیت و کیفیت فیلم اشک نیز مواجه خواهید شد.
اشک های مصنوعی گزینه خوبی برای آغاز درمان خشکی چشم هستند که باید توسط پزشک تجویز شوند. گاهی اوقات قطره های اشک مصنوعی برای مقابله با خشکی چشم کافی نبوده و باید بار دیگر به چشم پزشک خود مراجعه کنید. برای محافظت بیشتر از چشم ها ممکن است به استفاده از یک ژل یا پماد چشم پیش از خواب نیاز داشته باشید. چشم پزشک شما ممکن است داروها یا روش هایی ویژه را نیز برای درمان خشکی چشم تجویز کند.
لاگفتالموس شبانه
اگر با احساس وجود شن در چشم خود مواجه هستید، پزشک ممکن است این پرسش را مطرح کند که آیا یکی از نزدیکان شما، مانند همسرتان، تاکنون به این نکته اشاره داشته است که با چشم باز می خوابید. شاید پرسش عجیبی به نظر برسد، اما لاگفتالموس شبانه شرایطی شایع است.
پلک های برخی افراد آن گونه که باید به طور کامل بسته نمی شوند و تمام مدتی که فرد خواب است قرنیه چشم می تواند در معرض جو اطراف قرار داشته باشد. از آنجایی که پلک زدن صورت نمی گیرد، چشم به طور قابل توجهی خشک می شود و التهابی به نام کراتیت شکل می گیرد. این می تواند موجب حساسیت به نور و احساس وجود جسم خارجی، مانند شن، در چشم ها پس از بیداری شود.
لاگفتالموس می تواند به دلایل دیگری نیز شکل بگیرد. در کودکان، این شرایط معمولا یک مساله آناتومیک است. لاگفتالموس می تواند در نتیجه یک عمل جراحی زیبایی پلک چشم نیز شکل بگیرد. پوست ممکن است بیش از حد بالا کشیده شده یا سفت شده باشد که امکان پلک زدن یا بسته شدن کامل چشم ها هنگام خواب را نمی دهد. از شرایط دیگر می توان به پروپتوز (بیرون زدگی چشم) ناشی از بیماری چشم وابسته به تیروئید اشاره کرد. افراد مبتلا به لاگفتالموس شبانه می توانند جای قطره های چشم از پمادهای چشم برای تسریع روند بهبودی و کاهش علائم استفاده کنند.
شالازیون یا گل مژه
شالازیون یک توده ریز و بی درد است که روی پلک چشم شکل می گیرد. این شرایط به واسطه انسداد یک غده چربی رخ می دهد.
یک شالازیون اغلب با یک گل مژه اشتباه گرفته می شود. گل مژه بیرونی به عفونت فولیکول مژه و غده چربی گفته می شود و یک گل مژه درونی عفونت یک غده چربی است. برخلاف شالازیون که با درد همراه نیست، گل مژه معمولا دردناک است.
شالازیون و گل مژه هر دو می توانند موجب تورم یا بروز یک توده در امتداد پلک چشم شوند. زمانی که پلک می زنید، این شرایط می تواند احساس وجود جسم خارجی در چشم را ایجاد کند.
شالازیون و گل مژه معمولا به خودی خود و طی چند روز بهبود می یابند. طی این مدت، استفاده از یک کمپرس گرم روی چشم می تواند به تسکین شرایط و تخلیه توده کمک کند. گل مژه یا شالازیونی که به خودی خود پاره نشود ممکن است به درمان با آنتی بیوتیک یا عمل جراحی برای تخلیه نیاز داشته باشد.
بلفاریت
بلفاریت به التهاب پلک چشم گفته می شود. این شرایط به واسطه مسدود شدن غدد چربی رخ می دهد. افزون بر احساس وجود جسم خارجی در چشم، بلفاریت می تواند موجب علائم زیر شود:
- سوزش
- قرمزی
- آبریزش چشم
- خارش
- پوسته ریزی
- پلک هایی که چرب به نظر می رسند
برای تسکین بلفاریت باید موضع را تمیز نگه داشته و برای کمک به رفع انسداد غده چربی به طور مرتب از یک کمپرس گرم روی ناحیه تحت تاثیر قرار گرفته استفاده کرد.
در صورت عدم بهبود علائم پس از گذشت چند روز، فرد باید به چشم پزشک مراجعه کند زیرا ممکن است به یک قطره آنتی بیوتیک یا استروئید چشم برای درمان نیاز باشد.
سندرم پلک شل
سندرم پلک شل شرایطی نسبتا غیر شایع است که در آن پلک بالایی چشم به اندازه ای شل است که به راحتی به سمت بیرون می چرخد. سندرم پلک شل معمولا در مردان میانسال دارای اضافه وزن دیده می شود. برخی افراد مبتلا به این شرایط از آپنه خواب انسدادی نیز رنج می برند.
گاهی اوقات، چرخش پلک فرد مبتلا به این سندرم هنگام خواب رخ می دهد. درمان سندرم پلک شل اغلب شامل استفاده از اشک های مصنوعی برای کاهش تحریک و یک آنتی بیوتیک در صورت مشاهده نشانه های عفونت می شود. استفاده از یک محافظ چشم هنگام خواب می تواند به بسته نگه داشتن پلک ها هنگام خواب کمک کند که ممکن است از بروز خشکی در چشم ها پیشگیری کند.
محیط
احساس وجود جسم خارجی، مانند شن، در چشم می تواند به واسطه محیطی که در آن زندگی می کنید، از جمله خانه یا محل کار، شکل بگیرد. به عنوان مثال، یک محیط بسیار خشک به واسطه فعالیت مداوم سیستم های تهویه مطبوع می تواند خشکی چشم ها را موجب شده و احساس وجود شن در چشم شکل بگیرد. اگر در نزدیکی یک کارخانه زندگی یا کار می کنید، چشم های شما می توانند احساس وجود جسم خارجی به واسطه سطوح بالای آلودگی هوا را تجربه کنند. چشم پزشک شما می تواند به تشخیص عوامل محیطی که ممکن است به خشکی و احساس وجود جسم خارجی در چشم منجر شده اند، کمک کند.
داروها
برخی داروها ممکن است موجب احساس خشکی و وجود جسم خارجی در چشم شوند. اگر به طور منظم دارو مصرف می کنید، به آثاری که می توانند بر چشم ها بگذارند، توجه داشته باشید. برخی انواع داروهای بدون نسخه و تجویزی می توانند چشم ها را با کم آبی مواجه ساخته و موجب بروز علائم خشکی چشم شوند. چشم پزشک با بررسی داروهای مصرفی شما می تواند به تشخیص مورد مساله ساز و ارائه یک جایگزین برای آن کمک کند.
سن
متاسفانه، افراد بسیاری با افزایش سن با احساس وجود جسم خارجی، مانند شن، در چشم مواجه می شوند. به طور معمول، تولید اشک با افزایش سن کاهش یافته و کارایی خود را از دست می دهد. زنانی که وارد مرحله یائسگی می شوند، خشکی چشم را همراه با علائم دیگر به واسطه تغییرات هورمونی در بدن خود تجربه می کنند.
ورم ملتحمه
ورم ملتحمه یک اصطلاح پزشکی برای بیماری چشم صورتی است. این شرایط به التهاب ملتحمه گفته می شود. ورم ملتحمه یا چشم صورتی شرایطی بسیار شایع است.
التهاب ناشی از ورم ملتحمه می تواند احساس وجود جسم خارجی در چشم را موجب شود. از دیگر علائم این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی
- خارش
- سوزش
- آبریزش بیش از حد چشم
- خروج ترشحات از چشم
اگر با ورم ملتحمه مواجه هستید استفاده از یک کمپرس سرد، مانند یک حوله سرد، روی چشم بسته می تواند به تسکین شرایط کمک کند. ورم ملتحمه اغلب به واسطه یک عفونت باکتریایی شکل می گیرد که واگیردار است. پزشک برای درمان این شرایط می تواند آنتی بیوتیک تجویز کند.
آسیب دیدگی قرنیه
قرنیه گنبد شفافی است که عنبیه و مردمک چشم را پوشش می دهد. از جمله آسیب دیدگی های این قسمت می توان به خراش قرنیه و پارگی قرنیه اشاره کرد. آسیب دیدگی قرنیه می تواند موجب مشکلات بینایی شود و شرایطی جدی در نظر گرفته می شود.
خراش های قرنیه می توانند به واسطه وجود یک جسم خارجی زیر پلک چشم، ضربه های سبک یا حتی مالش شدید چشم ها شکل بگیرند. پارگی قرنیه عمیقتر است و معمولا به واسطه ضرب خوردگی شدید چشم با نیروی زیاد یا جسمی تیز رخ می دهد.
آسیب دیدگی قرنیه می تواند موجب احساس وجود جسم خارجی در چشم شود. از دیگر علائم این شرایط می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- درد
- قرمزی
- آبریزش چشم
- تاری دید یا از دست دادن بینایی
- سردرد
موارد خفیف آسیب دیدگی قرنیه معمولا طی چند روز به خودی خود بهبود می یابند. در ضمن، شما می توانید برای تسکین علائم چند بار در روز از یک کمپرس سرد روی چشم بسته استفاده کنید.
در موارد آسیب دیدگی شدید، باید کمک پزشکی فوری دریافت کنید. برخی آسیب دیدگی های قرنیه در صورت عدم درمان مناسب می توانند اثر دائمی بر بینایی داشته باشند.
همچنین، بیمار ممکن است به استفاده از آنتی بیوتیک یا قطره های استروئیدی چشم برای کاهش التهاب و خطر بروز زخم نیاز داشته باشد.
زخم قرنیه
زخم قرنیه به واسطه انواع مختلف عفونت ها، از جمله عفونت های باکتریایی، ویروسی یا قارچی شکل می گیرد. زمانی که پلک می زنید، زخم می تواند احساس وجود جسم خارجی را در چشم ایجاد کند. از دیگر علائم این بیماری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی
- درد شدید
- آبریزش چشم
- تاری دید
- خروج ترشحات یا چرک
- تورم
- نقطه ای سفید روی قرنیه
استفاده از لنزهای تماسی، خشکی شدید چشم، یک آسیب دیدگی قرنیه یا ابتلا به یک عفونت ویروسی، مانند آبله مرغان، زونا یا هرپس (تبخال) می تواند خطر ابتلا به زخم قرنیه را افزایش دهد.
زخم های قرنیه نیازمند دریافت کمک پزشکی فوری هستند زیرا می توانند موجب آسیب دائمی، از جمله نابینایی، به چشم شوند. پزشک احتمالا قطره های چشم ضد باکتری، ضد ویروس یا ضد قارچ را تجویز خواهد کرد. قطره های گشاد کننده مردمک نیز ممکن است برای کاهش خطر بروز عوارض جانبی تجویز شوند.
تبخال چشم
هرپس یا تبخال چشم یک عفونت ناشی از ویروس هرپس سیمپلکس است. انواع مختلفی از تبخال چشم با توجه به عمق نفوذ عفونت در لایه های قرنیه وجود دارند.
کراتیت اپیتلیال از انواع شایع است که قرنیه را تحت تاثیر می دهد و می تواند موجب احساس وجود جسم خارجی در چشم شود. از دیگر علائم تبخال چشم می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- چشم درد
- قرمزی
- التهاب
- آبریزش چشم
- خروج ترشحات
هر مورد تبخال چشم نیازمند مراجعه به چشم پزشک برای بررسی دقیق شرایط است. شما ممکن است به داروی ضد ویروس یا قطره های استروئیدی چشم نیاز داشته باشید.
دنبال کردن دستورات پزشک اهمیت دارد زیرا تبخال چشم در صورت عدم درمان مناسب می تواند موجب آسیب دائمی به چشم شود.
کراتیت قارچی
کراتیت قارچی یک عفونت قارچی نادر قرنیه چشم است. این شرایط به واسطه رشد بیش از حد قارچی که معمولا در محیط و روی پوست انسان یافت می شود، رخ می دهد.
یک آسیب دیدگی چشم، به ویژه با یک گیاه یا چوب، شایعترین روش ابتلا به کراتیت قارچی است. افزون بر احساس وجود جسم خارجی در چشم، کراتیت قارچی می تواند موجب علائم زیر شود:
- چشم درد
- آبریزش چشم
- قرمزی
- خروج ترشحات
- حساسیت به نور
- تاری دید
درمان کراتیت قارچی نیازمند استفاده از داروهای ضد قارچ طی یک دوره چند ماهه است.
طی این مدت استفاده از کمپرس سرد می تواند به تسکین ناراحتی کمک کند. همچنین، برای مدیریت حساسیت به نور استفاده از یک عینک آفتابی استاندارد مفید است.
ناخنک
ناخنک یا پتریژیوم به پیشروی ملتحمه روی قرنیه گفته می شود. این پیشروی معمولا شکلی مثلثی دارد و در گوشه داخلی یا بخش میانی چشم رخ می دهد.
دلیل ناخنک نامشخص است، اما به نظر می رسد با قرار گرفتن در معرض نور خورشید، گرد و غبار و باد مرتبط است.
ناخنک می تواند موجب احساس وجود جسم خارجی در چشم شود و از علائم دیگر آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- آبریزش چشم
- قرمزی
- سوزش
- تاری دید
ناخنک معمولا به درمان خاصی نیاز ندارد. اما در صورت مواجهه با علائم اضافه ممکن است یک قطره استروئیدی برای کاهش التهاب تجویز شود.
اگر پیشروی بسیار بزرگ بوده و بر بینایی فرد تاثیرگذار باشد، ممکن است به انجام یک عمل جراحی برای برداشتن آن نیاز باشد.
پینگوکولا
پینگوکولا یک توده غیرسرطانی در ملتحمه است. این توده معمولا شکلی مثلثی و زرد رنگ دارد که در گوشه قرنیه ایجاد می شود. آنها معمولا نزدیک به بینی رشد می کنند، اما می توانند در سمت دیگر چشم نیز شکل بگیرند.
پینگوکولا می تواند موجب احساس وجود جسم خارجی در چشم شود و از دیگر علائم آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قرمزی
- خشکی
- خارش
- آبریزش چشم
- مشکلات بینایی
پینگوکولا به درمان خاصی نیاز ندارد، مگر این که موجب ناراحتی شده باشد. در این مورد، پزشک ممکن است قطره ها یا یک پماد چشم را برای تسکین شرایط تجویز کند.
اگر توده به اندازه ای بزرگ باشد که بر بینایی تاثیر بگذارد، ممکن است به انجام یک عمل جراحی برای خارج کردن آن نیاز باشد.
منبع: عصرایران
۱۰ غذای مفید برای داشتن چشمان سالم
افراد غالباً بر این باورند که عدم بینایی نتیجه ای اجتناب ناپذیر از پیری چشم است. در حقیقت، زندگی سالم می تواند خطر ابتلا به مشکلات سلامتی چشم را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.مطالعات بیشتر تایید می کنند که اسیدهای چرب امگا ۳، مس ، لوتئین و زاکزانتین برای سلامتی چشم بسیار حیاتی هستند.

