درد شانه یکی از رایجترین دردهای اسکلتی است که بر اثر عوامل مختلفی به وجود میآید و بعضاً بسیار دردناک است. عوامل مختلفی مانند کشیدگی عضلات یا حتی مشکلات مفاصل و رباطهای شانه میتواند در ایجاد این درد موثر باشد. برخی مواقع نیز این درد بر اثر آسیبها و مشکلات جدیتر مانند آسیبهای نخاعی به وجود میآید.
برای اینکه از پیشرفت این مشکلات جلوگیری کنید بسیار مهم است که به موقع بتوانید آنها را تشخیص دهید. در این وبلاگ از کلینیک پیشگام قصد داریم به طور کامل شما را با دلایل ایجاد درد شانهها آشنا کنیم سپس بهترین روش درمان درد شانه را معرفی کنیم.
درد شانه چیست؟
درد شانه یکی از مشکلات شایعی است که در افراد به وجود میآید و میتواند منجر به کلافگی فرد شود. شانهها در طول روز طیف وسیعی از حرکات را انجام میدهند که هرگونه مشکل در شانه میتواند مانعی برای حرکات آزادانه شانه باشد و درد و ناراحتی زیادی برای فرد به وجود آورد. شانهها از ۳ استخوان اصلی، تاندونها و رباطهای زیادی تشکیل میشوند.
چنانچه در هر یک از این نواحی التهاب یا آسیب دیدگی به وجود آید میتواند حرکات شانه به جلو، عقب، بالا و پایین را مختل کند. بر اثر درد در شانهها ممکن است فرد در نواحی بازو، گردن و پشت نیز احساس درد کند که منجر به فشردگی مهرههای گردنی میشود. بنابراین بسیار مهم است که بتوانید هرچه سریعتر عامل اصلی درد شانهها را تشخیص دهید.
علل درد شانه چیست؟
درد شانه علل مختلفی دارد که آسیبهای عضلانی و اسکلتی، التهاب مفاصل و مشکلات عصبی از جمله شایعترین دلایل این درد است. برخی مواقع نیز وجود بیماریهای زمینهای میتواند بر ایجاد شانه درد موثر باشد. از جمله شایعترین علل ایجاد درد شانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آسیبهای عضلانی و اسکلتی
کشیدگی عضلات: یکی از اصلیترین دلایلی که میتواند منجر به درد شانهها شود، کشیدگی عضلات این ناحیه است. آسیب به عضلات و تاندونهای اطراف شانه مانند روتاتورکاف میتواند علاوه بر درد منجر به محدودیت حرکتی شانه نیز شود. ورزشکاران به ویژه والیبالیستها و بسکتبالیستها که به طور دائم از دستهای خود استفاده میکنند بیشتر از سایرین در معرض این مشکل قرار دارند.
- تاندونیت: التهاب تاندونهای شانه به ویژه التهاب در ناحیه روتاتورکاف میتواند در شانهها سفتی و درد زیادی به وجود آورد. به طور کلی به التهاب تاندونها، تاندونیت میگویند که وضعیت بسیار دردناکی است.
- بورسیت: در بین مفاصل شانه کیسههای کوچکی به نام بورس وجود دارد که از مایع سینوویال پر است. بورسها به عنوان ضربه گیر بین استخوانها و بافتهای نرم عمل میکنند. چنانچه بر اثر ضربه و آسیب این کیسههای مفصلی دچار التهاب شود ممکن است برای شانه درد و ناراحتی زیادی به وجود آورد.
- فرسایش غضروف: فرسایش غضروف شانه که منجر به درد و سفتی زیادی در شانه میشود، آرتروز شانه نام دارد.
- در رفتگی شانه: چنانچه استخوان بازو از حفره مفصلی شانه که مانند گوی توخالی است خارج شود میتواند بسیار دردناک باشد که درد شدید و ناپایداری شانه را به همراه دارد.
- شکستگی استخوان شانه: شکستگی استخوانهای شانه مانند استخوانهای بازو، ترقوه یا کتف درد شدیدی برای شانهها به وجود میآورد و فرد قادر نیست شانه خود را حرکت دهد.
- سندرم گیر افتادن شانه: اگر بافتهای نرم شانه در فضای محدود بین استخوانهای شانه گیر کند میتواند منجر به درد و التهاب شانهها شود.
مشکلات عصبی
- فشردگی عصب: فشرده شدن یا آسیب به اعصاب ناحیه شانه یا حتی گردن علائمی چون درد، بیحسی و سوزش در شانه گردن و حتی بازوها و دستها را به وجود میآورد.