گزارش ها از ۱۰ غذای غنی از مواد مغذی زیر برای سلامت چشم پشتیبانی می کند:
۱-ماهی
بسیاری از ماهی ها منابع غنی از اسیدهای چرب امگا ۳ هستند.
برخی مطالعات نشان داده اند که روغن ماهی می تواند خشکی چشم را معکوس کند، خشکی چشم ناشی از گذراندن وقت زیاد بر روی کامپیوتر است.
۲-آجیل و حبوبات
آجیل همچنین سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ است. آجیل همچنین حاوی مقادیر زیادی ویتامین E است که می تواند چشم را از آسیب های ناشی از بالا رفتن سن محافظت کند.
۳-دانه ها
دانه ها سرشار از امگا ۳ هستند و منبع غنی ویتامین E هستند.
۴- مرکبات
مرکبات سرشار از ویتامین C هستند. درست مانند ویتامین E، ویتامین C یک آنتی اکسیدان است که برای مقابله با آسیب دیدگی مربوط به سن توصیه می شود.
۵- سبزیجات سبز برگ
سبزیجات سبز برگ سرشار از لوتئین و زاکزانتین هستند و همچنین منبع خوبی برای ویتامین C مناسب برای چشم هستند.
۶-هویج
هویج سرشار از ویتامین A و بتا کاروتن است. ویتامین A در بینایی نقش اساسی دارد. این ماده از پروتئینی به نام رودوپسین است که به شبکیه در جذب نور کمک می کند.
۷- سیب زمینی شیرین
مانند هویج ، سیب زمینی شیرین سرشار از بتاکاروتن است. آنها همچنین منبع خوبی از آنتی اکسیدان ویتامین E هستند.
۸-گوشت گاو
گوشت گاو سرشار از روی است که به سلامتی بهتر چشم ها در طولانی مدت مرتبط است.
۹- تخم مرغ
تخم مرغ منبع عالی لوتئین و زاکزانتین است که می تواند خطر افت بینایی مرتبط با سن را کاهش دهد.
۱۰- آب
نوشیدن آب زیادی می تواند از کمبود آب بدن جلوگیری کند و این ممکن است باعث کاهش علائم خشکی چشم شود.
منبع: شفقنا زندگی
آیا عمل جراحی آب مروارید موثر است؟
آب مروارید، کدر شدن عدسی چشم است که منجر به مشکلات بینایی میشود. در مراحل اولیه، استفاده از نور قوی و عینک، مشکلات بینایی ناشی از آب مروارید را کمتر میکند. اما در مراحل بعدی بیماری، انجام جراحی برای بهبود بینایی ضروری است. امروزه عمل جراحی آب مروارید کم خطر و بسیار موثر است.

عدسی ساختمان شفاف و بدون رگ با قطر حدود ۹ میلی متر و ضخامت ۴ میلی متر است که در قسمت میانی کره چشم قرار گرفته و باعث تمرکز نور بر روی شبکیه میشود. شبکیه لایه حساس به نور در چشم است که پیامهای بینایی را دریافت میکند.
در یک چشم طبیعی نور از عدسی عبور کرده و روی شبکیه متمرکز میشود. برای ایجاد یک تصویر دقیق، عدسی باید شفاف باشد.
آب مروارید چیست؟
عدسی از آب و پروتئین ساخته شده و شفاف است تا نور بتواند از آن عبور کند. گاهی اوقات بخشی از این پروتئینها تغییر یافته و منجر به کدورت قسمتهایی از عدسی میشوند. در نتیجه نور به خوبی به شبکیه نمیرسد و اختلال بینایی ایجاد میشود که این پدیده را آب مروارید مینامند.
در مراحل اولیه که تنها بخش کوچکی از عدسی کدر شده است شاید آب مروارید مشکلی ایجاد نکند، اما در بیشتر مواقع این روند ادامه مییابد و بخش بزرگی از عدسی کدر میشود و بینایی را مختل میسازد. سرعت پیشرفت آب مروارید در بین افراد مختلف متفاوت است. آب مروارید ناشی از افزایش سن به تدریج و طی چند سال پیشرفت مینماید. آب مروارید در افراد جوان و افراد دیابتی ممکن است به سرعت و طی چند ماه پیشرفت نماید ولی سرعت پیشرفت آب مروارید در هر فرد را نمیتوان دقیقا پیشگویی کرد.
آب مروارید از چشمی به چشم دیگر سرایت نمیکند اگرچه افراد زیادی مبتلا به آب مروارید در هر دو چشم هستند، ولی همیشه سرعت پیشرفت بیماری در دو چشم یکسان نیست. مطالب زیادی در مورد آب مروراید ناشی از سن روشن شده است، اما هنوز هیچ علت قطعی برای آن مشخص نگردیده است. دانشمندان علل متعددی از جمله سیگار کشیدن، بیماری قند و تماس زیاد با نور خورشید را برای ابتلا به آن ذکر میکنند.
انواع مختلف آب مروراید کدامند؟
الف – آب مروراید ناشی از افزایش سن: عدسی نیز همانند سایر قسمتهای بدن، در طول زندگی به رشد خود ادامه میدهد و لایههایی به سطح خارجی آن اضافه میشود که با گذشت زمان لنز سخت میشود و شفافیت خود را از دست میدهد.
آب مروارید ناشی از افزایش سن شایعترین نوع آب مروارید است و بین سنین ۶۵ تا ۷۴ سالگی، ۵۰ درصد افراد و بالای سن ۷۵ سالگی، ۷۰ درصد افراد به آن مبتلا میشوند، اما میتواند از ۳۵ سالگی به بعد شروع شود.
ب – آب مروارید ناشی از سایر بیماریها: این نوع آب مروارید در افرادی که بیماریهای مشخص دیگری از جمله دیابت (بیماری قند) دارند دیده میشود. گاهی بروز آب مروارید در رابطه با مصرف داروهای کورتون دار است.
پ- آب مروارید ناشی از ضربه: گاهی بلافاصله پس از صدمات چشمی و گاهی سالها بعد از آن دیده میشود.
ت- آب مروارید مادرزادی: برخی بچهها با آب مروراید به دنیا میآیند یا اینکه در کودکی به آن مبتلا میشوند که معمولا در هر دو چشم است. این آب مروارید ممکن است در بینایی اختلال ایجاد نکند، اما در صورت ایجاد اختلال حتما باید جراحی شود.
علائم آب مروارید چیست؟
شایعترین علائم این بیماری عبارت اند از:
الف – تار شدن یا محو شدن بینایی.
ب- حساس شدن به روشنایی: درخشندگی زیاد نور اتومبیلها در شب، خیرگی و پخش نور چراغها و نور آفتاب، دیدن هاله اطراف چراغها.
پ- کم رنگ شدن یا محو شدن رنگها.
ت – دید کم در شب.
ث- دو بینی یا چند بینی (که با افزایش شدت آب مروارید وضعیت بدتر میشود).
ج- افزایش دید نزدیک، تغییر مداوم شماره عینک و یا لنز تماسی.
این علائم میتواند ناشی از سایر بیماریهای چشمی نیز باشند، پس اگر دچار هر یک از این علائم شدید حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.
در آب مروارید خفیف، اختلال بینایی شاید بسیار ناچیز باشد. اما با افزایش میزان آب مروارید، بینایی به تدریج بد تر میشود. بعضی از مبتلایان همزمان با کاهش دید دور احساس میکنند که دید نزدیک آنها بهتر شده اما این تغییر، موقتی است و با افزایش میزان آب مروارید، دید دور و نزدیک، هر دو بدتر خواهد شد.
چگونه آب مروارید تشخیص داده میشود؟
تشخیص آب مروارید با مشاهده عدسی کدر شده توسط دستگاههای چشم پزشکی صورت می پذیرد. ارزیابی با چراغ قوه قابل اعتماد نیست، زیرا همراهی بعضی از بیماریها با آب مروارید از جمله آب سیاه با چراغ قوه قابل تشخیص نیست. برای تشخیص صحیح، معایناتی که توسط چشم پزشک انجام میشود شامل موارد زیر است:
الف- اندازه گیری قدرت بینایی.
ب- گشاد کردن مردمک که با مصرف قطرههای چشمی صورت میگیرد و به چشم پزشک اجازه میدهد تا تمام قسمتهای عدسی و شبکیه را کاملا معاینه کند.
پ- تونومتری: با این معاینه فشار چشم اندازی گیری میشود. افزایش فشار ممکن است علامت گلوکوم (آب سیاه ) باشد.
همچنین چشم پزشک ممکن است معاینات دیگری برای بررسی سلامت سایر اجزای چشم نیز انجام دهد.
درمان آب مروارید چگونه است و چه زمانی عمل میشود؟
در مراحل اولیه آب مروارید، وضعیت بینایی با استفاده از عینک، عدسیهای بزرگ نما و نورهای قویتر بهبود مییابد. اما اگر این تدابیر کمک کننده نباشد، جراحی تنها راه درمان است که شامل خارج کردن عدسی کدر شده و جایگزینی آن با عدسی مصنوعی است. دارو، قطره، ورزش یا عینک مانع بروز یا بهبود آب مروارید نمیشوند.
زمان عمل با توجه به نیاز و شرایط هر فرد متفاوت است. در افراد مسن که نیاز چندانی به دید کامل ندارند ممکن است دیرتر نیاز به انجام جراحی باشد. به هرحال شما با کمک چشم پزشک در این زمینه تصمیم خواهید گرفت.
«آب مروارید زمانی نیاز به جراحی دارد که اختلال بینایی، انجام فعالیتهای شغلی یا روزمره مانند رانندگی، مطالعه و تماشای تلویزیون را مختل کند و نیازی به رسیدن آب مروارید نیست»
در اغلب موارد، انتظار برای انجام عمل آب مروارید ضرری به چشم نمی رساند. اگر هر دو چشم به آب مروارید مبتلا باشند پزشک آنها را در یک زمان جراحی نمیکند. هر چشم باید به طور جداگانه تحت عمل جراحی قرار گیرد.
در صورتی ه وضعیت اورژانسی نباشد بهتر است حداقل ۴ ماه بین دو عمل فاصله باشد. گاهی اوقات در بیماران مبتلا به بیماری قند جهت معاینه شبکیه و درمان ضایعات ناشی از بیماری انجام عمل آب مروارید ضروری است.
اگر آب مروارید عمل نشود چه اتفاقی میافتد؟
با تاخیر در عمل جراحی به تدریج بینایی فرد کاهش یافته به طوری که در حد شمارش انگشتان و یا فقط درک نور خواهد رسید، در این مرحله در تعداد کمی از بیماران ممکن است منجر به افزایش فشار داخل چشم (آب سیاه) شود و در نتیجه نیاز به جراحی اورژانس پیدا میکند که عوارض و خطرات آن بیشتر از جراحی معمول است.
بنابراین در صورتی که تشخیص آب مروارید داده شده اما به عللی جراحی آن امکانپذیر نیست، بیمار باید تحت نظر چشم پزشک باشد تا به مرحله اورژانس نرسد.
آیا عمل جراحی آب مروارید موثر است؟
امروزه این عمل یکی از رایج ترین، بی خطرترین و موثرترین اعمال جراحی چشم به شمار میرود. حدود ۹۰ درصد افرادیکه تحت این عمل قرار میگیرند، دید بهتری پیدا میکنند مگر اینکه مشکلی در قرنیه، شبکیه یا عصب بینایی وجود داشته باشد.
عمل جراحی توسط چشم پزشک (فردی که برای تشخیص و درمان همه بیماریهای چشم آموزش دیده است) انجام میشود. جراحان کاتاراکت معمولا چشم پزشکهای عمومی هستند که پس از طی دوره عمومی، ۴ سال دوره دستیاری را به صورت آموزش بیمارستانی گذراندهاند.
قبل از عمل جراحی چه باید کرد؟
اگر شما می خواهید تحت این عمل قرار بگیرید در نظر داشته باشید که یک یا دو هفته قبل از جراحی، پزشک آزمایشهایی درخواست میکند که شامل آزمایشهای خون و ادرار، عکسبرداری از قفسه سینه و تعیین قدرت لنز داخل چشمی است. در صورتیکه دچار افزایش فشار خون یا قند خون هستید قبل از عمل باید حتما زیر نظر متخصص داخلی، درمان و تحت کنترل قرار بگیرید. روز قبل از عمل حمام کنید و ۶ ساعت قبل از عمل نباید چیزی بخورید.
چگونه آب مروارید خارج میشود؟
دو راه عمده وجود دارد که جراح چشم پزشک تفاوتهای آنرا شرح داده و به شما کمک میکند تا با توجه به وضعیت خاص خود، بهترین شیوه را انتخاب کنید. نتایج بینایی هر دو روش در پایان سه ماه یکسان است.
الف- فیکو (فیکو امولسی فیکیشن): جراحی در کنار قرنیه (سطح شفاف و گنبدی شکل که جلو چشم را تشکیل میدهد) برش کوچکی ایجاد و سپس یک وسیله ظریف را وارد چشم می کند.
این وسیله امواج مافوق صوت را به داخل عدسی منتقل کرده و باعث خرد شدن عدسی کدر شده میشود، سپس به وسیله مکش، تکههای کدر شده از چشم خارج میشوند. بسیاری از اعمال جراحی امروزه از طریق فیکو انجام میشوند. این عمل، عمل جراحی آب مروارید با برش کوچک نیز نامیده میشود.
ب – عمل جراحی خارج کپسولی: پزشک بریدگی بزرگتری در کنار قرنیه ایجاد میکند و هسته سخت و کدر عدسی را خارج می کند و باقی مانده آن توسط مکش خارج میشود.
در بسیاری از موارد، عدسی داخل چشمی IOL (آی – ا – ال) جایگزین عدسی خارج شده میگردد. IOL در واقع یک عدسی مصنوعی شفاف می باشد که نیاز به مراقبت نداشته و یک جزء دائم در چشم محسوب خواهد شد. در ضمن به علت آن که IOL در داخل چشم قرار میگیرد، شما آن را نمیبینید و احساس نمیکنید. به وسیله IOL بیناییتان بهبود مییابد چون این وسیله باعث انتقال و تمرکز نور روی شبکیه میشود. بعضی افراد به علل مختلف از جمله مشکلات حین عمل جراحی و یا بیماریهای دیگر چشمی نمی توانند از IOL بهره مند شوند. برای اینگونه افراد لنزهای تماسی یا عینکهایی با بزرگنمایی زیاد توصیه میشود.
در حین جراحی چه اتفاقاتی رخ میدهد؟
پس از ورود به اتاق عمل کلینیک یا بیمارستان، قطره چشمی برای گشاد کردن مردمک استفاده میشود، سپس اطراف چشمها با محلول ضد عفونی کننده شسته و تمیز میشود. عمل جراحی معمولا حدود یک ساعت طول میکشد و بدون درد است. جراحی میتواند تحت تاثیر بی حسی موضعی (با تزریق ماده بی حس کننده در زیر چشم و اطراف پلک) و یا با بیهوشی عمومی انجام گیرد که بستگی به وضعیت جسمانی شما و نظر متخصص قلب و جراح چشم دارد.
در روش بیهوشی عمومی معمولا در طول عمل هیچ چیز حس نخواهید کرد و پس از برخاستن از بیهوشی از عمل جراحی چیزی به خاطر نخواهید داشت. بعد از عمل روی چشم شما پانسمان گذاشته میشود و سپس مدتی در بیمارستان استراحت میکنید و از شما مراقبت خواهد شد تا دچار مشکلی نشوید. تقریبا تمامی بیماران در همان روز میتوانند مرخص شوند.
بعد از جراحی چه می شود؟
احساس خفیف ناراحتی و جسم خارجی تا مدتی بعد از عمل، طبیعی است. اشک ریزش خفیف و ترشح مختصر شایع است. چشم ممکن است به نور و تماس حساس شود. در صورت احساس ناراحتی، برای ۱ تا ۲ روز اول ممکن است پزشک هر ۴ تا ۶ ساعت مسکن تجویز کند. بعد از این مدت، احساس ناراحتی معمولا از بین می رود.
در بسیاری موارد ترمیم برش تا حدود ۶ هفته طول میکشد. بعد از جراحی پزشک برنامه زمان بندی شدهای را برای انجام معاینات، جهت بررسی پیشرفت ترمیم زخم و کنترل فشار داخل چشم تعیین میکند. تا چند هفته پس از عمل باید از قطرههای چشمی استفاده کرد. از پزشک در مورد نحوه و زمان استفاده و اثرات جانبی داروها سوال کنید. در طول ماه اول باید از یک پوشش یا عینک برای محافظت از چشم استفاده کنید. از مالیدن و یا فشار دادن چشمها اجتناب کنید. سعی کنید خم نشوید و اجسام سنگین را بلند نکنید. در روش فیکو پس از یک هفته و در روش خارج کپسولی تا دو هفته پس از عمل جراحی، نماز را نشسته به جای آورید تا فشار داخل چشم بالا نرود.
میتوانید قدم بزنید، از پلهها بالا بروید و کارهای سبک انجام دهید. پس از ۵ روز در روش فیکو و پس از یک هفته در روش خارج کپسولی میتوان حمام کامل کرد. فقط مراقبت باشید آب به داخل چشمتان نرود.
پس از عمل هیچ نوع پرهیز غذایی خاصی ندارید و رژیم غذایی و دارویی شما (به جز داروهای چشمی) همانند وضعیت پیش از عمل است.
چه عوارضی ممکن است در اثر عمل کاتاراکت حاصل شود؟
عمل کاتاراکتهای معمولی که با بیماری دیگری توام نیستند در ۹۹-۹۵ درصد موارد بدون عارضه انجام میشود ولی انجام عمل جراحی بدون عارضه را هیچ جراحی نمی تواند صد در صد ضمانت کند و ممکن است حین عمل و یا پس از انجام عمل عوارضی حاصل شود که به طور مختصر به آنها اشاره میشود.
الف: خونریزی پشت کره چشم هنگام تزریق ماده بی حسی که اگر شدید باید منجر به تعویق عمل برای چند هفته خواهد شد.
ب: پاره شدن کپسول عدسی که اگر زیاد باشد ممکن است امکان کارگذاری لنز در اتاق خلفی وجود نداشته باشد و جراح مجبور شود لنز را در اتاق قدامی قرار دهد.
پ: خونریزی شدید داخل چشم که احتمال ایجاد آن خیلی کم است ولی افراد خیلی مسن و افراد با فشار خون بالا ممکن است دچار آن شوند.
ت: التهاب قرنیه که از فردای عمل آشکار میشود ممکن است موقت و یا دائمی باشد.
ث: التهاب داخل چشمی که معمولا ۲-۱ روز پس از عمل شروع و تا چند روز ممکن است ادامه یابد.
ج: عفونت داخل چشمی که ممکن است از ۲۰-۲ روز بعد از عمل تظاهر کند که علامت آن درد شدید چشم، حساسیت به نور، ورم پلکها و کاهش دید است و بیمار باید فورا مورد درمان قرار گیرد.
چ: ایجاد تغییراتی در مایع داخل چشم (زجاجیه) و جداشدگی پرده شبکیه که ممکن است در طی ماهها یا سالها بعد از عمل اتفاق بیافتد.
ح: سایر عوارض دیگر مثل آستیگماتیسم، دوربینی و نزدیک بینی نیز از عوارض عمل کاتاراکت و لنز داخل چشمی هستند.
علائم شروع این عوارض به صورت درد، اشک ریزش، حساسیت به نور، کاهش دید، ورم پلک، سرخی غیر عادی چشم و جرقههای نورانی است. با مراجعه سریع به چشم پزشک این عوارض معمولا به طور موفقیت آمیزی درمان خواهند شد.
چه زمانی بینایی طبیعی میشود؟
چند روز پس از عمل میتوان فعالیتهای روزانه را شروع کرد. اما بینایی ممکن است تا مدتی کامل نباشد. پس از عمل، چشم برای عادت کردن با شرایط جدید نیاز به زمان دارد تا به طور مناسبی با چشم دیگر هماهنگی ایجاد کند، بخصوص اگر چشم مقابل دچار آب مروارید باشد. در مورد زمان شروع مجدد رانندگی در صورتیکه دید کافی داشته باشید منعی وجود ندارد.
اگر IOL در چشم تعبیه شده باشد ممکن است رنگها خیلی روشن و یا مختصری آبی به نظر برسند. همچنین اگر در نور شدید خورشید قرار بگیرید همه چیز برای چند ساعت کمی قرمز به نظر میرسد. این اختلالات به این دلیل است که عدسی مصنوعی در چشم شما کاملا شفاف است و نور زیادی به داخل چشم راه مییابد. در عرض چند ماه پس از تعبیه IOL این تغییرات از بین میرود. پس از عمل چشم ممکن است نیاز به عینک جدیدی پیدا کنید که بعد از ۲ تا ۳ ماه تجویز خواهد شد.
«آب مروارید ثانویه» یعنی چه؟
در تکنیکهای جدید جراحی، کپسول خلفی عدسی از چشم خارج نمیشود. گاهی اوقات این لایه کدر شده و بینایی را محو میکند، این پدیده «آب مروارید ثانویه» نامیده میشود که می تواند ماهها یا سالها پس از عمل اتفاق بیافتد. در بیماران جوانتر احتمال بروز آن بیشتر است و در ۴۰ تا ۶۰ درصد موارد اتفاق میافتد. برخلاف آب مروارید این پدیده نیاز به جراحی ندارد و به وسیله لیزر درمان میشود.
در تکنیکی به نام کپسولوتومی با لیزر یاگ (YAG) ، پزشک سوراخ کوچکی در لایه کدر شده ایجاد میکند تا نور از آن عبور کند. این درمان بدون درد بوده و سرپایی انجام میشود.
چگونه میتوان از بینایی محافظت کرد؟
اگرچه نمیدانیم که چگونه باید از آب مروارید پیشگیری نمود اما افراد بالای ۶۰ سال در معرض مشکلات بینایی زیادی هستند و اگر ۶۰ سال و یا بیشتر دارید، سالی یکبار باید مورد معاینات کامل چشمی قرار بگیرید. این معاینات امکان تشخیص علائم بیماریهای آب مروارید، آب سیاه، مشکلات نقطه حساس بینایی ناشی از سن و سایر اختلالات بینایی را به پزشک میدهد.
عوارض جانبی جراحی لیزری چشم
زمانی که مشکل اولیه بینایی درمان یا ترمیم میشود، برخی از بیماران ممکن است بیشتر مستعد مشکلاتی چون دوبینی و یا دیدن هالهها و یا نقاط براق در اطراف چراغها و انوار روشن شوند. ممکن است شما به دلایلی از لنزهای تماسی و عینک استفاده کنید. حمل این دو گاهی میتواند شما را به زحمت بیندازد، و یا به خاطر ماهیت شغلتان خطر بیافریند و زمانگیر و هزینهبر باشد.

در چنین مواردی، ممکن است گزینه جراحی لیزری چشم را در نظر بگیرید که معمولاً به عنوان لیزیک شناخته میشود. این نوع جراحی با استفاده از لیزر برای مقابله با مشکلات چشمی مانند: نزدیکبینی، دوربینی و آستیگماتیسم استفاده میگردد.
با توجه به مشهور و پرتکرار بودن این جراحی در سراسر جهان، کارشناسان بهداشت چشم، این اطمینان را به شما میدهند که عوارض جدی لیزیک نادر هستند و آن را مطمئنترین و مؤثرترین روش درمانی که در چشمپزشکی وجود دارد، توصیف میکنند.
با این وجود، برای تحقیقات قبل از جراحی، به عنوان فرایند مهمی در مشاوره قبل از عمل، شما این حق را دارید که از خطرات و عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید، حتی اگر شما یک کاندید خوب باشید.
در اینجا چند مورد از این احتمالات وجود دارد:
خشکی چشم
در حالی که این معمولترین عارضه گزارش شده بعد از لیزیک چشم است، اما موقتی است. بیماران ممکن است خشکی چشم را بین چند هفته تا شش ماه پس از عمل جراحی تجربه کنند.
خشکی چشم به احتمال زیاد در افراد مسن، افراد مبتلا به اختلالات سیستم ایمنی بدن یا افرادی که داروهای خاصی را مصرف میکنند، تأثیر میگذارد. جراح شما ممکن است چند روش ساده را برای کاهش شدت این وضعیت یا کاهش این خطر، مانند: استفاده از قطره چشم یا روغن کتان و روغن ماهی توصیه کند.
اصلاح بیش از حد و یا اصلاح ناکافی
این جراحی شامل استفاده از لیزر برای برش و تغییر شکل قرنیه است، که همان لایه بیرونی مسطح چشم میباشد. در نتیجه ممکن است که بافت قرنیه بیش از حد حذف شود (به اصطلاح overcorrection) یا تغییر و برش بافت به اندازه کافی نباشد (اصطلاحاً undercorrection).
خطای دوم، یعنی اصلاح ناکافی، سادهتر برطرف میشود. اما برای اصلاح بیش از حد (overcorrection)، درمان، کمی سختتر خواهد شد و به فرد بستگی دارد. مواردی وجود دارد که overcorrection یا undecorrection خفیف است و اثر چندانی بر کیفیت بینایی نمیگذارد و آنقدر شدید نیست که نیازمند درمان مجدد باشد.
مشکلات بینایی
زمانی که مشکل اولیه بینایی درمان یا ترمیم میشود، برخی از بیماران ممکن است بیشتر مستعد مشکلاتی چون دوبینی و یا دیدن هالهها و یا نقاط براق در اطراف چراغها و انوار روشن شوند.
علاوه بر این، ممکن است فرد قادر به دیدن و انجام کارهایش در محیط کمنور نباشد.
در موارد بسیار نادر، بیمار ممکن است بینایی خود را از دست بدهد و یا دچار اختلال دید یا درد مزمن شود.
چشمپزشکان این اطمینان را میدهند که احتمال بروز خطر بسیار کمتر از آن چیزی است که به نظر میرسد و تکنولوژی بسیار پیشرفته است. در حال حاضر حوزه درمان بسیار وسیع بوده و تمام مشکلات قرنیه را به صورت کامل پوشش میدهد.
علائم انحراف چشم چیست ؟
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران، در مورد دلیل ابتلا به انحراف چشم و راه های درمان این عارضه، توضیحاتی ارائه داد.

محمدرضا اکبری مسئول محور استرابیسم بیست و نهمین کنگره چشم پزشکی، گفت: هر زمانی که همجهتی محور چشم با هم متفاوت باشد و دو چشم همراستا نباشند انحراف چشم رخ میدهد.
وی افزود: استرابیسم انواع مختلفی همچون انحراف به سمت خارج، داخل، بالا و بینی دارد و در صورتی که بزرگ باشد، توسط افراد قابل شناسایی و اگر اندک باشد تنها توسط متخصص قابل تشخیص است.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه انحراف چشم به طور کلی به دو نوع مادرزادی و اکتسابی تقسیم میشود، ادامه داد: هر چند که استرابیسم میتواند تهدید کننده حیات انسان نباشد ولی اگر تظاهر یک تومور مغزی باشد میتواند عوارض زیادی به همراه داشته باشد.
وی گفت: در سنین پایین انحراف چشم دوبینی ایجاد نمیکند و خطر تنبلی چشم را به همراه دارد ولی در سنین بالا دوبینی سبب آزار فرد میشود.
این فوقتخصص استرابیسم عنوان کرد: تروما ناشی از تصادف و نزاع نیز میتواند شکستگی اطراف کره چشم و در نتیجه انحراف چشم را به همراه داشته باشد.
وی در مورد درمان انحراف چشم گفت: این مسئله به دو روش جراحی و غیرجراحی تقسیم میشود که روش غیرجراحی با تجویز عینک، تجویز منشور و یا تزریق بوتاکس امکانپذیر است و جراحی بسته به نوع مشکل متغیر است و اینکه گفته میشود فرد باید به سنن ۱۸ سالگی برسد تا بتوان انحراف آن را عمل کرد یک باور غلط قدیمی است.
مسئول محور استرابیسم بیست و نهمین کنگره چشم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: گاهی انحراف چشم لازم است در یک سالگی بلافاصله عمل شود ولی در نوع اکتسابی و به دلیل ایجاد تصادف و مسائل عروقی اصولا ۶ ماه صبر کرده و پس از آن جراحی صورت میگیرد.
به گفته وی،والدین لازم است بدو تولد و ۶ ماهگی بینایی و وضعیت چشم کودک خود را توسط متخصص چشم بررسی کنند و در صورت ابتلای فرزندشان به انحراف چشم درمان به موقع برای آنها صورت گیرد چرا که این مسئله علاوه بر بروز عوارض میتواند منشأ مسائل روحی و روانی در کودک به ویژه در ایام تحصیل باشد.
10 روش رفع خستگی و تقویت چشم ها
چشم ها اعضای ارزشمندی هستند، چون بدون آنها دنیا تبدیل به صفحه ای تاریک می شود. اگر مدتی است که احساس می کنید دیدتان مشکل پیدا کرده است و مانند سابق نمی توانید تصاویر را به طور واضح از هم تشخیص دهید، یعنی اینکه باید بیشتر به سلامت چشم هایتان برسید.