- درد گردن: هرگونه مشکل در گردن مانند فتق دیسک گردن یا آرتروز گردن میتواند منجر به درد شانه و کتف شود.
بیماریهای زمینهای و درد شانه
- بیماریهای قلبی: درد شانه میتواند یکی از علائم حمله قلبی و بیماریهای قلبی عروقی باشد.
- بیماری کبدی: در برخی مواقع ممکن است بیماریهای کبدی و کیسه صفرا منجر به فشار بر روی شانهها و درد این ناحیه شود.
- بیماریهای روماتیسمی: بیماریهای روماتیسمی مانند آرتریت روماتوئید از دیگر دلایلی است که منجر به التهاب و درد مفاصل شانه میشود.
سایر دلایل
- بارداری: هرگونه تغییرات هورمونی که بر روی عضلات و مفاصل فشار زیادی به وجود آورد ممکن است منجر به ایجاد درد شانهها شود.
- اختلالات خواب: اختلالات خواب و وضعیت نامناسب خواب از دیگر دلایل تاثیرگذار بر روی درد شانهها است.
- فعالیت تکراری: فعالیت تکراری بر روی بازوها و شانهها ففشار زیادی وارد میکند و ممکن است که در این ناحیه درد و التهاب به وجود آورد.
علائم درد شانه
درد شانه ممکن است علائم مختلفی برای فرد به وجود آورد که شایعترین آنها درد و کاهش دامنه حرکتی شانه است. برخی از رایجترین علائم درد شانه که با توجه به علت آن در هر فردی متفاوت است شامل موارد زیر است:
- درد و ناراحتی: درد و ناراحتی در شانه که از خفیف تا شدید متغیر است و ممکن است در شانه و اطراف آن احساس شود.
- کاهش دامنه حرکتی: دامنه حرکتی شانهها به شدت کاهش مییابد و با درد و سفتی زیادی همراه است.
- ضعف عضلات: فرد در انجام فعالیتهای روزمره و ورزشهای خود احساس ضعف عضلانی میکند.
- تورم و التهاب: برخی مواقع ممکن است شانهها دچار تورم شود و در شانه التهاب به وجود آید.
- صدای تق تق: در صورت حرکت شانهها صدایی از مفاصل شانه به وجود میآید که مانند صدای تق تق است.
- درد شدید هنگام خواب: درد شانه برخی مواقع ممکن است در خواب و هنگام شب تشدید یابد و مانع خواب راحت فرد شود.
درمان دردهای شانه
درمان درد شانه با توجه به علت آن در هر فردی با فرد دیگر متفاوت است و ممکن است که شامل روشهای ترکیبی باشد. از جمله رایجترین راهکارهای درمانی برای رفع مشکلات شانه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- استراحت: اولین اقدام برای کاهش درد در شانهها این است که استراحت کنید و از حرکت دادن به شانه بپرهیزید.
- کمپرس سرد و گرم: کمپرس سرد و گرم برای کاهش التهابات و رفع سفتی عضلات شانه بسیار موثر است.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی یک راهکار درمانی مناسب برای رفع مشکلات شانه است که با هدف بهبود دامنه حرکتی شانه و افزایش قدرت عضلات این عضو انجام میشود.
- دارو درمانی: انواع داروهای مسکن و ضد التهاب از جمله ایبوپروفن و ناپروکسن میتواند به کاهش درد شانهها کمک کند. تزریق استروئیدها نیز دیگر راهکار مناسب برای رفع این مشکل است که در داخل مفصل شانه تزریق میشود.
- پی آر پی شانه: تزریق پی آر پی یکی از روش های بسیار موفق در درمان درد شانه به حساب می آید.
- جراحی: در صورتی که مشکلات شانه با روشهای فوق درمان نشود پزشک به اجبار از جراحی شانه استفاده میکند تا بافتهای آسیب دیده شانه درمان شود.
نتیجهگیری
درد شانه یکی از مشکلات رایجی است که در افراد بر اثر دلایل مختلف به وجود میآید و میتواند زندگی روزمره فرد را با اختلال مواجه کند. برخی مواقع این درد آنقدر شدید است که فرد برای انجام کارهای روزمره خود به کمک نیاز پیدا میکند. چنانچه شما نیز به درد در شانههای خود مبتلا هستید با مراجعه به کلینیک پیشگام میتوانید نسبت به رفع این مشکل توسط بهترین پزشک طب فیزیکی اقدام نمایید.