در این مطلب چند توصیه برای رفع خستگی چشم ها و تقویت قوه بینایی داریم.
۱- چشم هایتان را مرطوب کنید
ما در هر دقیقه ۱۲ تا ۲۰ مرتبه پلک می زنیم. این کار باعث تحریک ترشح اشک و همچنین پخش شدن یکسان آن در سطح چشم می شود. در نتیجه از چشم محافظت می کند.
خشک شدن چشم یکی از دلایل خستگی چشم و بروز مشکلات دید محسوب می شود.
چه باید کرد؟
برای پیشگیری از خشک شدن چشم ها، هر ۳۰ ثانیه یک بار چشم هایتان را ببندید و آنها را بچرخانید.
با این کار، غدد تولیدکننده اشک را فعال می کنید تا اشک بیشتری ترشح کرده و چشم را مرطوب کنند. همچنین می توانید از قطره های اشک مصنوعی که در داروخانه ها به فروش می رسند، استفاده کنید.
۲- هر نیم ساعت یک بار، به چشم ها استراحت دهید
این روزها کار خیلی از ما به گونه ای است که ساعت ها به صفحه کامپیوتر زل می زنیم. اگر زیاد با رایانه کار می کنید و یا مدام مقابل تلویزیون هستید، بهتر است هر از گاهی به چشم هایتان استراحت دهید.
چشم ما به گونه ای طراحی شده است که وقتی روی نقطه ای برای مدت زمان طولانی زوم می کند، مثل نگاه ثابت به صفحه رایانه و تلویزیون، خسته می شود.
چه باید کرد؟
هر نیم ساعت یک بار دست از کار بکشید. سرتان را از صفحه مقابل تان برگردانید و به نقطه ای دورتر نگاه کنید. سپس بدون اینکه سرتان را تکان دهید، نگاه تان را به راست و چپ بچرخانید.
این تمرین را ۱۰ مرتبه انجام دهید و ۳ تا ۴ مرتبه پلک بزنید.
موقع پلک زدن، چشم ها را مدت بیشتری بسته نگه دارید تا اشک بیشتری تولید شود. حواستان باشد که فاصله ی چشم ها با صفحه ی یارانه باید حداقل ۴۰ سانتی متر باشد و هیچ وقت نباید در تاریکی کار کنید.
۳- مورد صحرایی را دریابید
میوه مورد صحرایی حاوی آنتوسیانیدین و ویتامین C است که برای احیای سلول های شبکیه چشم مفید است و باعث خستگی چشم ها می شود.
چه باید کرد؟
از مصرف میوه های ریز بخصوص میوه مورد صحرایی غافل نشوید. می توانید از این میوه و یا آب آن بهره مند شوید.
۴- تکنیک پالمینگ را امتحان کنید
در سال ۱۹۲۰ دکتر Bates، چشم پزشک آمریکایی تکنیکی به نام پالمینگ را معرفی کرد که نوعی ورزش چشم است. در این روش برای رفع خستگی چشم ها، از گرما و تاریکی استفاده می شود.
چه باید کرد؟
کف دست ها را به هم بمالید تا گرم شوند. سپس کف دست ها را به آرامی مدت دو تا سه دقیقه روی چشم ها قرار دهید و فشار ندهید. به این ترتیب که دست راست را روی چشم راست و دست چپ را روی چشم چپ بگذارید. انگشت ها باید به هم چسبیده باشند تا هیچ نوری از آنها عبور نکند.
اگر با رایانه زیاد کار می کنید، این تکنیک به دردتان می خورد.
۵- حواستان به فشار خون تان باشد
فشار خون بالا روی دیواره رگ های خونی فشار می آورد و در طولانی مدت، رگ های خونی چشم ها را نیز حساس و آسیب پذیر می کند. در نتیجه خطر آسیب به شبکیه چشم افزایش پیدا کرده و امکان دارد تا کوری نیز پیش برود.
چه باید کرد؟
اگر فشار خون تان بالاست، باید هوشیارتر باشید و به طور مرتب فشار خون تان را کنترل کنید.
به پزشک متخصص مراجعه کنید تا روش های درمانی مخصوص تان را تجویز کند.
۶- ورزش های چشمی را انجام دهید
ورزش های چشمی از خستگی چشم پیشگیری می کند که یکی از عوامل تحریک پذیری و اختلالات دید و غیره محسوب می شود.
چه باید کرد؟
ورزش های متعددی برای کاهش خستگی چشم ها و تقویت عضلات آنها وجود دارد.
دستتان را روبروی چشم ها قرار دهید. روی انگشت اشاره تان تمرکز کنید و آن را به آرامی به بینی تان نزدیک کنید. نباید چشم از این انگشت بردارید. سپس بدون حرکت دادن نگاهتان، انگشت تان را به آرامی تا حد ممکن عقب ببرید. این کار را ۲۵ مرتبه تکرار کنید.
بهتر است که این تمرین را روزانه سه بار انجام دهید.اگر کارتان به گونه ای است که زیاد با رایانه کار می کنید و یا زیاد مطلب می خوانید، بهتر است این تمرین را هر چند ساعت یکبار و یا حتی یک ساعت یکبار انجام دهید.
اگر هیچ بهبودی در وضعیت دیدتان مشاهده نکردید، حتما به چشم پزشک مراجعه کنید.
۷- سبزیجات تیره رنگ را دریابید
چشم ها برای مراقبت از خود در برابر نور خورشید، از دو رنگدانه موجود در عدسی چشم بهره می برند، یعنی لوتئین و زئاکسانتین. دریافت این رنگدانه ها از طریق مواد غذایی می تواند از عدسی و ماکولای چشم محافظت بیشتری به عمل آورد.
چه باید کرد؟
سبزیجات سبزرنگ تیره مانند اسفناج، بروکلی، نخود فرنگی و همچنین ذرت و کدو تنبل سرشار از این دو ترکیب مفید هستند. توصیه می شود که هر هفته حداقل دو تا سه سهم غذایی از این سبزیجات میل کنید.
توجه داشته باشید که ویتامین هایA و C نیز برای عملکرد خوب چشم ها لازم اند. این ویتامین ها نیز به میزان کافی در هویج و مرکبات وجود دارند.
۸- دیابت را کنترل کنید
دیابت یا همان مرض قند، روی تمام رگ های خونی تاثیر می گذارد و در متابولیسم شبکیه و عدسی چشم اختلال به وجود می آورد. در نتیجه خطر ابتلا به بیماری های چشمی مانند آب مروارید و غیره بیشتر می شود.
چه باید کرد؟
افراد دیابتی باید به طور مرتب قند خون شان را کنترل کنند و هر سال یک مرتبه، سلامت چشم های را تحت نظر چشم پزشک بررسی کنند.
۹- عینک آفتابی بزنید
نور آفتاب به سلامت چشم ها آسیب می زند. در واقع اشعه ماورای بنفش نور خورشید می تواند باعث بروز آسیب در عدسی چشم شود. اگر از چشم ها در برابر این اشعه حفاظت نشود، در طولانی مدت احتمال بروز بیماری های چشمی از قبیل آب مروارید و غیره بالا می رود.
چه باید کرد؟
زمانی که در معرض نور خورشید قرار می گیرید، در ارتفاعات یا نور شدید حتما عینک آفتابی بزنید. در انتخاب عینک آفتابی دقت کنید. حتما از عینک فروشی های معتبر خرید کنید.
۱۰- سیگار را ترک کنید
سیگار کشیدن به طور جدی سلامت چشم ها را به خطر می اندازد. اول به خاطر اینکه دود سیگار چشم ها را تحریک کرده و حساس می کند. دوم اینکه ترکیبات شیمیایی آن جذب ریه ها شده و وارد خون می شود و تا چشم ها نیز پیش می رود. در نتیجه رادیکال های آزاد در سطح عدسی چشم افزایش پیدا کرده و روند پیری سلول های این ناحیه را افزایش می دهد و باعث ابتلا به بیماری های چشمی مانند دژنراسیون ماکولای چشم، آب مروارید زودهنگام و ایسکمی شبکیه می شود.
چه باید کرد؟
اگر سالهاست که روزانه یک پاکت یا بیشتر سیگار می کشید، حواستان را بیشتر جمع کنید. علاوه بر این، مصرف نوشیدنی های الکلی نیز همین تاثیر منفی را به جا می گذارد. متاسفانه مصرف همزمان این دو، اثرات مخرب آنها را چند برابر می کند.
علل به وجود آمدن آب سیاه چشم چیست؟+علائم
گلوکوم یا آب سیاه یک بیماری چشمی است که مشخصه آن آسیب بینایی گلوکوم یا آب سیاه چشم، بیماری است که می تواند سبب آسیب عصب بینایی و در نتیجه کوری شود. علت این آسیب در اغلب موارد بالا رفتن فشار مایع داخل چشم است.

گاهی به گلوکوم "دزد بی صدای بینایی" نیز می گویند، زیرا به تدریج و بدون هیچ گونه نشانه ای می تواند بینایی را از بین ببرد. درمان زودرس می تواند مانع پیشرفت بیماری و کاهش دید بیمار گردد.
عصب بینایی، شبکیه (پرده نازک حساس به نور در قسمت عقب کره چشم) را به مغز متصل می کند. برای داشتن دید خوب، سالم بودن عصب بینایی ضروری است.
علل بیماری
اگر چشم را به یک بادکنک تشبیه کنیم، همان گونه که فشار هوای داخل بادکنک موجب حفظ شکل بادکنک می شود، فشار مایع داخل چشم نیز کمک می کند تا چشم، شکل کروی خود را حفظ کند و درست عمل کند.
مایع داخل چشم که به آن زلالیه می گویند، به طور مداوم در داخل چشم ترشح می شود و اضافی آن از طریق کانال هایی از چشم خارج می شود تا فشار داخل چشم همیشه ثابت بماند. علل بسیار متنوعی از جمله علل ژنتیکی و ارثی می توانند موجب بسته شدن این کانال ها و افزایش فشار داخل چشمی شوند.
انواع بیماری
گلوکوم انواع زیادی دارد، اما به طور خلاصه می توان آن را به سه گروه تقسیم کرد:
۱- گلوکوم زاویه باز : شایع ترین نوع گلوکوم است. متاسفانه این بیماری تا به مراحل بسیار پیشرفته نرسد، هیچ گونه نشانه ای ندارد و هر فرد به ظاهر سالمی ممکن است به آن مبتلا باشد. در موارد بسیار پیشرفته، کوری ایجاد می گردد.
۲- گلوکوم زاویه بسته : این نوع گلوکوم با درد چشم، قرمزی چشم ،تاری دید ، روئیت هاله در اطراف نورها، سردرد و تهوع نمایان می شود. این علائم در فردی که قبلا هیچ گونه بیماری نداشته، به طور ناگهانی ظاهر می شود.
۳- گلوکوم مادرزادی : گلوکوم مادرزادی در نوزادان و شیرخواران با علائم اشک ریزش ، بستن چشم ها در تماس با نور یا ترس از نور و جمع کردن پلک ها مشخص می شود. گاهی قرنیه چشم بزرگ و کدر می شود.
علائم بیماری
گلوکوم زاویه باز در ابتدا علامت خاصی ندارد. دید طبیعی بوده و دردی وجود ندارد. با ادامه یافتن بیماری، بیمار متوجه می شود هر چند اشیایی را که جلویش قرار دارند خوب می بیند، ولی اشیایی را که در کنار قرار داشته و باید از گوشه چشم به آنها نگاه کند، به خوبی نمی تواند ببیند.
بیمار مبتلا به گلوکوم در صورت عدم درمان ممکن است ناگهان متوجه شود که "دید کناری" ندارد. درست مانند این است که دارد از درون یک لوله به اطراف نگاه می کند. تداوم بیماری ممکن است سبب از بین رفتن باقیمانده دید، حتی در مرکز چشم و بروز کوری شود.
تشخیص بیماری
بسیاری تصور می کنند در صورتی مبتلا به گلوکوم هستند، که فشار چشم شان بالا باشد، اما همیشه این طور نیست. فشار بالای چشم خطر ابتلا به گلوکوم را افزایش می دهد، ولی بالا بودن فشار چشم الزاما به معنای ابتلا به گلوکوم نیست.
ابتلا یا عدم ابتلا به گلوکوم در اثر بالا بودن فشار چشم، بستگی به میزان تحمل عصب بینایی دارد و این میزان در افراد مختلف متفاوت است. هر چند فشار طبیعی معمولا بین ۱۲ تا ۲۱ میلی متر جیوه است، ولی حتی در این فشار نیز ممکن است شخصی مبتلا به گلوکوم باشد و این نشان می دهد که معاینه چشم اهمیت بسیار زیادی دارد.
چشم پزشک برای تشخیص گلوکوم باید اقدامات تشخیصی زیر را انجام دهد:
حدت بینایی (Visual Acuity): در این تست که با استفاده از چارت های بینایی انجام می شود، بینایی بیمار در فواصل متفاوت مشخص می شود.
میدان بینایی: در این تست، دید کناری (محیطی) بیمار اندازه گیری می شود. با توجه به این که از دست دادن دید کناری یکی از علائم گلوکوم است، این تست به تشخیص بیماری کمک می کند.
اتساع مردمک: در این تست با استفاده از قطره ای مخصوص، مردمک چشم بیمار گشاد می شود و بدین ترتیب چشم پزشک دید بهتری برای معاینه عصب بینایی پیدا می کند. بعد از معاینه ممکن است دید نزدیک تا چند ساعت تار باشد.
تونومتری: در این تست فشار مایع داخل چشم اندازه گیری می شود.
افراد در معرض خطر ابتلا به گلوکوم
عوامل مستعد کننده بر حسب نوع گلوکوم متفاوت هستند.
فشار بالای چشم، سن بالای ۴۰ سال، سابقه فامیلی ابتلا به گلوکوم، نزدیک بینی، فشار خون بالا، بیماری قلبی، دیابت و استفاده دراز مدت از کورتون ها می توانند فرد را مستعد ابتلا به گلوکوم زاویه باز کنند.
سن بالا، سابقه فامیلی گلوکوم حاد، دوربینی و استفاده از قطره های گشاد کننده مردمک می تواند فرد را مستعد ابتلا به گلوکوم زاویه بسته نمایند.
پیشگیری
با توجه به این که شایع ترین نوع گلوکوم یعنی گلوکوم زاویه باز تا مراحل پیشرفته بیماری نشانه ای ندارد، تنها راه این که بدانیم آیا مبتلا به گلوکوم هستیم یا نه این است که تحت معاینه کامل چشم پزشکی قرار بگیریم، به ویژه افراد بالای ۴۰ سال بهتر است سالانه تحت معاینه چشم پزشکی قرار گیرند.
همچنین افرادی که در فامیل خود یک فرد مبتلا به گلوکوم دارند، حتما لازم است تحت معاینه چشمی قرار گیرند.
نکته دیگر توجه داشتن به علائم گلوکوم حاد یعنی تاری دید همراه درد چشم، قرمزی چشم، دیدن هاله اطراف نورها، سردرد و تهوع است تا در صورت بروز سریعا به چشم پزشک مراجعه شود.
در مورد نوزادان باید معاینه چشم پزشکی در بدو تولد صورت گیرد و علاوه بر معاینه منظم چشم پزشکی، پدر و مادر به شکل ظاهری چشم و علائم غیر طبیعی مثل اشک ریزش و ترس از نور در نوزاد یا شیرخوار خود توجه داشته باشند.
آشنایی با عفونت های چشمی، علل بروز و روش درمان
همه به این نکته باور دارند که چشم عضو بسیار مهم و حساسی است و اگر دچار اختلال یا آسیب شود، زندگی فرد مختل شده و محدودیتهای اجتماعی فراوانی به بار میآورد. عفونتها از مهمترین این آسیبها به شمار میروند که اگر جدی گرفته نشوند، ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی داشته باشند.

نخستین نکتهای که باید بدانیم آن که عفونتهای چشمی انواع مختلفی دارند. شایعترین نوع آن از محیط به فرد منتقل میشود. پس از آن عفونت در مراکز درمانی یا پس از اعمال و اقدامات درمانی چشمی است. البته باید اشاره کنیم عفونتهای بیمارستانی شیوع بسیار کمی دارند. این عفونتها یا داخل چشمی هستند که ممکن است بعد از عملهایی مانند آب مروارید یا شبکیه ایجاد شوند یا سطح چشم را درگیر میکنند که ممکن است بعد از عمل لیزیک ظاهر شود.
همان طور که گفتیم عفونتهای ناشی از محیط بیمارستانی شیوع کمتری دارند، اما شدت و میزان آسیب آنها بیشتر و پاسخ آنها به درمان سختتر است. به همین دلیل همیشه تأکید میشود، برای جراحیهای چشمی حتما به کلینیکها و بیمارستانهای شناخته شده و مورد اعتماد مراجعه کنید. اما در صورت بروز چنین مشکلی، بیمار میبایست تحت مراقبتهای جدی درمانی قرار گیرد یا در صورت صلاحدید چشم پزشک به وسیله آنتیبیوتیکهای خاص یا حتی عمل جراحی درمان شود. برای تشخیص بهتر این دسته از عفونتها، باید از محل مورد نظر نمونهبرداری شده و نمونه توسط متخصص آزمایشگاه بررسی شود. جوابهای به دست آمده کمک میکند تا بهترین روش درمانی در پیش گرفته شود.
همان طور که گفتیم، دسته اول عفونتهای چشمی از محیط به فرد منتقل میشوند. این مورد شیوع بیشتری در جامعه دارد و معمولا سطح خارجی چشم را مانند پلک دچار عارضه میکند. برخی از آنها نیز قسمتهای داخلی چشم را مانند ملتحمه تحت تاثیر قرار میدهند. این قبیل از عفونتها در اثر تماس دست آلوده با چشم یا قرار گرفتن در معرض آلودگی آب استخرها ایجاد میشوند. دسته دیگری از عفونتها روی قرنیه اثر میگذارند که دلیل عمده آن استفاده نامناسب از لنزهای تماسی، زخمهای چشمی، خشکی چشم یا به کاربردن لنز تماسی مشترک است. در این حالت فرد برای انجام مراحل درمان گاهی نیاز به بستری شدن دارد و لازم است نمونهبرداریهایی از محل عفونت صورت گیرد. در این نوع عفونت مراحل درمان پیچیده و زمانبر است.
سادهترین راه پیشگیری از عفونتهای چشمی شستن منظم دست و صورت است، زیرا آلودگی از طریق تماس مستقیم با چشم منتقل میشود. افراد باید توجه داشته باشند که تماس دستها با چشم احتمال ابتلا به انواع عفونتها را افزایش میدهد.
اگر با عفونت چشمی مواجه شدید، حتما به چشم پزشک مراجعه کنید. در بسیاری از موارد تجویز داروهای آنتیبیوتیک برای درمان عفونت نتیجه مطلوبی دارد. همچنین بیمار نباید با مشاهده علائم بهبودی داروهای خود را قطع کند، بلکه لازم است سیر درمان را که یک هفته تا 10 روز به طول میانجامد، کامل کرده تا عفونت ریشهکن شود.
عامل عفونتهای قسمت ملتحمه ممکن است ویروسی، میکروبی یا قارچی باشد. در نوع ویروسی، عفونت شدید بهنظر میرسد و هر روز پیشرفت میکند، به طوری که حتی با تجویز دارو این روند تداوم داشته و محل عفونت پس از متورم شدن با ناراحتیهایی مانند احساس درد و وجود جسم خارجی مواجه میشود. بعد از 10 روز این حالت به ثبات رسیده و سپس به مرور برطرف خواهد شد. گاهی این عفونتها تا یک ماه به طول انجامیده و دو چشم را مبتلا میکند. در همین جا لازم است تأکید شود که عفونتهای ویروسی واگیردار است، به همین دلیل افراد مبتلا باید بهداشت فردی و جمعی را رعایت کرده، وسایل مصرفی خود را از سایرین جدا کنند.
نکته دیگر این که علیرغم ظاهر شدید این نوع عفونت، معمولا روی بینایی فرد تأثیر ندارد و همانطور که گفتیم، به مرور زمان برطرف میشود. در مجموع 80 تا 90 درصد مبتلایان بدون هیچگونه عارضهای سلامتی خود را باز مییابند. 10 درصد باقی مانده ممکن است با رسوباتی روی قرنیه مواجه شوند که این مشکل نیز با تجویز دارو برطرف خواهد شد.
عفونتهای میکروبی نیز شیوع قابلتوجهی دارند و اغلب در نقاط پرتجمع نظیر مدارس، مهدهای کودک و پادگانها شایع است. این دسته از عفونتها با انواع ویروسی شباهتهای زیادی داشته و بهطور معمول با قرمزی، تورم، احساس وجود جسم خارجی، ترشح، درد، حساسیت به نور و چسبندگی صبحگاهی پلکها همراه است. تفاوت این عفونت با نوع ویروسی در این است که سریعتر به درمان پاسخ داده و بعد از 3 تا 4 روز به طور کامل برطرف میشود.
دسته دیگری از عفونتهای شایع، انواع قارچی آن است که بیشتر به سبب برخورد شاخه گیاهان با چشم یا در اثر استفاده نادرست از لنزهای تماسی ایجاد میشوند. در مرحله نخست، ظاهر آنها شبیه عفونتهای میکروبی است که بیشتر قرنیه را مبتلا میکند. پس از مدتی این عفونت ظاهر خاصی پیدا میکند، بهطوری که باید برای انتخاب بهترین روش درمانی از محل عارضه نمونه برداری آزمایشگاهی انجام شود. عفونتهای قارچی قابل درمان هستند، اما درمانشان طولانی مدت خواهد بود. در این دوره بیمار باید از آنتیبیوتیکهای مخصوص استفاده کند. لازم به یادآوری است افرادی که زخم قرنیه دارند، بیشتر در معرض این عفونت قرار دارند.
لازم به ذکر است این عفونتها گاهی کدورتهایی روی دستگاه بینایی ایجاد میکنند که با اعمال جراحی و دیگر روشهای درمانی برطرف میشوند.
لبه پلک در قسمت جلو شامل مژهها و در قسمت عقب شامل غدد روغنی خاصی است که ترشحات این غدد در ساختار اشک بسیار مهم است. عدم عملکرد درست این غدد و غدد دیگر عرق و چربی کنار مژهها باعث علائمی مثل خشکی چشم،خارش و سوزش و احساس جسم خارجی میشود. آنچه تحت عنوان بهداشت پلک مطرح میشود، در واقع کمک به عملکرد صحیح این غدد پلکی است.
برای بهداشت پلک میتوان کارهای زیر را انجام داد:
یک دستمال صورت را در آب گرم فرو برده و آب اضافی آن را بگیرید، برای 5 تا 10 دقیقه روی پلکها قرار دهید و به آهستگی فشار دهید تا پوست پلک نرم شده و پوستهپوستههای چسبیده به پلک آزاد شود.
پلکها را ماساژ دهید و به آرامی با حرکت چرخشی انگشت کوچک دستتان را روی پلکها حرکت دهید تا ترشحات اضافی از غدد پلکیتان خارج شود .
پلکهایتان را با گوش پاککن، پاک کنید. بهتر است گوش پاککن را با شامپو بچه رقیق شده (حدود 3 تا 4 قطره شامپو بچه در نصف فنجان آب گرم) خیس کرده، آب اضافی آنرا گرفته و بعد پلکهای تان را بشوئید.
پس از آن با پارچه اثرات شامپو را پاک کنید. اگر علامتدار هستید (مثلا روی لبه پلک تان شوره و پوسته دارد یا مرتبا احساس سوزش و خارش چشم دارید، باید این کار را روزی 4 بار به مدت 5 دقیقه انجام دهید تا علامتها از بین برود. سپس روزی یک بار، به مدت طولانی هر روز این کار را تکرار کنید.)
در موارد خاص (مثلا وقتی لبه پلکها عفونت و التهاب شدید دارد) لازم است پماد آنتیبیوتیک مصرف شود، ولی بهطور معمول لازم نیست. در زمان استفاده از این روش شستشوی پلک بهتر است از مواد آرایشی چشمی استفاده نشود.
درمان شب کوری با ورود ویروس به بدن
دبیرعلمی بیست و هشتمین کنگره چشم پزشکی ایران با اشاره به موضوع ژن درمانی برای مشکلات مادرزادی بینایی گفت: با استفاده از برخی از ویروسها میتوان اختلال ژنی منجر به نابینایی را برطرف کرد. مصطفی سلطانسنجری در حاشیه بیست و هشتمین کنگره چشمپزشکی ایران در ارتباط با موضوع ژن درمانی برای مشکلات بینایی، اظهار داشت: این مسئله برای درمان بیماریهای ارثی ناشی از اختلالات ژنتیکی و تغییر در ژن کاربرد دارد.

وی افزود:امروزه محققان ثابت کردهاند از طریق ویروس میتوان ژن را وارد سلول بدن کرد و اختلال ژنی را جهت رفع آن اقدامات لازم را انجام داد و این خبر خوشی در حوزه درمان نابینایی و کم بیناییهای ارثی است.
دبیرعلمی بیست و هشتمین کنگره چشم پزشکی ایران با تاکید بر اینکه پیشگیری بهتر از درمان است، گفت:از طریق مشاورههای قبل از ازدواج نمیتوان صد در صد بیماریهای نادری که از طریق تغییر در ژن حاصل شدهاند را شناسایی و درمان کرد که درمان شبکوری که منجر به نابینایی میشود از جمله مواردی بود که در این حوزه میتوان مد نظر قرار داد.
سلطانسنجری بیان کرد: شب کوری دارای 18 ژن دارد که شناسایی تنها 2 مورد آن محقق شده و بهترین راه برای کاهش آمار این بیماری پیشگیری است. همچنین شیوع شب کوری هر چند چندان زیاد نبود ولی به دلیل اینکه از نوزادی تا پایان عمر فرد را گرفتار میکند مشکلات زیادی را برای خانواده به همراه دارد.
وی گفت: ژن درمانی برای شب کوری در حال حاضر در ایران مراحل تحقیقاتی را طی کرده و هنوز به مرحله بالینی راه نیافته است که امیدواریم این موضوع در کشور ما هر چه سریعتر محقق شود.
چگونه از چشمهای خود مواظبت کنیم؟
یک متخصص اپتومتریست گفت: 80 درصد نابیناییهای جهان قابل پیشگیری است. نجمه السادات پورنجفی اظهار کرد: کم بینایی به درجات مختلف کاهش بینایی تا مرز نابینایی مطلق گفته میشود که علل آن بیماریهای چشمی، ضربه و یا نقص مادرزادی است.

وی با بیان اینکه والدین میتوانند قبل از ازدواج از نابینایی یا کمبینایی فرزندان خود پیشگیری کنند، افزود: افراد کم بینایی که در اثر ازدواجهای خانوادگی و مسائل ژنتیکی دچار این معضل میشوند باید با مشاوره ژنتیک قبل از ازدواج یا قبل از بارداری از تولد فرزندان کمبینا و نابینا جلوگیری کنند.
پورنجفی با تاکید بر لزوم گسترش انجام معاینات نوزادان در بدو تولد در مراکز بیمارستانی، خاطرنشان کرد: در حال حاضر این معاینات به صورت تخصصی در همه بیمارستانهای استان انجام نمیشود.
وی افزود: جامعه اپتومتری به عنوان اولین مراقبان بینایی در نظام سلامت، باید نوزادان را در اولین ماه پس از تولد معاینه کنند تا در صورت تشخیص با درمان به موقع از کم بینایی این نوزادان جلوگیری شود.
این اپتومتریست، عیوب انکساری و تنبلیهای چشمی را دسته دیگری از نقصهای مادرزادی برشمرد و بیان کرد: اقدامات لازم برای درمان تنبلی چشم باید در سنین ۳ تا ۶ سالگی انجام شود زیرا در سنین بالاتر امکان درمان بسیار کم است.
وی در مورد انحرافات چشمی گفت: انحرافات چشمی که دسته دیگری از نقصهای مادرزادی است در صورت عدم توجه باعث تنبلی چشم و کمبینایی در افراد میشود.
پورنجفی با اشاره به اینکه برخی انحرافات چشمی توسط اپتومتریستها قابل درمان است، تصریح کرد: درصورتی که درمانهای غیر جراحی پاسخگو نباشد،در بسیاری از موارد با ارجاع به چشم پزشک و جراحی به موقع قابل درمان خواهد بود.
وی در ادامه با بیان اینکه امروزه استفاده از ابزارهای دیجیتال گریبانگیر خانوادهها شده است، اظهار کرد: استفاده مداوم از تلفن همراه و کامپیوتر باعث افزایش نمره نزدیک بینی، خشکی و سوزش چشم به خصوص در سنین ۸ تا ۲۰ سال شده است.
پورنجفی با اشاره به ضرورت اندازهگیری فشار چشم در افراد بالای چهل سال تصریح کرد: احتمال ابتلا به گلوکوم چشم و نابینایی در افراد به ویژه خانوادههایی که به صورت ژنتیکی به این بیماری مبتلا هستند، وجود دارد. گلوکوم یک بیماری چشمی است که در اثر افزایش فشار چشم ایجاد میشود و کاملا قابل درمان است اما در صورت عدم درمان حتی منجر به نابینایی هم میشود.
این اپتومتریست به لزوم افزایش نظارتها برای استفاده از ۳ وسیله درمانی در حوزه چشم پزشکی تاکید کرد و گفت: استفاده از عینک آفتابی، عینک طبی و لنزها اگر بدون نظارت اپتومتریست یا چشم پزشکان استفاده شود اثرات مخرب و جبران ناپذیری برای افراد در پی دارد.
وی به آسیبهای جبران ناپذیر شبکیه چشم در اثر استفاده از عینکهای آفتابی غیر استاندارد اشاره کرد و افزود: عینکهای طبی نیز اگر به صورت آماده و غیر اصولی ساخته شوند از پایین ترین متریال برخوردارند و باعث حساسیتهای پوستی و سردردهای چشمی میشوند.
پورنجفی در مورد لنزهای آرایشی و ساعتی گفت: این لنزها که در آرایشگاهها و فروشگاههای لوازم آرایشی و داروخانهها به فروش میرسد در صورت استاندارد نبودن اکسیژن رسانی به قرنیه را دچار اختلال میکند.
این مسئول در پایان بابیان اینکه در بسیاری از موارد این لنزها باعث عفونتهای شدید قرنیه و ایجاد کدورت قرنیه میشوند، خاطرنشان کرد: استفاده از این لنزها ممکن است در موارد خطرناک حتی به نابینایی مطلق منجر شود.
دکتر«رضا سلیمانیزاد» فوق تخصص بیماریهای چشمی در گفتوگو با خبرنگار ایسنا با بیان اینکه گاهی اوقات حادثه یا عواملی دیگر باعث اختلال در میزان دید افراد میشود، اظهار کرد: نابینایی درجات متفاوتی دارد که بالاترین درجه آن نابینایی مطلق نامیده میشود.
وی با اشاره به اینکه نابینایی در دو دسته برگشتپذیر و برگشتناپذیر قرار میگیرد، تصریح کرد: بسیاری از نابیناییها قابل پیگیری هستند زیرا نابینایی و کمبینایی، ارثی یا غیرارثی است.
این فوق تخصص بیماریهای چشمی موارد برگشت پذیر را قابل درمان دانست و بیان کرد: موارد برگشت ناپذیر اصولا قابل درمان نیستند.
سلیمانیزاد در ادامه به سه عامل اصلی نابینایی در جهان اشاره کرد و گفت: بیماریهای شبکیه که در صدر علل کوری برگشت ناپذیر قرار دارند با مراجعه در مراحل اولیه قابل درمان هستند.
وی آب مروارید را یکیاز شایعترین عوامل موثر در کاهش بینایی عنوان کرد و افزود: این بیماری در بعضی از نقاط کشور به دلیل نبود امکانات لازم، نابینایی مطلق را در پی دارد .
این متخصص بیماریهای چشمی گلوکوم یا آب سیاه را سومین عامل اصلی نابینایی دانست و خاطرنشان کرد: اگر این عارضه در مراحل ابتدایی تشخیص داده شود در دسته برگشت پذیر قرار میگیرد.
این مسئول با بیان اینکه تمامی موارد دخیل در نابینایی در مراحل اولیه بیماری قابل درمان و اصلاح هستند، گفت: افراد باید توجه داشته باشند که این عوامل در موارد پیشرفته مانع بازگشت بینایی میشوند. ضروری است افراد جامعه به ویژه گروههای سنی بالا هر ساله انجام معاینات و چکاب سلامت چشم را فراموش نکنند تا در صورت وجود هرگونه بیماری، قبل از ایجاد مسائل برگشت ناپذیر درمان شود.
بیماری های تاثیرگذار در بینایی
مدیر گروه اپتومتری دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی ایران با اشاره به اینکه شایعترین اختلالات بینایی در کشور عیوب انکساری است، گفت: دیابت و فشارخون، در صورت تشخیص ندادن به موقع، آسیب های جدی به سیستم بینایی وارد میکند.

عسگر دوستدار با اشاره به برگزاری هشتمین سمینار جامعه اپتومتری ایران از ۱۹ تا ۲۰ مهر ۹۷ در سالن ابوریحان دانشگاه شهید بهشتی، اظهارداشت: هدف از برگزاری هشتمین سمینار جامعه اپتومتری ایران، ارتقاء سطح علمی اپتومتریست ها و آشنایی با جدیدترین دستاوردهای اپتومتری در کشور و دنیا است.
دبیرعلمی هشتمین سمینار جامعه اپتومتری ایران، محورهای این سمینار را به دلیل مقارن بودن با روز جهانی بینایی، پیشگیری از اختلالات بینایی، ارائه خدمات بهتر به احاد جامعه در همه سنین به خصوص سنین کودکی عنوان کرد و افزود: سیستم بینایی کودکان بیشتر در معرض خطر است.
دوستدار ادامه داد: بحث در مورد جدیدترین شیوه های ارائه خدمت به مردم در حوزه اپتومتری از تجویز عینک گرفته تا تمرینات بینایی و همینطور ارائه کانتکت لنز با بهترین و جدیدترین شیوه های معاینه ای و خدماتی، از دیگر محورهای مورد بحث در سمینار هشتم اپتومتری است.
وی با عنوان این مطلب که پیشگیری بهتر از درمان است، بر ضرورت غربالگری بینایی از بدو تولد تا سنین کهنسالی تاکید کرد و گفت: یکسری اختلالات بینایی وجود دارد که اگر به موقع تشخیص داده شود به راحتی قابل درمان است و از آسیب های بیشتر به سیستم بینایی افراد می توان جلوگیری کرد.
این اپتومتریست، به عیوب انکساری که باعث تنبلی چشم میشود، اشاره کرد و افزود: این عارضه چشمی به راحتی قابل پیشگیری و درمان است.
دبیر علمی هشتمین سمینار جامعه اپتومتری ایران، به بیماری های تاثیرگذار در بینایی اشاره کرد و گفت: دیابت و فشارخون، در صورت عدم تشخیص به موقع، آسیب های جدی به سیستم بینایی وارد می کند. از همین رو، بسیاری از اختلالات بینایی را می توان به موقع پیشگیری و از بروز آنها جلوگیری کنیم که اپتومتریست ها در این زمینه خدمات مورد نیاز جامعه را ارائه می دهند.
وی افزود: امروزه یکی از خدمات مورد نیاز در حوزه بینایی، ساخت و تجویز عینک طبی مناسب است، که این خدمت به خوبی توسط اپتومتریست ها انجام می شود. همینطور غربالگری بینایی در مدارس و مهدهای کودک، یکی دیگر از خدماتی است که توسط اپتومتریست ها در سراسر کشور انجام می شود.
دوستدار، شایع ترین اختلالات بینایی در کشورمان را عیوب انکساری دانست و گفت: در این حوزه اپتومتریست ها نقش فعال و تعیین کننده ای دارند. بطوریکه، همکاری اپتومتریست ها و چشم پزشکان در حوزه بینایی و چشم، نقش تعیین کننده ای در پیشگیری از بسیاری از اختلالات بینایی دارد و این همکاری در کشور ما به خوبی انجام می شود.
خطرناکترین بیماری خاموش چشم چیست؟
دکتر سعید کریمی با بیان اینکه در آستانه روز جهانی بینایی هستیم، اظهار داشت: بیمارستان طرفه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به همین منظور طرحی رایگان برای معاینه هموطنان به اجرا گذاشت.

وی در ادامه افزود: حدود سه چهارم بیماریهای چشمی که منجر به نابینایی میشوند قابل پیشگیری هستند و اگر به موقع تشخیص و درمان آغاز شود میتوان از بروز آنها جلوگیری کرد.
رئیس بیمارستان طرفه ادامه داد: بیش از 1000 نفر از هموطنانی که حتی تحت پوشش هیچ نوع بیمهای نبودند به بیمارستان طرفه مراجعه کردند و خدمات مختلف رایگان به مراجعه کنندگان ارائه شد.
دکتر حسین محمد ربیع، فوق تخصص قرنیه و معاون آموزشی بیمارستان طرفه نیز در ادامه گفت: امروز تیمی با بیش از 20 نفر متخصص و فوق تخصص چشم پزشک، خدماتی مثل معاینه و غربالگری را در زمینههای شبکیه، قرنیه و گلوکوم به مراجعه کنندگان ارائه دادند.
ربیع با اشاره به این مطلب که امسال چهارمین طرح ویزیت رایگان چشم در بیمارستان طرفه با استقبال مردم مواجه شده است، عنوان کرد: همزمان با روز جهانی بینایی، طرح غربالگری بیماران چشمی با هدف پیشگیری از نابینایی و مراقبت از بینایی انجام می شود.
وی در ارتباط با بیماری گلوکوم یا آب سیاه اظهار داشت: گلوکوم یا آبسیاه یکی از بیماریهای شایع چشمی در جهان بوده که گاهی نوعی بیماری خاموش به شمار میرود و به طور عمده به دو دسته گلوکوم زاویه باز و بسته تقسیم میشود و در بیشتر موارد بیماران با گلوکوم زاویه باز گرفتار میشوند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی ادامه داد: گلوکوم با زاویه باز، شایعترین نوع گلوکوم است و متاسفانه این بیماری تا به مراحل بسیار پیشرفته نرسد، هیچ گونه نشانه ای ندارد و هر فرد به ظاهر سالمی ممکن است به آن مبتلا باشد.
معاون آموزشی بیمارستان طرفه بیان داشت: در گلوکوم ابتدا قسمت محیطی میدان بینایی آسیب میبیند و با توجه به اینکه قسمت مرکزی میدان بینایی آخرین محلی است که از بین می رود، فرد تا انتهای سیر بیماری، متوجه اختلال در بینایی خود نمیشود؛ به همین خاطر این بیماری با نام دزد بینایی نیز نامیده میشود.
وی با اشاره به بیمای چشمی گلوکوم به عنوان یک بیماری خطرناک و کورکننده و در عین حال قابل پیشگیری گفت: اگر چنانچه شخص مبتلا به موقع معاینه و تحت درمان قرار گیرد بیماری قابل درمان بوده و از کوری فرد جلوگیری می شود. بر همین اساس در این بیماری پیشگیری اهمیت بسیار بالایی دارد.
معاون آموزشی بیمارستان طرفه تاکید کرد: افراد دیابتی و کسانی که نزدیک بینی شدید دارند باید بعد از سن سی سالگی حتما مورد معاینه چشم قرار گیرند و افراد عادی و کسانی هم که در معرض خطر نیستند، بعد از چهل سالگی در اولین فرصت و به صورت دوره ای معاینه شوند.
ربیع با اشاره به اینکه چشم یکی از اعضای مهم بدن انسان محسوب میشود به خانوادهها توصیه کرد که فرزندان خود را در بدو تولد و سنین رشد (سه، پنج و 12 سالگی) مورد معاینه چشم قرار دهند.
به گفته این استاد دانشگاه، آموزش حفظ سلامت بدن خصوصا در حوزه بهداشت و درمان در دوران کودکی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و آگاهی رسانی و مراقبت از خود در سنین کم باید جزئی از برنامه های آموزشی و پرورشی کودکان از سوی والدین و متولیان آموزشی و همچنین رسانه ها قرار گیرد.
معاون آموزشی بیمارستان طرفه با اشاره به این موضوع که کشور ما امروز افتخار سرآمدی منطقه و خاورمیانه را در حوزه خدمات چشم پزشکی را با هزینه های کمتری نسبت به سایر کشورها از آن خود کرده است، توجه بیش از پیش مردم به موضوع بینایی و خودمراقبتی را یاد آور شد.
راههای جلوگیری از خشکی چشم+ پیشگیری
آیا دچار خشکی و خارش چشم هستید؟ آلودگی هوا، آلرژی و آب و هوا مظنونین معمول این مشکل چشمی هستند. اما به غیر از این موارد، دلایل دیگری نیز وجود دارند. با افزایش سن افراد دچار خشکی چشم می شوند، به خصوص اگر فرد در زمان یائسگی به سر می برد. این روش ها را برای مراقبت از چشم و حفظ رطوبت و شادابی آن دنبال کنید.

در فواصل کار با رایانه استراحت کنید
استفاده از کامپیوتر به طور مداوم مشکلات جدی برای چشم ایجاد می کند. یک استراحت کوتاه مدت یک دقیقه ای بعد از هر یک ساعت کار با رایانه بسیار مهم است.
روشی تحت عنوان ۲۰،۲۰،۲۰ وجود دارد که می گوید هر ۲۰ دقیقه یک بار ۲۰ ثانیه به نقطه ای در ۲۰ فوتی خود نگاه کنید. این کار سبب کاهش فشار چشم می شود.
از قطره اشک مصنوعی استفاده کنید
قطره ی اشک مصنوعی بدون نسخه به هیدراته نگه داشتن چشم کمک می کند. از قطره های بدون مواد نگه دارنده استفاده کنید و هر دو ساعت در چشم تان بریزید تا آن را تحریک کند.
از امگا ۳ کمک بگیرید
امگا ۳ موجود در روغن ماهی به کاهش التهاب سراسر بدن به ویژه چشم که مسبب اصلی خشکی چشم است، کمک می کند.آیا کاری از دست روغن ماهی بر می آید؟
از لنز های تماسی کم استفاده کنید
استفاده از لنز برای بهبود بینایی یکی دیگر از عوامل خشکی چشم می باشد. اگر شما مجبور به استفاده از لنزهای تماسی در طول روز هستید بهتر است به محض ورود به منزل آن ها را بیرون بیاورید و به چشم هایتان فرصت استراحت دهید.
از محیط خود آگاه باشید
در این جا یک معادله ی ساده وجود دارد: خشکی هوا برابر است با خشکی چشم. اگر در محیطی با آب و هوای خشک زندگی می کنید سعی کنید با استفاده از دستگاه بخور و ...،محیط خانه را مرطوب نگه دارید.
حواستان به داروها باشد
برخی داروهای خاص مانند آنتی هیستامین ها باعث خشکی چشم می شوند، زیرا به منظور خشک کردن سینوس ها تولید شده اند. بعضی داروهای ضد بارداری هم می توانند به خشکی چشم منجر شوند. بنابراین بهتر است راجع به داروی خود از پزشک سوال کنید.
این ماساژها را امتحان کنید
دست هایتان را به هم بمالید تا گرم شوند. آرنج را روی میز قرار دهید و دست هایتان را روی چشم هایتان قرار دهید، به طوری انتهای کف دست روی گونه ها باشد. چند نفس عمیق بکشید و سپس دست را بالاتر ببرید تا جایی که انتهای کف دست به چشم ها برسد. آن را چند لحظه نگه دارید و سپس رها کنید.
روش دوم اینکه با استفاده از انگشت شست به آرامی بین ابرو تا امتداد شقیقه ها را ماساژ دهید و چند بار این کار را تکرار نمایید و برای چند دفعه با نوک انگشت این نقاط را فشار دهید. سپس چشم ها را به آرامی باز کرده و چند نفس عمیق بکشید.
راه های تقویت چشم بعد از استفاده از کامپیوتر
به عقیده برخی از افراد کار کردن با کامپیوتر می تواند برای چشم ها عوارض جبران ناپذیری داشته باشد، اما اینچنین نیست و با رعایت برخی از نکات می توان چشم ها را بعد از استفاده کامپیوتر تقویت کرد.همه ی ما بر این باوریم که استفاده از کامپیوتر باعث ایجاد ضعف بینایی می شود ولی با این راه می توان بدون ترس از ضعف بینایی از کامپیوتر استفاده کرد.

امروزه به دلیل تغییرات در تمام بخش های جامعه تکنولوژی تبدیل به قسمت حذف ناپذیر زندگی انسان ها شده است که کامپیوتر و استفاده از آن یکی از رایج ترین بخش های آن را تشکیل می دهد. تا کنون بر این باور بوده ایم که استفاده از کامپیوتر باعث ایجاد ضعف در بینایی می شود این نکته را باید دانست که استفاده از هر وسیله ای که نیاز به داشتن دید در فاصله نزدیک به چشم را داشته باشد اگر به صورت طولانی و مدت زمان زیادی طول بکشد می تواند ضعف بینایی را به دنبال داشته باشد.
چگونه می توانید چشمانتان را پس از کار بر روی کامپیوتر در تمام روز ، آرام و تقویت کنید ؟
در دنیای امروز ، بیشتر کارهایی که انجام می دهید بر روی کامپیوترتان است ، با یک جهان که به طور فزاینده ای دیجیتالی شده است ، کامپیوتر ها نمی توانند جایگزین شوند اگر چه آنها کار شما را راحت تر کرده اند ، اما معایب خاصی نیز دارند . اشعه هایی که از روی صفحه نمایش کامپیوتر منتشر می شوند ، اگر در مدت طولانی در معرض دید باشند ، می توانند برای چشم شما مضر باشند پس حتما بایستی از روش هایی که در این بخش از سلامت نمناک گفته ایم برای تقویت چشم بعد از استفاده از کامپیوتر استفاده کنید.
۶ توصیه مهم برای تقویت چشم بعد از استفاده از کامپیوتر
استفاده از اقدامات احتیاطی خاص برای محافظت و تقویت چشم، خیلی مهم است :
۱. چشم هایتان را بشویید :
چشمان خود را به طور منظم بشویید ، این کار به خنک شدن و آرامش چشم کمک می کند پس به طور منظم چشمانتان را حداقل ۵ تا ۶ بار در روز بشویید.
۲. برای تقویت چشم عینک مخصوص کامپیوتر بگیرید :
از عینک مخصوص کامپیوتر برای محافظت از چشم خود استفاده کنید ، زیرا تاثیر تابش از روی صفحه را کاهش می دهند اگر برای ساعت های طولانی در مقابل کامپیوتر کار می کنید ، باید یک عینک مخصوص کامپیوتر بگیرید.
۳. موقعیت شما مقابل صفحه نمایش :
صفحه نمایش باید به طور ایده آل در تراز بازو قرار بگیرد و زاویه دید مانیتور باید حدود ۳۵ درجه باشد ،حتما صندلی خود را بر اساس این نکات نگه دارید.
۴. ورزش چشم برای تقویت چشم:
شما باید چشمتان را برای کاهش فشار و استراحت ، ورزش دهید به این روش که بعد از ۲۰ دقیقه کار بر روی رایانه خود از قاعده ۲۰-۲۰ پیروی کنید ،شما به یک شئ که به فاصله حدود ۲۰ فوت از شما است، خیره نگاه کنید . این به عضلات چشم کمک می کند تا آرام شوند و بنابراین سلامت چشم شما را بهبود می بخشد.
۵. برای تقویت چشم به مدت طولانی کار نکنید :
برای کاهش خستگی در چشمانتان ، بین جلسات کاریتان استراحت کنید ، خیره شدن پیوسته به یک صفحه نمایش برای مدت زمان طولانی می تواند باعث مشکلات در چشم شما شود . به ازای هر ۳۰ دقیقه ای که با کامپیوتر خود مشغول به کار هستید، ۲ دقیقه استراحت کنید ، این کمک می کند تا فشار بر روی چشمانتان کاهش یابد و هم چنین کمک می کند تا فشار در عضلات گردن و پشت کم شود.
۶. پلک زدن بیش از حد معمول برای تقویت چشم:
پلک زدن، چشم های شما را مرطوب می کند و باعث تولید اشک می شود که اجازه نمی دهد چشم از خشکی رنج ببرد هم چنین از تحریک چشم جلوگیری می کند و به پاک کردن خاک از چشم کمک می کند . اگر می خواهید در مورد هر مشکل خاص چشم بحث کنید ، می توانید با یک متخصص اپتومتری مشورت کنید و سوالات رایگان بپرسید.
علائم سرطان چشم چیست؟
باید همه افراد کاهش دید را جدی گرفته و برای شناسایی علت به چشم پزشک مراجعه کنند.مصطفی سلطان سنجری در مورد سرطان چشم اظهار داشت: سرطان چشم انواع مختلفی دارد که گاهی بافتهای اطراف چشم نیز علاوه بر چشم میتواند سرطانی شوند.

وی افزود: تخلیه چشم، رادیوتراپی و درمانهای دیگر برای مداوای این سرطان در ایران همچون سایر نقاط دنیا انجام میگیرد و تشخیص به موقع این بیماری حائز اهمیت است.
بیشتر بخوانید:
خوابیدن با لنز تماسی منجر به نابینایی میشود
این فوقتخصص اعصاب چشم با اشاره به اینکه شیوع سرطان چشم اندک است ولی جزو بیماریهای خطرناک به شمار میرود، گفت: سرطان چشم در گام نخست دید را خراب میکند و در صورتی که تومور متاستاز باشد به سایر نقاط بدن انتقال یافته و میتواند خطر مرگ به همراه داشته باشد.
سلطان سنجری خاطرنشان کرد: یک نوع از سرطان چشم در کودکان شایعتر است و علایم اولیه آن وجود برق سفید در مردمک و گاهی انحراف چشم است ولی در بزرگسالان کاهش دید از علایم اولیه تومورهای چشمی به شمار میرود ولی به طور کلی سرطان چشم درد ندارد و برای همین گاهی افراد به پزشک دیر مراجعه کرده و این مسأله سبب عوارض آنها میشود لذا باید همه افراد کاهش دید را جدی گرفته و برای شناسایی علت به چشم پزشک مراجعه کنند.
وی عنوان کرد: از آنجایی که تاثیر تابش مستقیم نور آفتاب در بین عوامل محیطی در بروز سرطان های چشمی از سایر عوامل محتمل تر به نظر می رسد، بهتر است افراد به ویژه آنهایی که در مناطق گرمسیر زندگی می کنند یا افرادی مانند کشاورزان که به دلایل شغلی مجبورند ساعتها زیر تابش نور آفتاب باشند، حتما از عینکهای آفتابی استفاده کنند.
بهترین روش جرم گیری دندان ها
برای جرم گیری دندان ها در خانه با این مطلب همراه شوید.اگر به دلیل زردی و جرم دندان هایتان از خندیدن در جمع می ترسید و همچنین از رفتن نزد دندانپزشک وحشت دارید، باید خودتان در منزل فکری برای جرم گیری دندان ها کنید. ما در این مطلب یک روش عالی برای جرم گیری دندان ها در منزل به شما معرفی می کنیم.

بهترین روش خانگی برای جرم گیری طبیعی دندان
در هر صورت بهتر است در صورت پیش آمدن هر گونه مشکل برای دندان ها به دندانپزشک مراجعه کنید. اما در صورتی که مساله چندان جدی نباشد و بتوان در منزل به آن رسیگی کرد، می توانید خودتان نیز اقدام کنید.
در ادامه قصد داریم روش تهیه یک درمان طبیعی قوی را آموزش می دهیم که با بدون آسیب به دندان ها و لثه ها با عفونت و مشکلات ناشی از جرم ها مقابله می کند.
مواد لازم
آب 1 قاشق غذاخوری(15 میلی لیتر)
روغن نارگیل نصف قاشق غذاخوری(7 گرم)
روغن نعنا یک چهارم قاشق غذاخوری(3 گرم)
پودر کلروفیل نصف قاشق غذاخوری(7 گرم)
خاک دیاتومه 3 قاشق غذاخوری(45 گرم)
جوش شیرین یک چهارم غذاخوری(3 گرم)
روش تهیه
برای تهیه این محصول طبیعی به یک ظرف پلاستیکی، قاشق یا چنگال و مسواک نیاز دارید. دیاتومه نوعی خاک است که از بقایای فسیلی جلبک های تک سلولی به دست می آید. تهیه بقیه مواد لازم نیز کار سختی نیست. کافیست تمام مواد را تهیه کنید و داخل ظرف پلاستیکی بریزید و با قاشق یا چنگال هم بزنید. مطمئن شوید که یک خمیر یکدست حاصل شده است و بافتی شبیه به خمیردندان داشته باشد.
روش استفاده
خمیر به دست آمده را روی مسواک گذاشته و مسواک بزنید. این خمیر را بعد از هر بار غذای اصلی استفاده کنید. این محصول طبیعی را به مدت حداقل یک ماه استفاده کنید تا به نتایج دلخواه برسید.
علتهای شایع خونریزی لثه حین مسواک زدن
حتی اگر روزی دو بار دندانها را مسواک بزنید و به طور مرتب هم نخ دندان بکشید بازهم این احتمال وجود دارد که گاهی با یکی دو قطره خون از لثه مواجه شوید.خونریزی لثه طبیعی نیست و در واقع میتواند زنگ هشداری از بیماری لثه باشد مانند آماس لثه یا التهاب لثه که ناشی از تجمع باکتریها و پلاک روی دندانهاست.

بیماری لثه میتواند سلامت تمام بدنتان را تحت تأثیر قرار بدهد. اگر فکر میکنید با خشونت مسواک زدن تنها دلیل خونریزی لثه است اشتباه میکنید. علتهای مختلفی وجود دارد که میتواند عامل خونریزی لثه باشد.
ممکن است قسمتی از دندانها را خوب مسواک نمیزنید
اگر قسمت هرچند کوچکی از دندانهایتان را مسواک نزنید یا نخ نکشید بیشتر احتمال دارد که به دلیل التهاب ناشی از تجمع باکتریهای باقیمانده، لثههایتان خونریزی کنند. وقتی مسواک میزنید با آرامش و تمرکز این کار را بکنید تا هر دندان و محیط آن را کاملاً تمیز کنید.
هورمونهایتان به هم ریختهاند
طی نوسانات هورمونی مثلاً در دوران بلوغ، بارداری، عادت ماهیانه و یا یائسگی باید توجه ویژهای به سلامت دهان و دندانها داشته باشید زیرا در این زمانها نسبت به پلاک و باکتری، حساستر میشوید که میتواند زمینهساز خونریزی لثه باشد.
استرس دارید یا خوب نمیخوابید
استرس بیش از حد یا تا دیروقت بیدار ماندن میتواند بر توانایی بدنتان برای مبارزه با التهاب ناشی از باکتریها در دهان تأثیر بگذارد. داشتن رژیم غذایی سالم که حاوی پروتئین و سبزیجات و ویتامین C و ویتامین D باشد میتواند کمک قابل توجهی به سلامت لثهها بکند.
عارضهی دارویی
آیا میدانید که یک سری از داروها مانند داروهای ضدافسردگی و ضد فشارخون میتوانند لثههایتان را مستعد خونریزی کنند؟ بله درست است؛ زیرا مصرف چنین داروهایی میتواند خشکی دهان به بار بیاورد و در نتیجهی کاهش ترشح بزاق، باکتریها زمینهی مساعدی برای رشد در دهانتان پیدا کنند.
نابینایی در کمین این کودکان
یک متخصص چشم با اشاره به اینکه در ازدواجهای فامیلی نازک شدن شبکیه بیشتر مشاهده میشود، گفت: عدم درمان نوزادان و کودکانی که شبکیه نازک دارند میتواند منجر به نابینایی در آنها شود.دکتر فریبا قاسمی درباره نازک شدن شبکیه اظهار کرد: نازک شدن شبکه یک اصطلاح کلی است به این معنا که گاهی در نزدیک بینیهای بالا و اختلالات مادرزادی از کودکی تا بزرگسالی مشاهده میشود.

وی افزود: اختلالات چسبندگی مایع زجاجیه به شبکیه در برخی از موارد سبب نازک شدن شبکیه و به وجود آمدن سوراخهایی در آن میشود که این امر به مرور زمان سبب کنده شدن شبکیه چشم بیمار میشود.
این متخصص شبکیه خاطرنشان کرد: نشانههای ابتلا به نازک شدن شبکیه مشاهده مگس پرانها در جلوی چشم و زدن جرقهها یا فلاش در قسمتهایی از میدان بینایی است که اگر هر چه سریعتر تشخیص داده شود با انجام لیزر قابل درمان است.
قاسمی با اشاره به اینکه در ازدواجهای فامیلی نازک شدن شبکیه بیشتر مشاهده میشود، افزود: ابتلاء به برخی از بیماریهای ارثی باعث نازک شدن کل شبکه میشود.
این چشم پزشک عنوان کرد: نازک شدن شبکیه در بیماریهایی که سلولهای عصبی را درگیر می کند، همچون در افراد مبتلا به بیماری آرپی شایعتر است.
وی ادامه داد: این افراد معمولاً دچار شب کوری بوده و در برخی از موارد هنگام نور زیاد نیز دچار کاهش بینایی شده و در زمانی که از نور شدید اتاق به نور کم نیز وارد میشوند دچار کاهش بینایی میشوند.
قاسمی با اشاره به اینکه تنها راه پیشگیری از نازک شدن شبکیه انجام لیزر است، گفت: با توجه به اینکه نازک شدن شبکیه ارثی بوده توصیه میشود از ازدواجهای فامیلی پیشگیری شود تا آمار ابتلا به این بیماری و عوارض آن کاهش یابد.
این متخصص چشم یادآورشد: در هنگامی که رگهای چشم افراد درگیر میشوند به دنبال آن سکتههای نسبی در خود چشم به وجود میآید که این عامل باعث نازک شدن شبکیه شده و معمولاً این افراد با کاهش دید به پزشک مراجعه میکند.
وقتی شبکیه چشم آسیب ببیند
آیا شبکوری و اختلال در دید رنگ به اختلال شبکیه مربوط میشود؟ بله. شبکوری بیماری مادرزادی است و اکتسابی نیست. در اثر بیماری ایجاد نمیشود. اختلال دید رنگ هم مادرزادی است و اکتسابی نیست. نیمدرصد خانمها و ۷درصد آقایان اختلال دید رنگ را دارند که درمان ندارد و به گیرندههای شبکیه مربوط است. اختلال دید رنگ، اشکال عمدهای برای فرد ایجاد نمیکند.

آیا فشار چشم همه افراد باید اندازهگیری شود؟
اگر این گونه باشد که بهتراست. اما الان میگویند فشار چشم افراد بالای ۳۰ سال اندازهگیری شود. فشار چشم هیچ ارتباطی با شبکوری و اختلال دید رنگ ندارد.
آسیبهای شبکیه که در اثر سایر بیماریهای عمومی ایجاد میشود کدام است؟
بیماری دیابت، فشارخون بالا و برخی بیماریهای عمومی میتواند روی شبکیه اثر بگذارد. گاهی آسیب شبکیه در اثر تروما یا ضربه ایجاد میشود. ضربه به چشم یا نگاه مستقیم به نورخورشید یا اشعه یو- وی باعث سوختگی لکه زرد میشود که درمان ندارد. افراد دیابتی در ده سال او ل بعد از دیابت باید هر سال برای معاینه چشم مراجعه داشته باشند. از ده سال به بعد هر شش ماه و از ۱۵ سال به بعد هرچهار ماه مراجعه کنند. چون این افراد در معرض خطر خونریزی شبکیه هستند.
فرد مبتلا به دیابت که قند خون را به خوبی کنترل میکند در چه فاصلههایی باید مراجعه به چشمپزشک داشته باشد؟
اولین معاینه هنگام تشخیص دیابت باید انجام شود. اگرخونریزی شبکیه ندارد سالی یک بار کافی است.
اگر خونریزی ته چشم دارد، هر شش ماه یکبار به چشمپزشک مراجعه داشته باشد. یک نکته در مورد افراد فشارخون بالا این است که این افراد یکدفعه صبح که از خواب بیدار میشوند با افت ناگهانی دید روبهرو میشوند.
در این افراد انسدادهای وریدی شبکیه بیشتر اتفاق میافتد. در اینها یک دفعه تغییر در شبکیه ایجاد میشود و فرد بدون درد، قرمزی و التهاب، دچار افت دید میشود. در معاینه ته چشم مسدود شدن و خونریزی شبکیه مشاهده میشود.
درمان خونریزی شبکیه چیست؟
یکی لیزردرمانی و دیگری تزریق داروی اوستین به داخل چشم. با لیزر، قسمتهایی از شبکیه را که خونریزی می کند، حذف کرده و دید مرکزی را حفظ میکنیم.
ضرورت حفاظت از چشمها در تابستان
در فصل تابستان مشکلات متعددی از جمله ورم ملتحمه چشم ویروسی و زخم قرنیه، چشمها را تهدید میکنند و در این شرایط، شستوشو با آب و ورزش عضلات چشم از روشهای مناسب برای حفاظت از این عضو حیاتی در برابر بیماریها و آلودگیها است. در صورتی که در فصل تابستان چشمانتان قرمز میشود و از آنها آب میآید به ورم ملتحمه چشم مبتلا شدهاید. از آنجایی که این بیماری به سرعت گسترش مییابد، سعی کنید برای چند روز با فرد دیگری تماس نداشته باشید. همچنین لازم است دستان خود را ضدعفونی کنید و چشمانتان را با آب تمیز شستوشو دهید.

همچنین از دستمال و حوله شخصی خودتان استفاده کنید و به دیگران اجازه ندهید از آنها استفاده کنند.
یکی از مشکلات دیگری که در این فصل برای چشم بوجود میآید، گلمژه است. در این مواقع چشمها متورم میشود و پلکها به دلیل عفونت قرمز شده و دردناک میشوند. ضدعفونی کردن و استفاده از کمپرس آب گرم بهترین شیوه برای درمان گل مژه است.
برای درمان سندرم چشمان خشک که با علائمی همچون خارش، قرمزی و یا خشکی خود را نشان میدهند، لازم است چشمها شستوشو داده شوند و از قطرههای مخصوص استفاده شود.
زخم قرنیه نیز که در فصل تابستان شایع است میتواند از ورم ملتحمه چشم یا استفاده از لنزهای آلوده ناشی شود و باعث درد، قرمزی، تاری دید، تصویرهراسی یا ایجاد لکه در قرنیه میشود.
استفاده از عینکهای آفتابی که تمام سطح چشمها را میپوشاند و شستوشوی مرتب چشم با آب سرد میتواند تا حدودی به سلامت چشمها کمک کند.
تاری دید نشانه چیست؟
تاری دید میتواند نشاندهنده بیماری شبکیه باشد.پزشکان توصیه میکنند افرادی که دچار تاری دید میشوند بهتر است به چشم پزشک مراجعه کنند زیرا این مشکل میتواند نشاندهنده بیماری شبکیه باشد.

کارشناسان هشدار دادند از آنجاییکه بیماریهای شبکیه سهم قابل توجهی در از دست دادن بینایی در جهان دارند لازم است افراد نسبت به تاری دید هوشیار باشند.
بیماریهای شبکیه اغلب تشخیص داده نمیشوند زیرا افراد هنگام بروز علائم آن هیچ دردی احساس نمیکنند و چشم سالم تاری دیدِ چشم ضعیفتر را جبران میکند.
در میان بیماریهای محتلف شبکیه، دژنراسیون وابسته به سن ماکولا (AMD) و ورم ماکولا مربوط به دیابت (DME) انواع اصلی آن هستند که به ترتیب عامل ۸.۷ و ۴.۸ درصد موارد نابینایی در سطح جهان به حساب میآیند.
علائم شایع اختلالات شبکیه همچون دژنراسیون وابسته به سن ماکولا شامل تاری دید و ظاهر شدن لکههای سیاه در میدان دید میشود.
این بیماریها اغلب به موقع تشخیص داده نمیشود زیرا پس از آنکه بخش قابل توجهی از دید چشم از بین میرود یا چشم بیمار بسته میشود مورد توجه قرار میگیرد.
تشخیص زود هنگام دژنراسیون وابسته به سن ماکولا و ورم ماکولا مربوط به دیابت احتمال پیشگیری از نابینایی را افزایش میدهد.
درمان خشکی چشم با روش های خانگی و گیاهی
خشکی چشم به علت کاهش یا فقدان اشک در چشم ایجاد می شود. عواملی همچون محیط، دارو و سن می توانند در ایجاد چنین شرایطی تاثیر بگذارند. در این مقاله قصد داریم به معرفی روش های خانگی و گیاهی برای درمان خشکی چشم بپردازیم. با ما همراه باشید.سندرم خشکی چشم زمانی روی میدهد که مواد مرطوب کننده سطح چشم یعنی اشک، دیگر به اندازه کافی ایجاد نشود. از عوامل ایجاد خشکی چشم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

عوامل محیطی مانند آرایش چشم، قرار گرفتن در محیطهای خشک یا بادی، عدم پلک زدن، استفاده از لنز به مدت زمان طولانی
عوامل دارویی مانند آنتی هیستامینها، قرصهای خواب آور، برخی داروهای فشار خون و مسکنها
عوامل هورمونی مانند بارداری، یائسگی یا مصرف قرصهای ضد بارداری
افزایش سن: افراد بالای ۵۰ سال بیشتر در معرض خشکی چشم قرار میگیرند.
علائم خشکی چشم عبارتند از:
تار شدن دید
ایجاد ناراحتی در زمان استفاده از لنز
تولید بیش از حد اشک
سوزش، قرمزی و درد چشم
احساس وجود شن یا ریگ در چشم
عدم تولید اشک
خستگی چشم
ایجاد ترشحات چسبناک در چشم
حساسیت به نور
راه های درمان خشکی چشم
حال که بطور خلاصه با علت و علائم این عارضه آشنا شدید، در ادامه شما را با راه های درمان خشکی چشم با استفاده از روش های خانگی و گیاهی آشنا خواهیم کرد. با ما همراه باشید.
درمان خشکی چشم
شستشوی مکرر پلک
افراد مبتلا به خشکی چشم تمایل دارند که به طور مداوم چشم خود را بمالند، که این کار سبب ایجاد التهاب خواهد شد. یکی از راه های درمان خشکی چشم شستشوی مرتب پلکها میباشد. بدین منظور برای تسکین خارش چشم و حفظ سلامت چشم، توصیه میشود که پلکهای خود را مطابق دستور زیر چند بار در روز شستشو دهید.
۱. چند قطره شامپو بچه را بر روی نوک انگشتان خود بریزید.
۲. چشمان خود را بسته و به آرامی پلکهای خود را ماساژ دهید.
۳. با استفاده از آب ولرم، چشمهای خود را کاملا بشویید.
۴. این کار را یک یا دو بار در روز انجام دهید.
استفاده از کمپرس گرم
کمپرس آب گرم برای رفع خشکی چشم
راحتترین روش برای درمان خشکی چشم، استفاده از کمپرس گرم میباشد. گرما سبب افزایش گردش خون در چشم شده و به ایجاد اشک کمک میکند. همچنین این کار به تسکین سوزش چشم نیز کمک خواهد کرد.
۱. یک پارچه تمیز را در آب داغ خیسانده و سپس آب اضافی آن را بگیرید.
۲. این پارچه را به مدت ۱۰ دقیقه بر روی پلکهای خود قرار دهید. دقت کنید که بیشتر از ۱۰ دقیقه نشود. اگر گرمای پارچه از بین رفت، میتوانید دوباره آن را گرم کنید.
۳. در پایان، چشمان خود را با آب ولرم بشویید.
۴. از این درمان حداقل دو بار در روز استفاده کنید تا علائم خشکی چشم برطرف شوند.
نکته: برای استفاده از کمپرس، دمای ۴۲ درجه سانتیگراد مناسب میباشد.
روغن کرچک
درمان خشکی چشم با روغن کرچک
استفاده از روغن کرچک به کاهش علائم خشکی چشم کمک میکند. ریسینولئیک اسید موجود در این روغن نوعی ضد التهاب بوده که به کاهش خارش، سوزش و درد ناشی از خشکی چشم کمک میکند. همچنین این روغن برای کاهش تبخیر اشک نیز مفید میباشد. مطالعات نشان دادهاند که استفاده از قطره چشمی این روغن در درمان اختلال عملکرد و التهاب غدد میبومین (سباسه) که یکی از عوامل ایجاد خشکی چشم میباشد، موثر است. به منظور استفاده از روغن کرچک برای درمان خشکی چشم:
۱. با استفاده از قطره چکان، یک قطره روغن کرچک خالص را در چشم خود بریزید.
۲. این کار را دو بار در روز انجام داده تا به رطوبت چشم و کاهش قرمزی آن کمک کند.
مصرف غذاهای غنی از امگا ۳
درمان خشکی چشم با امگا ۳
خشکی چشم میتواند به علت کمبود اسیدهای چرب ضروری به ویژه اسیدهای چرب امگا ۳ ایجاد شود. امگا ۳ به کاهش التهاب و افزایش تولید اشک کمک میکند. علاوه بر این این اسیدهای چرب جزء مهمی از مولکولهای چربی بوده که برای حفظ سلامت چشم مفید میباشند. بدین منظور میتوانید برای درمان خشکی چشم از غذاهای حاوی امگا ۳ استفاده کنید. غذاهای غنی از امگا ۳ عبارتند از:
ماهی و روغن ماهی
دانه و روغن کتان
دانههای چیا
دانه کنجد
بادام و گردو
میتوانید با مشورت پزشک، از مکملهای امگا ۳ نیز استفاده کنید.
روغن نارگیل
درمان خشکی چشم
روغن نارگیل به کاهش علائم خشکی چشم کمک کرده و همانند لایهای محافظ به کاهش تبخیر اشک چشم نیز کمک میکند. به علاوه خواص ضد التهابی آن برای کاهش ناراحتیهای چشم نیز مفید میباشند.
یک تکه پنبه را در روغن نارگیل خیس کرده و به مدت ۱۵ دقیقه، آن را به صورت مستقیم بر روی پلکهای بسته خود قرار دهید. در فواصل زمانی مختلف این کار را انجام دهید.
برای پاک کردن سموم بدن خود، میتوانید صبحها و قبل از مصرف صبحانه، روغن نارگیل مصرف کنید.
پلک زدن
درمان خشکی چشم
پلک زدن به طور منظم میتواند باعث بهبود جریان اشک شده که این امر به رطوبت چشم نیز کمک خواهد کرد. همچنین این کار به افزایش گردش خون و کاهش خستگی چشم نیز کمک میکند. در واقع با هر بار پلک زدن، مواد مغذی به سطح چشم نزدیک شده که این امر در حفظ سلامت چشم موثر میباشد. تمرین زیر را به مدت چند هفته و روزی حداقل ۵ بار انجام دهید. به مرور میتوانید این کار را روزی ۴ بار انجام دهید.
۱. چشمها را به طور کامل بسته و تا ۲ بشمارید.
۲. سپس هم زمان پلکها را فشرده و دوباره تا ۲ بشمارید.
۳. در پایان چشمان خود را باز کرده و تا ۲ بشمارید.
در زمان استفاده از رایانه یا موبایل، سعی کنید از قانون ۲۰/۲۰/۲۰ استفاده کنید. بدین معنی که پس از ۲۰ دقیقه استفاده از این وسایل، به مدت ۲۰ ثانیه به جسمی که ۲۰ فوت با شما فاصله دارد نگاه کنید (هر یک فوت برابر با ۳۰.۴۸ سانتی متر است).
آلوئه ورا
استفاده از ژل آلوئه ورا به علت خاصیت قلیایی و مرطوب کنندهاش، روشی موثر برای درمان خشکی چشم میباشد. همچنین خواص ضد التهابی آن به کاهش قرمزی، تورم و التهاب چشم کمک میکنند.
درمان خشکی چشم
۱. ژل آلوئه ورا را استخراج کنید.
۲. ژل را بر روی دستمال کاغذی قرار داده و به آرامی آن را در خارج از پلک خود بمالید.
۳. اجازه دهید ژل تا ۱۰ دقیقه باقی بماند.
۴. سپس با آب ولرم آن را بشویید.
۵. این کار را ۲ یا ۳ بار در روز انجام دهید.
توجه: ژل آلوئه ورا را مستقیما بر روی چشم خود قرار ندهید.
گلاب
درمان خشکی چشم
استفاده از گلاب برای درمان خستگی چشم مفید میباشد. علاوه بر این گلاب حاوی ویتامین A بوده که کمبود آن باعث خشکی چشم میشود.
یک تکه پنبه را در گلاب خیسانده و آن را بر روی پلکهای بسته خود قرار دهید. بگذارید برای ۱۰ دقیقه، باقی بماند. این کار را ۲ یا ۳ بار در روز انجام دهید.
همچنین میتوانید چشمان خود را با گلاب خالص شستشو داده و یا از قطره چشمی آن استفاده کنید.
استفاده از بخور برای درمان خشکی چشم
استفاده از بخور به ویژه در فصل زمستان میتواند مانع از ایجاد خشکی چشم شود.
درمان خشکی چشم با بخور آب گرم
میتوانید از دستگاه بخور استفاده کرده یا یک قابلمه آب را بر روی گاز یا بخاری خود قرار دهید.
همچنین میتوانید با استفاده از گیاهان، رطوبت اتاق خود را افزایش دهید. برخی از بهترین گیاهان برای این منظور عبارتند از: نخل آرکا، گیاه اسپاتی فیلوم یا سوسن صلح، و سرخس بوستون یا برگ شمشیری.
ماساژ
به منظور تحریک غدد اشک، ماساژ پلک به طور منظم میتواند مفید باشد. ماساژ همچنین به افزایش گردش خون و تسکین ماهیچههای اطراف چشم نیز کمک میکند. برای انجام این کار:
۱. چند قطره روغن زیتون یا روغن نارگیل را بر روی سر انگشتان خود بریزید.
۲. به آرامی روغن را بر روی پلکهای بسته خود مالیده و برای چند دقیقه آنها را ماساژ دهید.
۳. سپس کف دستان خود را بر روی پلکها قرار داده و به مدت چند دقیقه، آنها را به طور کامل بپوشانید.
۴. این کار را ۲ یا ۳ بار در روز انجام دهید.
درمان خشکی چشم با روش های خانگی و گیاهی
توصیه
کم آبی یکی از شایعترین علل خشکی چشم میباشد؛ بنابراین مصرف مایعات خود را افزایش دهید.
از وقفههای مکرر در زمان کار با کامپیوتر استفاده کنید. همچنین خواندن و تماشای زیاد تلویزیون نیز باعث ایجاد خشکی چشم خواهند شد.
چشمان خود را در معرض مستقیم جریان هوا مانند سشوار، بخاری ماشین یا کولر قرار ندهید.
از عینک آفتابی مناسب استفاده کنید.
سیگار نکشید و در معرض دود سیگار نیز قرار نگیرید.
مصرف قهوه خود را محدود کنید.
از طب سوزنی نیز میتوان برای کاهش علائم خشکی چشم استفاده کرد.
در زمان خواب، حتما آرایش چشمان خود را پاک کنید.
شایعترین بیماری چشمی در سالمندان
رژیم غذایی سرشار از ویتامینها و سبزیجات و میوهها و آنتی اکسیدانها بسیار کمک کننده است و توصیه میشود. همچنین ترک سیگار، کمک شایانی در پیشگیری از بیماریهای چشمی میکند.

شایعترین بیماری چشم در دوران سالمندی، آب مروارید است که در مراحل اولیه با جراحی برطرف میشود و در صورت درمان نکردن به موقع، میتواند موجب از دست رفتن بینایی شود
به خوبی میدانیم که با ورود به ۶۱ سالگی، چشمان ما دچار کاهش و ضعف بینایی میشود و در صورت بی توجهی و مراقبت نکردن، بیماریهای چشم در دوران سالمندی، بیشتر میشود.
شایعترین بیماری چشم در دوران سالمندی آب مروارید است که در مراحل اولیه با جراحی برطرف میشود و در صورت درمان نکردن به موقع، میتواند موجب از دست رفتن بینایی شود.
ویزیت و معاینات دورهای چشم بعد از ۶۱ سالگی، هردوسال یک بار ضروری است. از آنجایی که علائم بیماریهای چشم به صورت تدریجی ظاهر میشود پزشک قبل از اینکه مشکل جدی عارض شود تشخیص میدهد و درمان میکند.
بیماران دیابتی توجه بیشتری به چشمان خود داشته باشند، چون ابتلا به آب مروارید و آب سیاه در این بیماران بیش از دو برابر افراد سالم است.
رژیم غذایی سرشار از ویتامینها و سبزیجات و میوهها و آنتی اکسیدانها بسیار کمک کننده است و توصیه میشود. همچنین ترک سیگار، کمک شایانی در پیشگیری از بیماریهای چشمی میکند.
page=1&callback_module_id=pages&callback_item_id=27&year=&month=
نمایش بیشتر